Conturile lui Ceauşescu şi lovitura de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video din sala de judecată.
Captură video din sala de judecată.

În procesul de la Târgovişte, procurorul Dan Voinea şi judecătorul Gică Popa s-au încurcat în cifre. Ei i-au acuzat pe Ceauşeşti că au dosit ba 400.000 de dolari, ba 400 de milioane sau un miliard de dolari! Pe măsură ce era bombardat cu acuzaţii, Nicolae Ceauşescu amintea tot mai des de “lovitura de stat” dată de „trădători“ şi de „agenturile străine“.

După circa un sfert de oră, procesul soţilor Ceauşescu a ajuns la un punct sensibil: averea dictatorilor. Cel care „a deschis balul" a fost judecătorul-colonel Gică Popa, preşedintele Tribunalului Militar Excepţional. Acesta îi vorbeşte lui „nea Nicu", pe un ton insidios, despre „vila fiicei dumitale", care „avea un cântar de aur pe care îşi cântărea carnea adusă din străinătate".

Tema conturilor din străinătate a fost abordată, brusc, de procurorul-maior Dan Voinea. Acesta pomeneşte şi o sumă: 400.000 de dolari. Judecătorul Gică Popa îl corectează însă imediat: „400 de milioane de dolari în Elveţia". Bâlbâiala este totală, dat fiind că în rechizitoriul sumar, întocmit anterior de acelaşi procuror Dan Voinea, ultimul cap de acuzare - al cincilea - suna astfel: „Încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate".

Ceauşescu se ţine tare, acuzând tribunalul de „minciună în falş". „Nu există niciun cont al nimănui şi ceea ce spuneţi arată cât de fals şi de provocator au procedat cei care au făcut lovitura de stat!", strigă Ceauşescu, tot mai răguşit.

Stenograma procesului de la Târgovişte (3)

„Este o minciună în falş şi arată ce trădare s-a comis în ţara asta"

Urmare din ziarul de ieri

Judecătorul:(Către grefier) Deci nu recunoaşte că a fost destituit. Vă rog să consemnaţi: „Nu recunosc noile organe legal constituite".

Nicolae Ceauşescu:Răspund în faţa Marii Adunări Naţionale şi a poporului, nu a celor care au provocat şi organizat lovitura de stat cu ajutorul agenturilor străine...

Judecătorul:... Plătite de Ceauşescu Nicolae.

Elena Ceauşescu:Ha, ha!... Să-l dea jos pe Ceauşescu? Ha, ha, ha...

Nicolae Ceauşescu:Nu...

Elena Ceauşescu:Ce impertinent poate să fie!

Nicolae Ceauşescu:Nu! Nu! E nonsens!

Judecătorul: Grefier, vă rog să citiţi ce aţi consemnat.

Grefierul:„Nu recunosc noile organe legal constituite ale puterii de stat..."

Judecătorul:„... Şi sunt încă preşedintele ţării şi comandantul suprem al Armatei."

Avocatul Teodorescu:Vă rog să-l întrebaţi pe inculpat dacă are cunoştinţă că e demis Guvernul.

Judecătorul: De ce, inculpat, ai luat măsura aceasta ca să umileşti poporul, să-l terfeleşti, să-l aduci în halul de umilinţă în care l‑ai adus? De ce ai exportat produsele astea pe care le munceau ţăranii? Şi veneau ţăranii de la Caracal, din toată ţara, la Bucureşti să cumpere pâine, pe ger, pe frig, cei care produceau pâinea, cei la care te duceai dumneata şi le dădeai indicaţii... De ce ai înfometat poporul, de ce ai făcut aceasta, de ce ai înfometat acest popor?

Elena Ceauşescu:Extraordinar!

Judecătorul:De ce l-ai înfometat?

Nicolae Ceauşescu:Nu vă răspund la întrebare. Voi spune, vă spun ca simpli cetăţeni şi voi arăta şi în Marea Adunare Naţională, că pentru prima dată cooperatorii au primit câte 200 de kilograme de grâu pe persoană - nu pe familie! - şi mai aveau încă dreptul să mai primească.

Judecătorul:Primeau, primeau...

Nicolae Ceauşescu:E o minciună şi un falş. Vă spun ca să vă gândiţi bine, este o minciună în falş şi arată acuma câtă lipsă de patriotism şi ce trădare s-a comis în ţara asta.

Judecătorul:(Către grefier) „Dimpotrivă, am luat măsuri să se dea câte 200 de kilograme la ţărani". Şi atunci de ce veneau ţăranii să ia pâine de la
Bucureşti?

Nicolae Ceauşescu:Pardon! Aproape în toate comunele s-au făcut brutării. Asta nu recunoaşteţi?

Judecătorul:Încercând să folosim expresia dumitale... (Se suprapun vocile) Dumneata vorbeşti cu tribunalul!

Nicolae Ceauşescu:Vorbeşte un cetăţean şi ascult pe orice cetăţean, nu vă declar. Nu recunosc nimănui nicio calitate. Ca simpli cetăţeni, putem discuta orice.

Judecătorul:Dumneata foloseai o expresie foarte des: „avem programe minunate". Probabil că de programul ăsta era vorba - una să scrii pe hârtie şi alta să se facă în realitate. Aşa ai vorbit şi despre sistematizarea localităţilor, care de fapt a însemnat distrugerea ţărănimii române, a plaiului nostru strămoşesc. Te‑ai gândit vreodată la asta?
Ca cetăţean?

Nicolae Ceauşescu:Ca cetăţeni, ca cetăţeni... Vă spun ca la simpli cetăţeni... Niciodată, în satele româneşti, nu s-a realizat o asemenea dezvoltare. Şi nu de distrugerea satelor româneşti, ci dimpotrivă, de consolidare, de a le asigura producţia.

Judecătorul:(Către grefier) „Nu am intenţionat să distrug satele româneşti..."

Nicolae Ceauşescu:Nu! Am spus „discut ca simpli cetăţeni"!

Judecătorul:(Către grefier) „... ci am vrut să le modernizez".

Nicolae Ceauşescu:... De a se întări şi construi spitale, medici, şcoli, brutării mari, tot ce este necesar pentru o viaţă demnă şi cum nu s-a făcut în nicio ţară din lume. Ca simpli cetăţeni vă spun acest lucru!

Judecătorul:Ultima întrebare, inculpat. Vorbeai de egalitate şi că toţi suntem egali, că fiecare trebuie să primească după munca lui. Am văzut la televizor vila fiicei dumitale, avea un cântar de aur pe care îşi cântărea carnea adusă din străinătate. Carnea asta de aici, a noastră, nu era bună!

Elena Ceauşescu:Extraordinar! Extraordinar...! De unde scoateţi atâtea scorneli? Stă într-un apartament ca fiecare cetăţean.

Stenograma procesului de la Târgovişte (3)

Ceauşescu către procurorul Dan Voinea: „Te voi trimite în judecată pentru insultă!"

Judecătorul:Era vila bunicii.

Elena Ceauşescu:Care vilă? Ce vilă?! N‑avem nimeni vilă! Noi am dat prin lege...

Judecătorul:Cântar cu care să-şi cântărească carnea...

Elena Ceauşescu:... prin lege l-am dat. Nu a cumpărat nimeni, nu am avut...

Judecătorul:Aţi avut palate, aţi luat palate...

Elena Ceauşescu:Nu avem, sunt ale ţării. Prin lege am dat voie...

Judecătorul:Pentru copii dădeai 10 lei pentru Revelion că să‑şi cumpere bomboane, aşa ai înţeles dumneata ca să ajuţi copiii, familiile cu copii.

Procurorul:Domnule preşedinte, am o întrebare: să ne spună inculpatul Ceauşescu Nicolae contul de 400.000 de dolari...

Judecătorul:400 de milioane de dolari din Elveţia.

Elena Ceauşescu:Ce cont?

Procurorul: Pe numele cui este, cui aparţine?

Ambii inculpaţi:Ce cont?

Judecătorul:Cele 400 de milioane de dolari care au fost depuse la băncile din Elveţia.

Elena Ceauşescu:Să se facă dovada, dovada!...

Judecătorul:O să se aducă şi dovada.

Nicolae Ceauşescu: Nu există niciun cont al nimănui şi ceea ce spuneţi arată cât de fals şi de provocator au procedat cei care au făcut lovitura de stat!

Judecătorul: Îţi place mereu să foloseşti termenul de lovitură de stat.

Nicolae Ceauşescu:Vă rog, nu am terminat. Ca cetăţeni...

Judecătorul:(Către grefier) Vă rog să consemnaţi: „Nu recunosc să fi depus eu sau alte persoane în numele meu, al familiei mele..."

Nicolae Ceauşescu:Niciun dolar!

Judecătorul:„... niciun dolar la vreo bancă din străinătate".

Nicolae Ceauşescu:Nu, nu am dat declaraţie, îţi spun ca simplu cetăţean! Ce minciună, ce falsitate!...

Judecătorul:La fiica dumitale s-a găsit suma de 90.000 de dolari, iar pe cetăţenii care aveau un dolar îi trimiteai în judecată!

Avocatul Lucescu:Suntem la aceste 400 de milioane de dolari. Vă rugăm să întrebaţi inculpatul dacă nu a deschis vreun cont şi nu există pe numele Domniei Sale. Dar dacă totuşi contul există, este de acord să declare că îi lasă să vină în ţară pentru statul român, aceşti bani, în Banca Naţională?

Judecătorul:Ai înţeles, inculpat?

Nicolae Ceauşescu:Vom discuta în Marea Adunare Naţională!

Avocatul Lucescu: Acum să ne spună dacă aceşti bani pot fi remişi statului român.

Nicolae Ceauşescu: E o provocare ordinară!

Elena Ceauşescu:Ce insinuări...

Nicolae Ceauşescu:Pentru dumneavoastră, ca simpli cetăţeni...

Judecătorul:Noi suntem tribunalul, nu suntem simpli!

Nicolae Ceauşescu:Nu vă recunosc calitatea asta!

Judecătorul:Noi avem calitatea de tribunal.

Nicolae Ceauşescu:Dar ca cetăţeni, vă spun că nu am avut, nici nu am cont în nicio ţară, nicio valută.

Judecătorul:Nu aveţi un fond depus în valută în nicio ţară...

Procurorul:Domnule preşedinte, dacă acest inculpat paranoic nu are niciun cont, să încheiem şi noi conturile cu el, că se pare că nu ne putem înţelege!

Avocatul Teodorescu:Vă rog să trecem la ascultarea inculpatei Ceauşescu Elena.

Nicolae Ceauşescu:Te voi trimite în judecată pentru insultă, cel care zice că ar fi procuror. Te voi trimite în judecată pentru insultă!

Judecătorul:La comisia de judecată...

Nicolae Ceauşescu:Şi la comisia de judecată, să vă judece adevărata judecată şi în rândul muncitorilor.

Judecătorul:(Către grefier) Vă rog să daţi citire declaraţiei, ca să audă.

Grefierul:„Nu recunosc învinuirile ce mi se aduc. Refuz să răspund la întrebarea cine este autorul genocidului de la Timişoara. Nu recunosc să fi dat ordin eu sau acoliţii mei să se tragă în mulţimea adunată la cele... nu am dat ordin să se tragă. Refuz să răspund la întrebarea cine a recrutat şi dirijat mercenarii străini care săvârşesc fapte şi în prezent, omorând populaţia paşnică. Refuz să răspund la întrebările puse de tribunal. Nu recunosc noul organ al puterii constituite şi nici organele care au uzurpat puterea de stat - în ghilimele. Uzurparea puterii a fost făcută cu ajutorul agenturilor străine. Nu recunosc organele noi de stat. Sunt încă preşedintele ţării..."

Judecătorul:Încă - în ghilimele.

Grefierul:„... Nu recunosc că am înfometat poporul, ci dimpotrivă, am luat măsura ca să dăm câte 200 de kilograme de grâu la ţărani. Nu am inţentionat să dărâm satele României, ci am vrut să le modernizez. Nu recunosc să fi depus eu - sau alte persoane în numele meu - niciun dolar în băncile din străinătate..."

Nicolae Ceauşescu:Nu am depus eu şi nu am dat nimănui... dar nu răspund nimănui, e o provocare ordinară!

image

Judecătorul:Semnezi declaraţia, inculpat?

Elena Ceauşescu:Nu, nu semnezi nimic!

Nicolae Ceauşescu:Nu am dat nicio declaraţie. V-am spus ca simpli cetăţeni, ca să cunoaşteţi realitatea.

Judecătorul:Refuză să semneze. De altfel, inculpatul a refuzat să recunoască şi legalitatea tribunalului în care a fost astăzi judecat.

Nicolae Ceauşescu:Şi a acestui aşa-zis Consiliu de Salvare Naţională.

Judecătorul:Deci ai aflat de existenţa acestui Consiliu...

Elena Ceauşescu:Păi, ne-aţi spus, ne-aţi spus aici, discutau oamenii...

Nicolae Ceauşescu:Am fost informat de domnul avocat, a spus aici.

Judecătorul:Este organ al puterii legal constituite în stat.

Nicolae Ceauşescu:Nu se poate constitui un organ legal decât de puterea de stat, de Marea Adunare Naţională. Cei care prin lovitura de stat, prin trădare au uzurpat puterea, cum s-a întâmplat sute şi sute de ani în istoria României, au sfârşit prin a răspunde în faţa poporului.

Continuare în ziarul de mâine

image




CITEŞTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite