Peste 10.000 de moldoveni au participat în războiul din Transnistria. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul șef de stat al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a recunoscut că România a sprijinit Chișinăul în 1992, însă fără să facă public în ce anume a constat acest ajutor.

286 de moldoveni au fost uciși în cele aproximativ cinci luni (2 martie - 19 iulie 1992), cât au durat ostilitățile militare, în timpul luptelor din Transnistria. Morții din rândul trupelor separatiste a fost de 800, mai mult decât dublul victimelor înregistrate de cei care și-au apărat țara.

Numărul total al moldovenilor care au participat la ostilitățile militare de acum 19 ani a fost de peste 10.000. Printre ei se aflau poliţişti, militari şi voluntari.

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a spus că România a sprijinit total Chişinăul în 1992 în conflictul armat din Transnistria, regiunea separatistă moldoveană la est de Nistru, dar nu a dorit să dezvăluie natura acestui ajutor.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

În ostilitățile armate din 1992, de pe Nistru, au participat 600 de voluntari, încadrați în patru grupuri coordonate de Ministerul Securității: Burunducii, Scorpionii, Răzeșii și Dacii. Toate aceste grupuri au acționat în zona Dubăsari, unde a început conflictul dintre apărătorii moldoveni și forțele separatiste.

Responsabilii de la Securitate de la începutul anilor ‘90 din Moldova spun că separatiştii de peste Nistru, conduşi de rusul Igor Smirnov, se pregăteau de război încă din 1989. „Aveam misiunea să culegem informaţii şi am ştiut că ei se înarmează. Ne-am trezit că începuse răboiul, cu echipe de băieţi care-o făceau pe-a partizanii", a declarat pentru „Adevărul" Alexandru Ganenco, colonelul de Securitate care a coordonat segmentul Râbniţa-Delacău din stânga Nistrului, în timpul războiului din 1992.

La o tentativă de a penetra spaţiul controlat de separatişti şi de a ajunge la frontiera cu Ucraina a participat şi generalul Anton Gamurari, care conducea brigada de Poliţie cu destinaţie specială Fulger.

„Am ajuns până la Goian, la graniţa cu Ucraina, dar ni s-a dat ordin să ne întoarcem", a menţionat acesta. „Cum se întâmpla ceva, Smirnov îl suna pe Elţîn (Boris Elţîn, preşedintele Rusiei în 1992 -n.r.). Acesta telefona la Chişinău, la Snegur, pe care-l ameninţa că ne bombardează ţara. Se dădea ordin să ne întoarcem", a adăugat generalul Gamurari.

Citește și:

GALERIE FOTO Limba română, cenuşăreasă pe străzile din Tighina. Majoritatea moldovenilor vorbesc în graiul matern doar în şoaptă

Mircea Snegur, primul președinte al Moldovei: despre cine a decis eliberarea dictatorului Smirnov, despre Declaraţia de Independenţă şi hibele actualilor politicieni

Fost luptător în războiul din Transnistria: "S-o mântuit cu apărarea patriei"

Rusia, somată de combatanţii transnistreni să intervină pe lângă Igor Smirnov pentru eliberarea lui Valeriu Miţul şi Iurie Coţofan

Consilierul de la Dubăsari, Iurie Coţofan, şi primarul de Corjova, Valeriu Miţul, vor rămâne după gratii pentru 7 zile

După 19 ani de la începerea conflictului din Transnistria: în timp ce autoritățile depun flori la complexul memorial „Eternitatea" din Chișinău, veteranii războiului de pe Nistru sunt tratați cu indiferență

CORJOVA A RĂMAS PE BARICADE: Ruşii din Transnistria şi-ar apăra "ţara" oricând,moldovenii nu ar mai pune mâna pe armă niciodată

Eugen Pâslaru, singurul deputat din Parlamentul de la Chişinău care a participat la războiul de la Nistru, susţine că „Moldova şi-a bătut joc de eroii săi“

"În 1992, la Nistru, am avut un război de partizani"

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite