Viaţa în subteranele morţii: Miner, tată de elevă olimpică: „Ne târâm în genunchi prin minele inundate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Păduraru, în vârstă de 41 de ani, din Petrila, şi-a petrecut o mare parte a ultimilor 17 ani din viaţă în subteranele minelor din Valea Jiului. Tată a doi copii, el se mândreşte cu fiica sa în vârstă de 17 ani, premiantă în toate cele zece clase şi olimpică naţională în acest an la protecţia consumatorului.

Minerul Vasile Păduraru coboară aproape zilnic în ceea ce el numeşte “Hadesul”, lăcaşul întunericului.

O face pentru fiica lui, în vârstă de 17 ani, care îi este singura bucurie. Ortacul povesteşte că este silit să se târască în genunchi prin galeriile inundate ale exploatării miniere din Lonea, pentru a „culege” cantitatea de şase tone de cărbuni, cât i-a fost fixată norma zilnică de huilă. Minele din Valea Jiului sunt toate la fel, tehnologia este învechită, iar atmosfera insuportabilă.

NEWS ALERT: Cei cinci mineri blocaţi la 430 de metri în subteranul Minei Uricani au decedat

„Pentru a ajunge la timp la mină, eu mă trezesc la orele 3 dimineaţa. Intrăm în şut la 3:30, după ce am primit hrana de la cantina întreprinderii. În subteran stăm şase ore. Aerul este viciat, este aproape irespirabil. În mină este praf, apă şi presiune. În galeriile unde ajungem după ce, uneori, ne târâm în genunchi, nu ştim de ce să ne apucăm mai întâi.
Sunt condiţii rele, iar 60 la sută din utilajele pe care le folosim sunt improvizate. Norma nu o putem realiza din cauza acestor lipsuri, de aceea mai tot timpul salariile ne vin reduse cu 15 – 12 la sută”, povesteşte minerul. 

image

El adaugă că munceşte din greu, în condiţii inumane, cu utilaje din anii 1960 şi unelte improvizate, doar pentru a le asigura copiilor săi un viitor mai bun, dacă se poate, cât mai departe de Valea Jiului. „Am lucrat şi câte 23 de ture şi încă trei sâmbete, ca suplimentare. În total, 26 de zile de serviciu, pentru care am primit salariul de 1.800 de lei, cel mai mare din acest an”, a mai spus Vasile Păduraru.

Cu excepţia anului trecut, în fiecare din ultimii ani în minele din Valea Jiului au avut loc accidente mortale, a declarat Constantin Jujan, directorul Companiei Naţionale a Huilei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite