Conu Ponta faţă cu legea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pur şi simplu inexplicabilă atitudinea juristului Victor Ponta în faţa unor principii de drept elementare care guvernează o societate civilizată.

Prim-ministrul a „comis" nişte fapte care trădează o necunoaştere gravă sau o ignorare inexplicabilă a principiilor pe care trebuia să le asimileze în primii ani de facultate. Metaforic, politicianul Ponta l-a ucis în chinuri groaznice pe juristul Ponta.

Dincolo de declaraţiile lui Ponta se află patru momente în care acesta a demonstrat că nu are niciun respect pentru ideea de ordine impusă prin lege, principiu în baza căruia el însuşi trebuie să guverneze.

Primul moment inexplicabil a fost acela în care şeful Guvernului României a tăiat panglica unei investiţii ridicate la Iaşi, deşi trei instanţe au decis că acea construcţie este ilegală. Cum este posibil ca un prim-ministru sa gireze o stare de ilegalitate, mai ales intr-un mod atât de ostentativ? Apoi a defilat la braţ, în ziua alegerilor, cu un candidat condamnat penal definitiv pentru fapte de corupţie. Cum poate un procuror să se simtă bine în compania unui infractor? Cum poate să gireze moral un corupt şeful guvernului unei ţări cu mari probleme de corupţie?

A urmat momentul condamnării lui Adrian Năstase, când Victor Ponta a luat parte la ţigănia din curtea Spitalului Floreasca, fiind o voce din corul celor care au ucis principiul autorităţii de lucru judecat. Au rejudecat ei rapid dosarul „Trofeul Calităţii", pe loc, în curtea spitalului,cu poalele în cap şi au decis că e nevinovat condamnatul.

Ultimul moment inexplicabil pentru juristul Victor Ponta se produce joi, 28 iunie 2012. Prim-ministrul se află la Bruxelles, pentru a exercita un mandat ilegal de reprezentare a României. O situaţie de drept foarte interesantă pe care este greu de înţeles cum de nu a văzut-o Ponta.

Lucrurile sunt simple.
Ponta şi Basescu au avut un conflict constituţional legat de dreptul de reprezentare a României la Bruxelles. Daca e proastă sau bună această constituţie e irelevant în discuţie, la fel cum nu e relevant acum pentru Adrian Năstase dacă e bun sau prost Codul Penal. Pe aceasta constituţie am avut un conflict.

Instanţa care se proununţă în conflicte constituţionale a stabilit că preşedintele reprezintă România la Bruxelles şi că acesta poate delega funcţia de reprezentare prim-ministrului. Fără ca aceasta delegare să se producă, prim-ministrul a plecat la Bruxelles, plasându-se într-un context judiciar complicat, care va face să curgă multă cerneală în lunile următoare. Este greu de înţeles de ce un jurist de profesie acceptă să exercite un mandat cu care nu a fost investit, expunându-se astfel unor consecinţe care îi vor complica ulterior existenţa.

În această ultimă problemă, Ponta a mai făcut ceva lipsit de orice logică. Dacă o făcea un marinar, exista explicaţia lipsei educaţiei juridice. Venind de la un jurist, este pur si simplu inexplicabil. În dimineaţa în care Curtea Constituţională s-a reunit pentru a analiza conflictul reprezentării, Victor Ponta s-a prezentat la aceasta „instanţă" alături de doi miniştri, cel al Justiţiei şi cel pentru relaţia cu Parlamentul, validând prin acest gest legitimitatea „completului". După ce Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele are dreptate, brusc, Ponta şi Corlăţean au declarat nelegitimă această „instanţă". Cum este posibil să provoace astfel de situaţii o persoană care se presupune că are în spate o carieră serioasă chiar în domeniul juridic?

Reducând situaţia
la o comparaţie simplă, este ca şi cum mâine, din cine ştie ce motive politice, Băsescu ar declara public şi ar susţine cu tărie că vapoarele trebuie să navigheze cu pupa înainte, tot timpul.

Lipsa totală de respect
pentru principiile statului de drept este acum justificată de Ponta politic cu lupta împotriva lui Băsescu. Ce ne garantează că mâine nu apare alt motiv pentru care Ponta să sfideze, din nou, principii elementare de drept? Ce ne facem dacă acest mod de operare, excepţional acum în contextul conflictului cu Băsescu, devine regulă în România şi mod de guvernare?

Este normal aşa ceva?

Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Despre Adrian Năstase, fără nicio emoţie

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Bestiile din slujba partidelor


România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite