Trupurile minerilor morţi în explozia produsă în mina Uricani au fost scoase la suprafaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci mineri au decedat în urma unei explozii produse vineri după-amiază într-o galerie a Exploatării Miniere Uricani. Angajaţii minei, patru electricieni şi un inginer, aveau vârste cuprinse între 36 de ani şi 41 de ani. În cursul serii de vineri, echipele de salvatori au scos trupurile neînsufleţite la suprafaţă. 

UPDATE ORA 02:00 Cele cinci persoane decedate au fost transportate la Morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani.

UPDATE ORA 00.45. CNH a publicat lista minerilor decedaţi în explozia din galeriile Minei Uricani
Trupurile neînsufleţite ale victimelor exploziei de la Mina Uricani au fost scoase la suprafaţă de echipele de salvatori minieri.
Potrivit conducerii Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, victimele sunt: Cosmin Calotă, de 36 de ani, inginer conducător formaţie de lucru energietic, Marian Cucu, de 41 de ani, electrician, şef de echipă, Cornel Borc Hici, de 36 de ani, electrician, Iulian Stoi, 36 de ani, electrician şi Ion Nădrag, de 36 de ani, electrician.

VEZI GALERIE FOTO

Viaţa în subteranele morţii: Miner, tată de elevă olimpică: „Ne târâm în genunchi prin minele inundate”

UPDATE ORA 23:30. O a doua explozie s-a produs în subteran
În urmă cu câteva minute au fost scoase la suprafaţă cadevrele celor cinci mineri decedaţi în explozia de la Mina Uricani. Între timp, o a doua deflagraţie s-a produs  în subteranul Exploatării Miniere Uricani, la scurt timp după ce salvatorii minieri au reuşit să scoată trupurile neînsufleţite ale celor cinci morţi în explozia din această după-amiază. Cauzele exploziei sunt necunoscute şi nu au produs victime. „Vă putem confirma că a avut loc o a doua explozie, dar după retragerea echipelor de salvatori din subteran", a precizat Oana Stoicuţa, purtătorul de cuvânt al Companieie Naţionale a Huilei Petroşani. Vezi amănunte!.

UPDATE, ORA 23.00. „Evacuăm la suprafaţă. Activitatea va fi întrerupta. Până la expertizarea zonei nu se va permite accesul personalului", a declarat Constantin Jujan, directorul Companiei Naţionale a Huilei. „Nu pot să emit o ipoteză asupra cauzelor care au dus la acest eveniment", a adăugat acesta.

Potrivit primelor ipoteze, cauza tragediei a fost o explozie la un transformator. Bărbaţii ar fi trebuit să remedieze o avarie, iar în timpul săptămânii nu se fac asemenea reparaţii. La ora 14.40, cei patru electricieni şi şeful de echipă au raportat că au reparat transformatorul defect. Ei au fost prinşi apoi la orizontul 300, adică la mai mult de 400 de metri sub pământ.

Potrivit protocolului, timp de 48 de ore după producerea unei asemenea explozii nu se poate coborî în mină.

„S-a deplasat o echipă şi se efectuează cercetarea zonei. Potrivit primei ipoteze, s-a produs o deflagraţie de gaz metan produsă de un arc electric, dar această versiune urmează să fie inspectată de inspectorii de protecţia muncii", a declarat procurorul şef adjunct Augustin Lazăr, de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.

UPDATE, ORA 22.00. „Se pare că nu a supravieţuit nimeni. Salvatorii i-au găsit pe cei cinci electricieni. Au intrat la orizontul 300 şi, din păcate, de ceea ce ne-am temut s-a adeverit. Toţi sunt morţi", a declarat Dănuţ Buhăescu, primariul din Uricani. Potrivit acestuia, familiile minerilor fuseseră anunţate „să se aştepte la ce e mai rău". Salvatorii urmează să scoată trupurile victimelor, care sunt „dezmembrate", a adăugat primarul Uricaniului. 

VEZI GALERIE FOTO

UPDATE, ora 21.55

Cu doar câteva minute în urmă, Dănuţ Buhăiescu, primarul oraşului Uricani, a declarat că cei cinci mineri au decedat.

UPDATE: ora 19.50

Prima echipă formată din 15 salvatori minieri a intrat în subteranul Minei Uricani. În continuare nu se cunoaşte starea celor cinci persoane blocate într-o galerie a minei, în urma exploziei de la orele după-amiezii.Echipa de salvatori minieri îi va informa pe membrii comandamentului de intervenţie despre situaţia din subteran.

image

În faţa minei s-au strâns câteva zeci de persoane, apropiaţi ai membrilor echipei tehnice care a rămas blocată în subteran. "În zilele de weekend noi nu mai lucrăm, pentru că nu suntem plătiţi bine. Cele două zile contează pentru viaţa fiecăruia. În mină există tot timpul riscul morţii. Lucrez de 22 de ani în exploatarea minieră, cu aceleaşi echipamente. Nu ştiu ce ar fi putut provoca explozia, dar cert este că riscul unui accident este întotdeauna mare în mină", a spus Ibi, un miner, în vârstă de 42 de ani.

Astăzi, ora 19.25:

"Am trimis maşina pentru victime multiple şi maşina de terapie intensivă mobilă cu un echipaj supranumerar: patru medici şi asistenţii care sunt aferenţi celor doi paramedici şi pompieri, în total nouă oameni. Ultima dată când am vorbit cu colegii de la Petroşani, mi-au spus că până la ora 19:20 - 19.30 nu vor intra în mină pentru siguranţa echipelor de salvatori. Victimele ar putea ajunge la Petroşani, la Timişoara sau la Bucureşti" a declarat Mihai Grecu, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din Timişoara.


image

Ministrul Administraţiei şi Internelor se îndreaptă spre mina Uricani. "Am convocat suficienţi oameni încât să putem da o mână de ajutor la ceea ce s-a întâmplat acolo", a declarat Igaş, citat de Antena 3.

Astăzi, ora 17.00

Un accident de muncă a avut loc în cursul zilei de astăzi, la orele 15:30, în subteranul Exploatării miniere din Uricani. Potrivit primelor informaţii, cinci mineri au rămas blocaţi în subteran.

Potrivit primarului Uricani, Dănuţ Buhăescu, accidentul de muncă s-a petrecut în momentul în care cinci electricieni executau lucrări în mină. Reprezentanţii Inspectoratului de Muncă şi un echipaj al SMURD se îndreaptă spre locul accidentului. Nu este cunoscută deocamdată starea celor prinşi în subteran.

Mai multe echipe de salvatori minieri de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani (SALVAMIN) vor intra în această seară în mină, pentru a-i căuta pe minerii care au fost surprinşi de explozie.

“Se pregăteşte o echipă de salvatori mineri, care să coboare undeva la 430 de metri, unde oamenii sunt blocaţi în subteran.
În ce priveşte victimele, este vorba de nişte electricieni care efectuau lucrări de reparaţii la instalaţiile din subteran. Salvatorii urmează să coboare şi să îi scoată la suprafaţă. Există o serie de proceduri care trebuiesc urmate înainte ca salvatorii minieri să coboare după victime. Nu se ştie, la această oră, care este starea lor”
, a declarat Ioan Raţiu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

La Uricani a ajuns toată structura de conducere a judeţului Hunedoara, în frunte cu prefectul Attila Deszi.

“O echipă de intervenţie va intra în subteran. Aşteptăm să vedem ce va face. Minerii blocaţi se află într-o galerie principală, nu într-un abataj.Ar putea fi vorba de o explozie, din cauza unor pungi de metan”, a precizat Dănuţ Buhăescu, primarul Uricaniului. Cei care se aflau în subteran ar putea scăpa cu viaţă, dacă ar fi avut o poziţionare bună, a mai adăugat primarul.
Trei dintre mineri sunt propaspăt căsătoriţi. Sunt tineri cu vârste cuprinse între 30 şi 43 de ani.

Mina ar putea fi închisă din raţiuni economice

"Mina se află, împreună cu alte două mine, pe o listă a minelor care ar putea fi închise. Ele vor fi evaluate şi în funcţie de indicatorii economici de performanţă, se va stabili care dintre exploatări vor fi închise", a precizat Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, citat de Antena 3.

Citeşte şi:  Uricani este una dintre cele trei mine din Valea Jiului care vor fi închise până în 2018

                     Explozia din mină i-a şters trecutul

Explozia care a curmat 46 de vieţi

La 2 noiembrie 1972, 46 de mineri aflaţi în subteranele minei Uricani din Valea Jiului şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii puternice cauzată de acumularea excesivă de gaz metan. Accidentul produs în abatajul minier a fost unul dintre cele mai grave din secolul trecut.

Explozia din subteranul minei Uricani, produsă în urmă cu 38 de ani, a fost provocată de oprirea instalaţiilor de ventilare din abataj. În urma evenimentului, 46 de persoane au decedat şi 13 au fost rănite, dintre cei 55 de ortaci aflaţi la momentul respectiv în mină.

Panica a cuprins întreaga comunitate a orăşelului minier. Tragedia, foarte puţin mediatizată de publicaţiile din acea vreme aservite Partidului Comunist, i-a înspăimântat pe minerii din zonă, care nu au mai vrut să intre în mină.

Familiile ortacilor decedaţi în urma exploziei au fost despăgubite de statul român cu suma totală de 220.000 de lei, echivalentul din prezent al sumei de 15.000 de euro. Tragedia din mina de la Uricani a lăsat 55 de copii orfani.
În prezent, aproximativ 800 de ortaci mai lucrează în mina de la Uricani. Minerii au comemorat astăzi victimele accidentului de la 2 noiembrie 1972.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite