Medicii au operat sub ameninţarea gloanţelor în decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii îşi amintesc cu înfiorare de evenimentele de acum 20 de ani. Revoluţionarii de la Asociaţia „17 decembrie” le-au mulţumit celor care au evitat comenzile comuniste ca să salveze vieţi.

Spitalele din Timişoara au lucrat la capacitatea maximă între 16 şi 19 decembrie 1989, când doctorii de abia făceau faţă numărului mare de victime. La Spitalul Judeţean, s-au mobilizat toţi medicii şi infirmierii care au venit la lucru voluntar, fără să fie chemaţi. În ajutorul lor au venit şi studenţii Facultăţii de Medicină. Peste 400 de victime ale represiunii au fost aduse în acele zile la spital, dintre care 72 de persoane au decedat. „Se opera zi şi noapte. Numărul răniţilor era foarte mare. Mai întâi erau luaţi răniţii mai grav, iar cei care erau împuşcaţi în mână, erau lăsaţi pe zilele următoare. Chiar şi pe 25 decembrie au venit trei împuşcaţi”, îşi aminteşte Doru Bortoş, şeful Clinicii 2 Chirurgie. 

Revoluţionarii au oferit „Titluri de onoare” celor de la chirurgie, ortopedie, ATI, transfuzie. Toţi au lucrat din greu datorită lipsei medicamentelor şi echipamentelor. Nu au fost uitaţi nici cei de la Ambulanţă, care circulau printre gloanţe, chiar dacă pe atunci erau simple maşini de transport. „Vrem să le aducem mulţumiri pentru curajul medicilor de la secţiile de chirurgie care au lucrat sub ameninţarea gloanţelor. Oamenii au pus suflet pentru a salva viaţa timişorenilor”, a declarat Mihai Drăgoi, care a fost împuşcat la Revoluţie. 

Austriecii au venit ca la război

În ajutorul românilor au venit medicii austrieci. Primarul de atunci al Vienei, Helmuth Zilk, a iniţiat acţiunea „Viena ajută România”, organizând în noaptea de Ajun un tren de campanie. Aproape 120 de medici austrieci au plecat voluntari spre Timişoara cu trenul compus din 26 de vagoane speciale pregătite pentru opraţii în condiţii de război, cu spital de campanie, cu tot necesarul sanitar. Coordonatorul Johannes Poigenfurts a finalizat, după mulţi ani, Clinica Casa Austria şi a fost făcut Cetăţean de Onoare al oraşului.



CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Timişoara: Campanie 20 de ani de libertare, Adevărul de Seară

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta

DECEMBRIE '89. Manifestanţii ucişi după ce s-au refugiat în casa scărilor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite