Partidul Civic Maghiar şi băncile lui Funar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia de a pedala pe extremismul naţionalist, pentru a aduna voturi la alegerile locale din Odorheiu Secuiesc, plasează Partidul Civic Maghiar (PCM) în categoria partidelor-măscărici.

Preşedintele PCM şi primarul de la Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno şi Bunta Levente, nu se deosebesc cu nimic de Gheorghe Funar sau Corneliu Vadim Tudor. Pare paradoxală asemănarea între extremişti plasaţi pe poziţii diametral opuse. Dacă îi dezbrăcăm de gargara naţionalistă, ajungem la ceea ce au în comun: incompetenţă politică şi administrativă.

Un lider politic competent este cel care oferă publicului soluţii aplicabile în prezent şi gandite pentru viitor. Un bun administrator al unui oraş este cel care oferă comunităţii lui soluţii pentru problemele reale. În plină campanie electorală, Partidul Civic Maghiar şi primarul Bunta Levente au găsit soluţia pentru toate problemele din Odorheiu Secuiesc: propagandă extremistă.

Dacă înhumarea unui scriitor considerat pro-nazist este problema cea mai arzătoare pentru primarul unui oraş, înseamnă că toţi primarii din România trebuie să meargă la specializare, în Odorheiu Secuiesc.

Să afle cum au fost astupate toate gropile din străzi, cum s-au reabilitat termic toate clădirile, cum funcţionează transportul public cu precizie de ceas elveţian, cum sunt reparate toate monumentele, cum se obţine cea mai ieftină energie termică, cum se gestionează gunoiul fără a provoca poluare şi cum s-au atras zeci de investitori care au făcut ca rata şomajului să fie zero în acest oraş românesc.

Evident, Bunta Levente şi Szasz Jeno nu au nicio soluţie pentru problemele reale, cu care se confruntă toţi cetăţenii români din toate oraşele, nu doar cei din Odorheiu Secuiesc.

Direcţia ruptă
la autoturism şi preţul termoficării nu au etnie. E adevărat că fiecare suduie pe limba lui, când dă în gropi sau citeşte factura de la regia de termoficare. Rolul unui primar este tocmai acela de a da alegătorilor lui soluţii pentru a avea cât mai rar prilejul să suduie, nu să-i aţâţe fără niciun folos.

Incapabil să ofere soluţii pentru problemele reale ale comunităţii lui primarul din Odorheiu Secuiesc se comportă exact ca fostul primar din Cluj, Gheorghe Funar. Sunt amândoi în categoria măscăricilor politici care nu fac decât să agite inutil spiritele.

Povestea cu înhumarea scriitorului maghiar nazist a fost gândită ca o manipulare. Victime sunt chiar locuitorii din Odorheiu Secuiesc. Pentru câteva voturi în plus, liderii PCM au încercat chiar să folosească, cu tupeu, o tradiţie catolică veche de patru secole. Nu este nicio diferenţă între candidaţii români care au dat pomeni electorale în biserici şi liderii PCM care au decis să profite cu nesimţire de pelerinajul catolic de la Şumuleul Mic. „Uitaţi câţi oameni ne susţin ideea!" s-au fi lăudat post factum liderii PCM, dacă le ieşea manipularea.

Ce se poate spune despre nişte indivizi lipsiţi de scrupule, dispuşi să paraziteze şi să implice în scandal o tradiţie veche de secole a etniei pe care o reprezintă? Ce se poate spune despre un candidat la primărie care, în loc să se gândească la soluţii pentru problemele oamenilor, strică liniştea comunităţii şi inventează manevre de tipul acesta? Sunt toţi un fel de Gheorghe Funar, în variantă maghiară. Gestul PCM de a organiza cu surle şi trâmbiţe înhumarea scriitorului Nyro Jozsef are acelaşi efect ca gestul lui Funar de a vopsi băncile din Cluj în trei culori. Sunt din aceeaşi categorie.

Culmea
este că Bunta Levente şi Szasz Jeno au acţionat chiar şi împotriva rudelor lui Nyro Jozsef, când s-au gândit să-i folosească rămăşiţele şi dorinţa testamentară în scop electoral. Dacă aveau respect pentru interesul familiei, nu planificau înhumarea în campania electorală şi agăţată scai de pelerinajul de Rusalii. O făceau în linişte, în cerc restrâns, fără să transforme asta în problemă naţională. Nu au făcut aşa pentru că pur şi simplu nu i-a interesat dorinţa testamentară a scriitorului maghiar şi nu au nicun respect pentru familia acestuia. Îi interesează doar să profite electoral de situaţie.

Lui Bunta Levente şi Szasz Jeno le-a păsat doar să-şi facă propagandă prin gesturi care pot să fie interpretate ca ofensatoare la adresa României. Să foloseşti fără scrupule ultima dorinţă şi familia unui decedat pentru a-ţi face reclamă electorală reprezintă un gest care spune totul despre calitatea morală a autorilor. Josnicia nu are etnie, asta trebuie să priceapă şi românii şi maghiarii care caută adevărul despre scandalul din ultimele zile.

Aşa înţeleg ei să facă politică: instigându-şi comunităţile în stări extremiste. O fac pentru că nu sunt capabili să ofere soluţii problemeleor reale ale comunităţilor lor. Nu seamănă leit cu Funar şi Vadim? Vedeţi vreo diferenţă între ei? Sunt identici , diferă doar limba în care se exprimă.
Nişte măscărici incompetenţi care păcălesc oamenii cu propagandă naţionalistă exacerbată.

Ce a câştigat familia scriitorului din acest circ? Mai poate acum să-şi îngroape ruda în pământul natal, în orice fel? Ce câştigă locuitorii din Odorheiu Secuiesc din aşa ceva? Scade preţul apei calde? Se produc locuri de muncă noi? Sunt mai puţine gropi?

Malin Bot este redactor-şef adevarul.ro


Citeşte detalii despre acest caz:

Legea care nu permite o ceremonie publică pentru Nyiro Jozsef l-a interzis şi pe Ion Antonescu

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Mitul persecutării politice a lui Adrian Năstase

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Bestiile din slujba partidelor

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite