Cât de „amărâţi” erau traficanţii de ţigări. Din trei euro făcuţi la cartuş, unul îl dădeau mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Meseria" de traficant de ţigări nu se numără printre cele mai profitabile. Cel puţin asta rezultă din declaraţiile date de inculpaţii din dosarul Moraviţa, în faţa procurorilor DNA: din trei euro făcuţi pe cartuş, contrabandiştii dădeau un euro mită.

Potrivit declaraţiilor date de inculpaţii cercetaţi de DNA pentru contrabandă cu ţigări, pe lângă riscurile pe care şi le asumau, „meseria" aleasă de aceştia nu a fost prea bănoasă.

GALERIE FOTO DE LA DESCINDERILE DIN VAMA MORAVIŢA DIN TIMIŞ

„Referitor la ţigările de contrabandă pe care le treceam prin vama Moraviţa arăt că acestea erau de diferite mărci (cele mai ieftine), preţul de achiziţie din Serbia fiind de 9 euro/cartuşul. Vindeam ulterior aceste ţigări în ţară cu aproximativ 12 euro/cartuşul, în funcţie de cum era piaţa în perioada respectivă, iar din cei trei euro reprezentând câştigul meu, aproximativ un euro îi dădeam pentru a mitui funcţionarii de la Moraviţa", Claudiu-Mihail Oprea, zis „Cercel", într-una din declaraţiile date în faţa procurorilor DNA. La trei euro câştigaţi la un cartuş, traficanţii făceau 150 de euro la baxul de ţigări, din care 50 de euro erau daţi mită.

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Cum a căzut brusc la pat, grav bolnav, bossul vameşilor şpăgari, după ce a aflat că e urmărit penal pentru favorizarea infractorului

Aşa se explică probabil cum, în repetate rânduri, contrabandiştii îi înşelau pe vameşi şi poliţişti şi le declarau mai puţine ţigări, pentru le da o sumă mai mică de bani.

„În jurul orei 02:00, doi traficanţi de ţigări neidentificaţi intră în vamă şi sunt sfătuiţi de BÎRJOVANU IOAN să nu transporte mai mult de 3 baxuri într-un autoturism. Tot în jurul orei 02:00, intră şi traficantul de ţigări SAMOILĂ ALEXANDRU VICTOR care declară că transportă 3 baxuri cu ţigări de contrabandă dar BÎRJOVANU IOAN şi UIUIU ADRIAN CLAUDIU îl contrazic, spunându-i că are 10. Cel din urmă lucrător vamal îi cere chiar să deschidă portbagajul dar traficantul refuză spunând că nu a avut cârpe să acopere marfa, UIUIU ADRIAN CLAUDIU insistând „te duci înapoi şi-l acoperi, că aicea ai 10 baxuri". În discuţie intervine şi DĂRĂBUŢ FLORIN care se arată înţelegător, spunând că traficantul nu poate plăti tot, iar BÎRJOVANU IOAN pare de acord cu asta, dar protestează cu privire la atitudinea nesinceră a traficantului „dar nici aşa, nu mă poţi prosti pe faţă! Asta-i prosteală pe faţă! Eu înţeleg situaţia, da' nu aşa! Zi adevărul!", arătându-se foarte indignat şi continuând „Adică tu intri cu 8 baxuri în ţară şi-mi plăteşti 3". Traficantul se apără spunând „nu cu 8, cu 7", iar BÎRJOVANU IOAN se enervează „şi cum să-mi plăteşti, mă, mai puţin? Nici măcar jumătate? Cum să nu plăteşti?"

Manifestarea inculpatului BÎRJOVANU IOAN demonstrează că acesta percepe primirea sumelor de bani, cu titlu de mită, de la traficanţii de ţigări ca pe un drept al său personal cu privire la care nu admite încălcări şi, invocă totodată corectitudinea, deşi activitatea pe care o desfăşoară are un caracter ilicit. DĂRĂBUŢ FLORIN încearcă să medieze conflictul, spunând „7 cu 4 măcar!" dar BÎRJOVANU IOAN nu este de acord, afirmând „nu, nu, nu! La 5 baxuri, ai 2 în plus, atât pot eu să înţeleg!", iar DĂRĂBUŢ FLORIN precizează „şi noi stăm să ne riscăm". În final, traficantul de ţigări SAMOILĂ ALEXANDRU cedează parţial şi spune „Bine, mă, plătesc! Câte, 5, 5?", iar BÎRJOVANU IOAN se arată mulţumit „Exact, asta e!"
La un moment dat, un traficant căruia îi efectuează controlul inculpatul DEGAN MARIAN LUCIAN declară că deţine 4 baxuri, agentul de poliţie menţionat enervându-se şi spunându-i că îl minte.
„...........
„DEGAN MARIAN LUCIAN: Bă, băiatule, tu-mi dai prosteală? E până între banchete şi în spate, ai, în portbagaj?
TRAFICANT: Da.
DEGAN MARIAN LUCIAN: Păi şi atunci, cum ai numai 4? Bă, băiete!"
................" - se menţionează în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Lotul 1 Moraviţa.

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Paranoia microfoanelor la Moraviţa: vameşii şi poliţiştii de frontieră se tem că încă sunt filmaţi şi ascultaţi

Vameş săltat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"

Tupeu de vameş: a vrut să-şi închirieze elicopter din Ungaria ca să vină la serviciu

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite