Casele din Ungaria sunt mai ieftine decât „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile maghiare practică dobânzi mai mici decât în programul guvernamental din România, iar preţurile la imobile sunt mai reduse. Locuitorii din zona de vest a ţării noastre se orientează spre apartamente şi case de vacanţă situate în apropierea graniţei cu România.

Mai citeşte şi:
Plafoane mai mici la „Prima Casă“
În „Prima Casă“ intri numai cu salarii mari
UPDATE: Ce oferte au băncile pentru "Prima Casă"?

Aceştia sunt atraşi de locuinţele mult mai ieftine, pe care, mai nou, le pot cumpăra cu credite ipotecare luate de la băncile din Ungaria. Românii pot obţine un împrumut în ţara vecină mult mai uşor, iar perioada de aşteptare este de maximum o lună.

„Spre deosebire de băncile din ţară, cele din Ungaria acceptă şi un grad de îndatorare de 90%, iar dobânzile pentru creditele în euro variază între 3,5% şi  5,8%“, spune Marius Sălăjean, patron al agenţiei imobiliare Prosper Imobiliar, din Arad. În schimb, în ţara noastră,  gradul maxim de îndatorare pentru împrumuturile ipotecare este de 30-35%, iar dobânzile depăşesc 9%.

Românii cuceresc Ungaria

O ofertă mai avantajoasă poate fi obţinută prin programul „Prima Casă“, unde costurile unui astfel de credit nu trec de 6%. De câţiva ani încoace, locuitorii din judeţele Arad, Bihor şi Timiş au început să îşi cumpere case de vacanţă în satele şi oraşele aflate în apropierea graniţei, motiv pentru care ungurii au săltat în ultima perioadă preţurile cu aproximativ 20%. Totuşi, acestea rămân mult de ieftine în comparaţie cu cele de pe piaţa românească.

„De trei ani de când există un interes mare din partea românilor, pentru a cumpăra proprietăţi în Ungaria. De şase luni însă a explodat piaţa. În acest moment avem peste 300 de cereri din partea românilor. Şi nu doar din partea celor din zona de vest. Sunt interesaţi şi oameni din Brăila, Braşov, Bucureşti şi alte oraşe din ţară.

Acum avem 30 de dosare numai din Bucureşti“, a mai declarat Sălăjean.  Dacă la început românii s-au orientat pentru o casă de vacanţă în Ungaria, lucrurile s-au schimbat în ultima perioadă. Mulţi aleg să se mute efectiv în ţara vecină, pe motiv că viaţa este mai ieftină.

Preţuri scăzute

Preţurile caselor din aceste localităţi de graniţă costă între 20.000 şi 35.000 de euro, de aproape două ori mai ieftine decât casele aflate în partea română.  O casă mai modestă, cu două camere şi un teren de 1.000 de metri pătraţi, poate fi cumpărată însă şi cu 8.000 de euro. 

Apartamentele de blocuri sunt, de asemenea, avantajoase.  Un apartament de două camere, la Batonya, costă între 17.000 şi 22.000 de euro. Pentru un credit ipotecar în Ungaria ai nevoie de fişa fiscală din ultimul an, adeverinţa de salariu de la locul de muncă, declaraţie pe propria răspundere că beneficiarul nu are alte împrumuturi la alte bănci din Uniunea Europeană. Toate aceste acte trebuie traduse în limba maghiară şi legalizate.

35.000 de euro, casă la cheie

Viorica Matei este o pensionară din Arad, care şi-a luat un credit de la Erste Bank Ungaria, pentru a cumpăra o casă în valoare de 35.000 de euro, în Ungaria. Arădeanca a luat de la bancă 20.000 de euro, pentru care fiica ei, profesoară, a trebuit să prezinte un venit de 800 lei. Aceasta are de plătit o rată de 80 de euro pe lună, timp de 25 de ani! „Nu credeam că o să primim un credit atât de avantajos.

Am rămas foarte surprinsă. Rata e foarte mică şi a fost suficient venitul fiicei mele, care mă girează. În România nu puteam să iau un credit niciodată. Plus că am cumpărat în Batonya o casă din cărămidă, care a costat doar 35.000 de euro“, a spus ea. Casa are trei camere, bucătărie, două băi, living, jacuzzi, toate frumos finisate. De asemenea, are garaj şi un teren de 700 metri pătraţi, cu gazon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite