Decizie grea în dosarul „abatajului morţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelian Necula şi Dan Ştefan Ungur la penultima înfăţişare îi instanţă
Aurelian Necula şi Dan Ştefan Ungur la penultima înfăţişare îi instanţă

Magistraţii din Gorj au cerut încă o săptămână pentru a analiza cazul exploziilor de la mina Petrila. Inculpaţii Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, foşti şefi în cadrul E.M. Petrila, nu s-au prezentat ieri în instanţă.

După aproape trei ani de la exploziile din data de 15 noiembrie, de la mina Petrila, soldate cu moartea a 13 ortaci, judecătorii nu reuşesc să dea o sentinţă finală. Ieri, magistraţii Judecătoriei Gorj au amânat pronunţarea sentinţei, motivând o analiză suplimentară şi aprofundată a dosarului. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 26 septembrie.

Practic, peste şapte zile, Aurelian Necula, fostul director, Gheorghe Roşu, fostul şef de securitate minieră şi Dan Ştefan Ungur, fostul şef al Staţiei de salvare minieră, vor afla dacă pedepsele cu închisoarea stabilite de magistraţii de la Judecătoria Târgu-Jiu vor rămâne în vigoare.

La penultima înfăţişare, procesul a fost amânat din cauză că unul dintre avocaţii apărării se afla în concediu. La această dată, potrivit sentinţei judecătorilor din Târgu Jiu, Aurelian Necula a fost condamnat, în urma contopirii pedepselor, la şapte ani şi şase luni închisoare. De asemenea, Gheorghe Roşu a primit o pedeapsă de şase ani şi jumătate, la fel ca şi Dan Ştefan Ungur, fost şef al staţiei de salvare minieră de la EM Petrila.

În plus, cei trei au fost obligaţi la plata unor despăgubiri civile către victimele accidentului ori urmaşii celor decedaţi în accident, care se ridică la aproximativ 500.000 de euro. Dacă pedepsele celor trei vor rămâne în vigoare, vom avea prima condamnare la închisoare pentru un accident de muncă petrecut în subteran din istoria post-decembristă a României.

Ovidiu Filipescu, avocatul lui Necula şi al lui Ungur, a declarat că sentinţa magistraţilor de la Târgu-Jiu este profund greşită. „Cer în continuare achitare. Nu vorbesc de pedeapsă cu suspendare, pentru că asta ar însemna prin definiţie o clemenţă din partea instanţei faţă de o vinovăţie existentă, iar în cazul acesta nu putem vorbi despre aşa ceva. Clienţii mei nu erau la serviciu în acel moment”, a declarat Filipescu.

Mulţumiţi şi nu prea
De cealaltă parte a baricadei, Daniel Tomescu, avocatul a patru dintre familiile care şi-au pierdut rudele în explozie, a precizat că este mulţumit de partea penală, dar va face apel în ceea ce priveşte partea civilă. „Sentinţa dată de judecători este una bună, s-a făcut dreptate. În ceea ce priveşte partea penală, părţile pe care eu le reprezint sunt mulţumite, dar pe părţile civile vom face apel, deoarece este mai puţin decât ceea ce am cerut“, a declarat Tomescu. Tragicul eveiment de la Petrila a avut loc în 15 noiembrie 2008, când două explozii provocate de acumulările de gaz metan au ucis 13 ortaci.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite