După 19 ani de la începerea conflictului din Transnistria: în timp ce autoritățile depun flori la complexul memorial „Eternitatea“ din Chișinău, veteranii războiului de pe Nistru sunt tratați cu indiferență

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, la Chișinău, a fost comemorată împlinirea a 19 ani de la începerea războiului din Transnistria, unde aproximativ 10.000 de oameni au luptat pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

În ostilitățile armate din 1992, de pe Nistru, au participat și voluntari, 600 la număr, încadrați în patru grupuri coordonate de Ministerul Securității: Burunducii, Scorpionii, Răzeșii și Dacii. Toate aceste grupuri au acționat în zona Dubăsari, unde a început conflictul dintre apărătorii moldoveni și forțele separatiste.

În cele aproape cinci luni de ostilități militare (2 martie - 19 iulie 1992), 286 de moldoveni și-au pierdut viața în timpul luptelor din Transnistria, în vreme ce numărul morților înregistrate în rândul trupelor separatiste a fost de aproximativ 800 de combatanți.

Astăzi, oficialitățile din Republica Moldova au depus flori la monumentul dedicat eroilor din războiul de pe Nistru, situat în complexul memorial „Eternitatea" din Chișinău. În acest timp, veteranii moldoveni sunt tratați cu indiferență de autorități.

„Pentru că sunt cavaler al ordinului Ștefan cel Mare, primesc 500 de lei moldovenești, supliment la pensie. Alți camarazi cu care am luptat pe Nistru nu primesc nimic, nici măcar acum. Medicamentele ni le plătim singuri și suntem din ce în ce mai puțini, de la an la an. Își bat joc de noi!", a mărturisit Ștefan Jurja, căpitan în rezervă și veteran al războiului din Transnistria.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite