De ce fug românii în Ungaria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria a devenit tărâmul făgăduinţei pentru români. Bănăţenii sunt de câţiva ani clienţi fideli ai magazinelor ungureşti, ai spitalelor de peste graniţă, dar şi ai turismului balnear dezvoltat la vecini. De asemenea, unii au ales să se mute cu totul aici, datorită preţurilor mici al locuinţelor, iar alţii să facă naveta pentru un loc de muncă mai bun.

Servicii mai bune, preţuri mai mici, un sistem sanitar mai sănătos decât al nostru, case ieftine şi locuri de muncă mai bine plătite. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii au ales ţara vecină pentru a avea un trai mai decent. Măsurile de austeritate adoptate de către guvern în ultima perioadă au accentuat şi mai mult nevoia românilor de a merge în ţara vecină.  Instituţiile sanitare din ţara vecină au fost reformate acum trei ani. Spitalele ungureşti au facturi mari la întreţinere, dar îşi completează veniturile din proiecte europene şi din taxele pe consultaţiile pacienţilor români, care sunt nevoiţi să se trateze peste hotare. Pentru locuitorii de lângă graniţă, cumpărăturile din Ungaria sunt obişnuite. Mulţi preferă să îşi umple sacoşele la Mako, Szeged sau Bekescaba, care sunt la distanţe relativi mici pentru ei. Printre cele mai căutate produse se află apa minerală, mezelurile, carnea, brânzeturi, lactatele şi produsele de curăţenie universale.



Vacanţă de vară

La trei ani de la demararea proiectului Aquapolis Szeged, ungurii au inaugurat cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est. Aflat în centrul Szegedului, la doar câteva minute de zona istorică, centrul spa a costat peste 35 de milioane de euro. Cel mai modern centru spa şi de relaxare din Ungaria va putea fi luat cu asalt şi de locuitorii din vestul României, obişnuiţi cu băile de week-end în ţara vecină. La inaugurarea orăşelului acvatic au fost prezenţi reprezentanţi ai muncipalităţii, ai guvernului de la Budapesta, ai proprietarilor, cât şi cei ai constructorului. „Noi cei din Szeged suntem mândri de această veritabilă atracţie turistică. Am aşteptat mult timp să avem un centru aqvatic de nivelul secolului XXI. Este cel mai mare din Sud-Estul Europei. Este o investiţie curajoasă într-un moment în care a peste tot se vorbeşte despre criza economică", a declarat Botka Laszlo, primarul oraşului Szeged. Aquapolis Szeged aparţine în proporţie de 80 la sută municipalităţii, care a obţinut o finanţare de la Uniunea Europeană, iar 20 la sută societăţii Hunguest KFT, care deţine şi lanţul hotelier Foras.

CLICK PE POZĂ PENTRU O GALERIE FOTO CU CEL MAI MARE AQUAPARK



Sistemul sanitar e mai sănătos

Tot mai mulţi pacienţi din România aleg să se trateze în spitalele aflate în partea de est a Ungariei.Medicii din spitalele din Mako şi Szeged au început să înveţe cuvinte în limba română pentru a putea fi cât mai pe placul pacienţilor. Există o vorbă în rândul celor care au avut ghinionul să treacă prin spitalele din ţară: „Numai bolnav în România să nu ajungi!". Tot mai mulţi sunt decişi să nu se mai lase pe mâna medicilor de acasă şi prefer să plătească un pic mai mult într-un spital civilizat din Ungaria, unde există medicamente, medici şi condiţii foarte bune în clinicile de stat. Preţurile plătite de pacienţii români sunt identice cu cele ale maghiarilor care nu contribuie la sistemul medical. Radu Aurel a plătit pentru o operaţie de discopatie 1.500 de euro, în timp ce Ştefan Uram a dat 1.200 de euro pentru o operaţie la stomac. O analiză completă de sânge costă 50 de euro, o radiografie - 15 euro, o ecografie abdominală - 22 de euro, iar o electrocardiogramă - 28 de euro.

image
Inaugurare Aquapolis Szeged

VEZI AICI CE CONDIŢII OFERĂ SPITALELE DIN SZEGED



Ungaria, Mecca shoppingului românesc

Ungaria a rămas un loc preferat pentru românii din vestul ţării, care au fost obişnuiţi cu supermarketurile de la vecini şi înainte de mărirea TVA-ului de la noi. Deşii vecinii au ridicat taxa pe valoare adăugată la 25 la sută, una dintre cele mai ridicate din Europa, la alimentele de bază s-a păstrat valoarea de 18 la sută. Fie că e vorba de Tesco, Corra sau Real, Penny, Billa sau Lidl, parcările pline cu maşini cu plăcuţe de înmatriculare româneşti arată că preţurile lor le bat pe ale noastre. Judeţele Bihor, Caraş-Severin, Arad sau Timiş sunt reprezentate cu brio.n weekend, în magazine, auzi des dialoguri în limba română printre rafturi. „Eu vin de două ori pe săptămână şi fac un plin de portbagaj. Veneam şi înainte de creşterea TVA-ului. Pe lângă faptul că e mult mai ieftin, sunt produse mai variate, care nu se găsesc la noi. De multe ori mă roagă prietenii să le cumpăr şi lor", a spus Vasile Bucur, din Timişoara.

VEZI AICI UNDE ÎŞI FAC SHOPPINGUL ROMÂNII



Locuri de muncă şi pentru români

image
image

În plină criză, fabrica Mercedes din Ungaria, pe care România a pierdut-o din cauza drumurilor proaste, generează mii de locuri de muncă. Mercedes nu a renunţat de tot la proiectele sale legate de România şi va construi la Sebeş o fabrică de componente auto, în timp ce uzina de maşini s-a făcut în Ungaria. Din cauza drumurilor proaste, România a pierdut o investiţie de 800 de milioane de euro. Mercedes ne oferă totuşi un cadou de consolare: o făbricuţă de componente la Sebeş. Lucrările la construcţia fabricii Mercedes-Benz din oraşul maghiar Kecskemét, la 80 de kilometri de Budapesta, sunt în grafic. Proiectul nu a fost afectat de criza financiară, iar investiţia i-a ajutat mult pe ungurii din Est. Peste 1.500 de oameni pun umărul la ridicarea celei mai noi fabrici a concernului german. Până în momentul de faţă au fost angajate 260 de persoane, cei mai mulţi fiind trimişi deja la traininguri. Până la sfârşitul anului, numărul celor care vor semna contracte de muncă va ajunge la 700. „Ei sunt principalii oameni ai fabricii. Sunt cei care îi vor învăţa pe ceilalţi cum merg treburile", a declarat Markus Monkhoff, directorul de personal de la Mercedes-Benz Manufacturing Hungaria KFT. Până în momentul de faţă au fost angajate 260 de persoane, cei mai mulţi fiind trimişi deja la traininguri. Până la sfârşitul anului, numărul celor care vor semna contracte de muncă va ajunge la 700. „Ei sunt principalii oameni ai fabricii. Sunt cei care îi vor învăţa pe ceilalţi cum merg treburile", a declarat Markus Monkhoff, directorul de personal de la Mercedes-Benz Manufacturing Hungaria KFT.

CLICK PE POZĂ PENTRU O FOTOGALERIE CU FABRICA MERCEDES




Case mai ieftine decât "Prima casă"

image

Băncile maghiare practică dobânzi mai mici decât în programul guvernamental din România, iar preţurile la imobile sunt mai reduse. Locuitorii din zona de vest a ţării noastre se orientează spre apartamente şi case de vacanţă situate în apropierea graniţei cu România.Aceştia sunt atraşi de locuinţele mult mai ieftine, pe care, mai nou, le pot cumpăra cu credite ipotecare luate de la băncile din Ungaria. Românii pot obţine un împrumut în ţara vecină mult mai uşor, iar perioada de aşteptare este de maximum o lună.„Spre deosebire de băncile din ţară, cele din Ungaria acceptă şi un grad de îndatorare de 90%, iar dobânzile pentru creditele în euro variază între 3,5% şi 5,8%", spune Marius Sălăjean, patron al agenţiei imobiliare Prosper Imobiliar, din Arad. În schimb, în ţara noastră, gradul maxim de îndatorare pentru împrumuturile ipotecare este de 30-35%, iar dobânzile depăşesc 9%.

VEZI AICI CE PREŢURI AU CASELE VECINILOR DIN UNGARIA

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite