Rusia, somată de combatanţii transnistreni să intervină pe lângă Igor Smirnov pentru eliberarea lui Valeriu Miţul şi Iurie Coţofan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După arestarea, miercuri, a primarului din Corjova şi a consilierului din Dubăsari, combatanţii cer eliberarea acestora, în faţa Ambasadei ruse. Pichetanţii ameninţă că, dacă ambasadorul rus nu va interveni pe lângă Igor Smirnov pentru eliberarea celor doi reţinuţi, vor cere expulzarea diplomatului.

Liderii organizaţiilor de combatanţi transnistreni au pichetat Ambasada Rusiei din Chişinău, cerând autorităţilor ruse să intervină pe lângă liderul de la Tiraspol Igor Smirnov pentru ca primarul de Corjova, Valeriu Miţul, şi consilierul raional de la Dubăsari, Iurie Coţofan, să fie eliberaţi necondiţionat.

Cei doi au fost arestaţi de separatişti miercuri, la Corjova, chiar în faţa bisericii, după slujba de pomenire a eroilor căzuţi în conflictul din 1992. Miţul şi Coţofan s-au ales cu un mandat de arest pentru 7 zile.


„Dacă nu se vor lua măsuri, vom aduna mai mulţi combatanţi şi nu-i vom permite ambasadorului rus să intre sau să iasă din clădire. Vom cere expulzarea diplomatuluipentru că în 1992, agresorul principal a fost Rusia", a declarat pentru „Adevărul" Tudor Tătaru, vicepreşedintele Asociaţiei veteranilor războiului de pe Nistru „Tiras Tighina".

Purtătorul de cuvânt al Ambasada Rusiei la Chişinău, Alexei Bobenco, spune că Ambasada nu comentează protestul combatanţilor.


AU FOST INTENTATE
CAUZE PENALE


„Procuratura din Republica Moldova este obligată să emită dosare penale pe numele miliţienilor transnistreni, să fie reţinuţi şi condamnaţi ca nişte criminali. Autorităţile noastre însă nu acţionează, iar inacţiunea lor încurajează în continuare nelegiuirile", a declarat colonelul Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei „Tiras Tighina".


Şi Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului „Promo-Lex" a condamnat arestul funcţionarilor moldoveni. „Vardanean, Cazacu, Miţul. Cine este următorul? Poate un ministru? Un deputat? Cât a mai rămas?", se întreabă membrii într-o declaraţie emisă de organizaţie.


Procuratura Dubăsari a intentat o cauză penală pentru răpire ilegală a primarului şi consilierilor din Corjova, şi pentru violarea dreptului la libertatea întrunirilor. De menţionat că niciun dosar iniţiat pe cazuri similare nu a fost finalizate până acum.

DEMERSURI FĂRĂ RĂSPUNS


Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov a trimis demersuri la Misiunea OSCE şi Comisia Unificată de Control, solicitări care au rămas fără răspuns. Oficialul susţine că incidentul este o încercare de tensionare a relaţiilor cu autorităţile Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite