Interlopii din Poliție și serviciile "speciale"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii "Adevărul" au descoperit legături interesante în cazul baschetbalistului american care a murit după ce a fost bătut măr într-un club. Beizadelele unor polițiști cu funcții erau înhăitate cu interlopii din club.

Derbedeul care l-a lovit mortal pe Chauncey Hardy era în gașcă, în seara incidentului, cu plozii unor polițiști importanți din oraș. Nu este prima crimă în urma căreia apar în lumina reflectoarelor legăturile șefilor din Poliție, direct sau prin rude, cu personaje dubioase din găștile locale de bătăuși, escroci, proxeneți.

Vă mai amintiți de cazul Șoric? La Neamț, ca și la Giurgiu, crima organizată a prosperat pentru că polițiști importanți au fost prieteni la cataramă cu infractori periculoși. Ține de logica elementară înțelegerea faptului că grupările interlope nu pot ajunge să controleze un oraș, dacă nu sunt protejate de șefii din Poliție. Un polițist onest și cât de cât competent nu va permite copiilor lui să umble în cârdășie cu infractorii periculoși din oraș și nu va avea nicio legătură cu astfel de lepădături.

Trecerea în revistă a declarațiilor de avere ale polițiștilor importanți din toate orașele controlate de interlopi arată motivele pentru care găștile sunt protejate. Cei mai mulți dintre polițiști nu pot justifica vilele, mașinile de lux, bijuteriile, conturile din bănci și vacanțele exotice. Și-au mascat luxul în moșteniri inexistente și vânzări inventate, dar la o verificare atentă se poate constata ușor că, în realitate, e vorba de bani imposibil de justificat legal.

România, luată în pumni de clanurile interlope. Topul clanurilor, oraș cu oraș

adevarul.ro a publicat ieri o radiografie a clanurilor de interlopi care au pus stăpânire pe orașele României. Aproape peste tot există infractori în fața cărora fac flotări mulți polițiștii, unii procurori și chiar judecători. Indivizi care, pe plan local, instaurează legea pumnului, sperie comunitatea și călăresc sistemul judiciar după bunul plac.

S-a ajuns aici pentru că Poliția Română este plină de interlopi îmbrăcați în uniforme, dar acesta nu este singurul motiv.

Polițiștii corupți nu puteau supraviețui în sistem, dacă nu beneficiau de toleranța "colegilor" de la Serviciul de Informații și Protecție Internă și SRI. Mai gravă decât complicitatea polițiștilor este atitudinea ofițerilor din serviciile de informații.

Statul are sisteme bine puse la punct, prin care poate aplica legea, chiar dacă la un nivel sau altul există complicități. Acolo unde informațiile sunt transmise corect către șefii MAI, DIICOT sau DNA, găștile de interlopi nu au putere și comunitățile locale nu sunt terorizate.

Complicitățile ofițerilor de informații cu crima organizată sunt cu atât mai scandaloase cu cât plătim bugete tot mai mari, de la un an la altul, pentru instituțiile în care aceștia activează. Informațiile MAI, Direcțiile Județene SRI, Centrele Zonale de Combatere a Crimei Organizate și procurorii DIICOT consumă bugete infinit mai mari decât polițiile județene și au pârghii eficiente pentru a dezmembra în cel mai scurt timp orice gașcă de infractori de pe terotoriul României.

Din acest motiv, destituirea oricărui șef din Poliția Giurgiu este inutilă fără demiterea șefilor locali SRI, DGIPI și tragerea la răspundere a șefilor din Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate. La Neamț nu s-a întâmplat așa ceva. Șoric a zburat din funcție, pe post de țap ispășitor, nefiind neapărat cel mai mare vinovat. Și la Giurgiu se va găsi un Șoric, probabil unul dintre părinții polițiști ai tinerilor care erau în gașcă cu ucigașul sportivului american. Demiterea lui nu va face însă curățenie și e doar praf în ochi.

Mălin Bot este jurnalist și redactor-șef adevarul.ro

Citește detalii despre crima de la Giurgiu

VIDEO/FOTOGALERIE Fata şefului de la Biroul Rutier Giurgiu a fost în club în noaptea în care Hardy a fost ucis de interlopi. „Fiica mea era la o masă separată. A fost chemată la audieri“

Medicii de la Spitalul din Giurgiu cercetaţi pentru ucidere din culpă în cazul Chauncey Hardy


Citește alte editoriale pe aceeași temă
:

Interlopii ne conduc cu sabia în mână

Şcoala de şpagă de la Drept

Triunghiul bermudelor poliţiştilor

O durere de cot prea scumpă


Citeşte alte opinii:

Ipocriții

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite