UPDATE Un muncitor a murit în urma unei explozii controlate la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EM Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru: Crucea şi Botuşanu.
EM Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru: Crucea şi Botuşanu.

Un angajat al exploatării miniere de uraniu Crucea a murit, marţi dimineaţă, în urma unei deflagraţii produse în mină, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava afirmând că explozia a fost una controlată.

UPDATE ora 14.50 Minerul care şi-a pierdut viaţa în această dimineaţă lucrează de 23 de ani în domeniu şi de 20 de ani la mina din Crucea. Împreună cu alţi doi colegi de-ai săi acesta făcea găuri pe peretele minei pentru a prinde capsele pentru explozibil. Ceilalţi doi s-au retras în timp util, dar muncitorul, care era miner-şef, nu a mai avut timp să se salveze. „Aşteptăm rezultatele de la Medicină Legală. Este posibil ca acesta să fi păţit ceva înainte de explozie. Ancheta este în curs de desfăşurare. Lucrările au fost sistate pe tronsonul în care a avut loc explozia, dar în restul minei activitatea se desfăşoară în mod normal. Nu se ştie încă dacă minerii aveau echipamente corespunzătoare sau dacă explozibilul folosit era autorizat“, susţine Ionuţ Creţuleac, şeful ITM Suceava. 

Ancheta în acest caz va dura cel puţin o lună de zile.

UPDATE ora 11.10 Aproximativ 600 de oameni lucrează la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea, la 200 metri sub pământ. "Din punctul meu de vedere a fost o greşeală umană, dar aşteptăm să se pronunţe autorităţile care au coborât să inspecteze zona", a mai spus primarul localităţii Crucea.

UPDATE ora 10.50 Potrivit primarului localităţii Crucea, tragicul eveniment s-a produs în jurul orei 4.00, la ieşirea din schimbul trei. Victima,Toader Aioanei, în vârstă de 42 de ani, este din localitatea Borca, judeţul Neamţ, bărbatul făcând zilnic naveta la Suceava de mai bine de 10 ani.

"Mai avea doi-trei ani până putea să se pensioneze. I-au rămas în urmă trei copii, cea mai mică fetiţă de numai doi ani şi ceva. E o tragedie imensă. Şi eu am lucrat aproape 17 ani în mină aici, dar nu au fost astfel de incidente“, ne-a spus Dorin Rusu, primarul localităţii Crucea.


Reprezentanţii ITM Suceava, ai Poliţiei şi ai Parchetului au izolat zona pentru cercetări, potrivit prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu.

Şeful ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, a declarat că din primele informaţii, la punctul de lucru Botuşanu din cadrul EM Crucea, aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului, s-a produs, în această dimineaţă, o explozie controlată în urma căreia un bărbat şi-a pierdut viaţa.

El a mai spus că nu sunt şi alte victime.

"Nu ştim decât că operaţiune era controlată, iar un muncitor şi-a pierdut viaţa. Inspectorii noştrii sunt la faţa locului şi fac cercetări. Nu ştim mai multe informaţii deoarece sunt într-o zonă fără semnal", spus Ionuţ Creţuleac, inspectorul şef al ITM Suceava.

Articol în curs de actualizare

Citeşte şi:
Istoria neagră a minelor de pe Valea Jiului

Mesaj după moarte de la Traian Băsescu, pentru cei cinci mineri morţi în adâncul minei Uricani

Decizie grea în dosarul „abatajului morţii", de la mina Petrila

Nu se consideră vinovaţi pentru moartea minerilor de la Petrila

VIDEO Verdict în dosarul exploziei de la mina Petrila: Şefii minei au fost trimiși în închisoare pentru moartea minerilor

Explozia de la de la Exploatarea Minieră Uricani: S-au întors în pământ pentru ultima dată

Ucidere din culpă la Mina Uricani

SUBTERANELE MORŢII: Tragediile care au îndoliat comunităţile din Valea Jiului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite