SUBTERANELE MORŢII: Tragediile care au îndoliat comunităţile din Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cinci mineri decedaţi în explozia de sâmbătă, din galeriile Minei Uricani, se alătură unui lun şir de victime ale accidentelor de muncă petrecute în subteran. Numai în ultimul deceniu, peste 50 de ortaci şi-au pierdut viaţa în minele din Valea Jiului, cele mai grave accidente fiind înregistrate în subteranele exploatărilor miniere de la Vulcan şi Petrila.

Ziua de 15 noiembrie 2008 a instaurat groaza în sufletele oamenilor din Petrila, după ce o explozie survenită unei acumulări de gaze într-un abataj al minei din localitate i-a surprins pe minerii aflaţi în şut. În acea după-amiază de sâmbătă, la aflarea veştii accidentului petrecut în inima muntelui, sute de oameni s-au repezit spre poarta minei, sperând că apropriaţii lor aflaţi în subteran să fi scăpat din ghearele morţii.

NEWS ALERT: Trupurile minerilor morţi în explozia din Mina Uricani au fost scoase la suprafaţă

Prima explozie din abataj, înregistrată la orela 15.00 la adâncimea de 950 de metri, a ucis pe loc opt mineri şi a rănit alţi opt. Salvatorii care au intrat pentru a-i scoate pe supravieţuitori din mină au fost surprinşi de ce-a dea doua explozie care a urmat la scurt timp.

Viaţa în subteranele morţii: Miner, tată de elevă olimpică: „Ne târâm în genunchi prin minele inundate”

Patru dintre salvatorii minieri au decedat, iar în urma celor două deflagraţii s-au înregistrat alţi 13 răniţi, mineri şi salvatori, unul dintre ei pierzându-şi viaţa la spital în urma arsurilor suferite. Forţe impresionante de intervenţie fuseseră detaşate în acea sâmbătă fatală la Petrila, dar, spre deznădejdea familiilor celor 13 ortaci morţi, s-au dovedit aproape neputincioase.

Citiţi şi:

Eugen Chelemen

Mesaj după moarte de la Traian Băsescu

Viitor fără speranţe
Din ziua de sâmbătă 15 noiembrie 2008 şi până în sâmbăta tragediei de la Uricani, doar disponibilizările masive puse în aplicare de Compania Naţională a Huilei Petroşani (CNH) la începutul anului trecut şi propunerile de divizare a CNH şi de închidere a unor mine neprofitabile au mai adus schimbări în viaţa oamenilor din Valea Jiului.
După tragedia de sâmbătă, când alţi cinci ortaci şi-au pierdut viaţa în explozia din Mina Uricani, exploatare aflată pe lista celor care ar putea fi închise în următorii ani, nimic nu mai „trădează” vreun semn de optimism printre mineri.

Cronologia tragediilor miniere

O treime dintre accidentele de muncă produse în sectorul Economiei au avut loc în mine, iar subteranele din Valea Jiului se află în fruntea celor mai periculoase exploatări miniere. În ultimul deceniu, accidentele petrecute în minele din zona Văii Jiului s-au soldat cu peste 50 de morţi.

În 7 august 2001, 14 mineri au fost ucişi de o explozie în subteranul Minei Vulcan, provocată de acumularea de gaz metan. Zece ortaci au pierit, de asemenea, la Vulcan, în urma unei explozii produse în data de 15 mai 2002.  La Mina Petrila, în 16 iulie 2002, o explozie în subteran s-a soldat cu un mort şi cinci răniţi.

Citeşte şi:  Uricani este una dintre cele trei mine din Valea Jiului care vor fi închise până în 2018

În 18 aprilie 2003, un angajat al Minei Petrila a murit după ce a căzut într-un puţ al exploatării. Doi mineri şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii produse la 23 mai 2004 în Mina Uricani, iar în luna iulie a aceluiaş an, un alt miner a decedat, în Exploatarea Minieră Petrila.

În 11 noiembrie 2004, o rocă surpată peste un miner, în subteranul Minei Lonea, l-a lăsat fără suflare. Un accident similar, produs la 6 iulie 2005, a curmat viaţa a doi ortaci care lucrau în Mina Petrila. În 24 august 2005, un angajat al Minei Paroşeni şi-a pierdut viaţa, prins între fiarele unui utilaj de sfărâmat cărbune, iar în 12 aprilie 2008, în aceeaşi exploatare, un alt miner şi-a pierdut viaţa sub dărâmături.

image

15 noiembrie 2008 a însemnat cel mai grav accident din ultimii ani, petrecut în Mina Petrila: 13 oameni au murit în urma celor două explozii. La Paroşeni, în 4 aprilie 2009, un alt miner şi-a pierdut viaţa, după ce un strat de cărbune s-a surpat. În decursul ultimilor ani, zeci de mineri din Valea Jiului au fost răniţi în accidente de muncă.

“Aerul este viciat, este aproape irespirabil. În mină este praf, apă şi presiune. În galeriile unde ajungem după ce, uneori, ne târâm în genunchi, nu ştim de ce să ne apucăm mai întâi. Sunt condiţii rele, iar 60 la sută din utilajele pe care le folosim sunt improvizate”, a povestit Vasile Păduraru, un miner cu experienţă de la EM Lonea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite