VOCEA BANATULUI Şcoala de şpagă de la Drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara

Nu ştiu cum e în alte centre universitare, dar la Timişoara şcoala de Drept este o mare fabrică de corupţie. Degeaba plătim sume tot mai mari de la un an la altul pentru servicii speciale, procurori şi judecători care să lupte cu corupţia dacă nu este distrus sistemul imoral din facultăţile care au devenit fabirici de diplome şi şpăgari.

Am auzit zeci de poveşti, în ultimii zece ani, despre profesori care impun studenţilor să le cumpere cărţile la suprapreţ, despre persoane cu funcţii de conducere care cer pe faţă studentelor favoruri sexuale, despre sume concrete percepute la examene.

Dascălii în cauză nu păţesc nimic şi nu au cum să păţească pentru că sunt conducători de doctorate ai unor judecători şi procurori. Ei decid cine primeşte ore la Drept şi poate astfel să-şi rotunjească veniturile.

Şcoala de Drept din Timişoara este un vârtej vicios al corupţiei şi imoralităţii în sistemul judiciar. Desigur, nu toţi tinerii care aleg o carieră în Drept înţeleg să fie parte din morişca şpăgii. Cei mai mulţi însă învaţă mentalităţi şi ticuri cu care vor ajunge apoi în Poliţie, în Parchet, în servicii speciale, în notariate. Vor ajunge avocaţi, executori, judecători. Se vor ghida în luarea deciziilor după setul de „valori" dobândit în şcoala de şpagă.

Privită de pe holurile facultăţii de Drept, corupţia din sistemul judiciar are logică. La fel şi incompetenţa unor magistraţi, care emit pe bandă rulantă decizii siderante. Lista cu doctoranzi şi profesori explică foarte clar de ce nimeni nu cercetează corupţia universitară. Explică şi succesul şefilor şcolii, în avocatură. Mai ales în procesele în care aceştia pledează în faţa unor judecători care le sunt subalterni la facultate sau în faţa unor procurori care le sunt învăţăcei la doctorate.

Sistemul judiciar este un gherghef al corupţiei şi imoralităţii în care s-a ţesut o pânză extrem de complicată a intereselor, din sforile pe care şefii şcolii de şpagă le trag pentru a-şi asigura îmbogăţirea, perpetuarea, succesul.  

Românii plătesc bugete uriaşe serviciilor secrete şi sistemului judiciar pentru lupta împotriva corupţiei. Sunt bani aruncaţi pe fereastră cât timp nu se face curăţenie la şcoala de Drept. Cât timp nu ajung după gratii păpuşarii care acum trag sforile şi nu începem să producem generaţii noi de absolvenţi oneşti, profesionişti şi cu spirit de dreptate.

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Mălin Bot pe blogul acestuia!

  

image image image image image image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite