Suceava: Eroi în calea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de pompieri, jandarmi şi poliţişti şi-au riscat viaţa pentru a-i salva pe suceveni din calea apelor, uneori punând viaţa străinilor mai presus de pericolul care îi pândea pe ei.

Citeteşte şi: 

VIDEO: „Adevărul“ sare în ajutorul sucevenilor lăsaţi fără case de puhoaie (UPDATE)

Suceava: Sute de locuinţe, pe întuneric din cauza inundaţiilor

image
image

Dezastru în judeţul Suceava

Inundaţiile din ultimele zile au luat tot ce au întâlnit în cale, nu a mai contat că a fost viaţa unui om, casă, stâlpi de înaltă tensiune sau pădure propriu-zisă. Mii de oameni au rămas fără un acoperiş deasupra capului şi fără o speranţă pentru ziua de mâine. Singurii care le-au fost alături şi pot să îi înţeleagă sunt echipele de intervenţie din cadrul Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă "Bucovina", Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni care au suferit cot la cot cu localnicii afectaţi de inundaţiile petrecute în ultimele zile.

"Tavanul se sprijinea în dulap"

image

Mircea Bodnariuc este plutonier major în cadrul IJJ Suceava şi de luni este plecat în fiecare zi la intervenţii alături de colegii săi. Luni a fost la Grămeşti unde a salvat de la înec 6 copii şi tatăl lor, iar a doua zi a fost la Dorneşti unde a salvat alţi doi bătrâni de sub dărâmături. “Apa venea din aval, tot mai mare. Copiii care aveau de la 1 până la 12 ani erau cu tatăl lor blocaţi din cauza apei în casă. Apa era până la brâu cu toate acestea i-am dus 150 de metri prin apă până la uscat. Marţi, la Dorneşti, doi bătrâni de vreo 80 de ani erau în casa care mai avea un perete şi tavanul ce se sprijinea în dulap, şi aici i-am scos pe bătrâni împreună cu colegii şi i-am dus la loc sigur”, îşi aminteşte Mircea Bodnariuc. Acţiunile au continuat şi miercuri la Ţibeni şi Satu Mare, iar ieri jandarmul a fost  la consolidarea podului de la Dorneşti.

Citeşte şi:

Suceava: Drumuri blocate, mii de suceveni evacuaţi şi sute de persoane izolate

image

Plutonierul Bogdan Ştefăroi a fost şi el toată săptămâna prin localităţile inundate şi i-a ajutat pe oameni să ţină piept apelor învolburate. Luni la Zamostea şi Zvorâştea, în ultima localitate îşi aminteşte şi acum familia care îşi striga durerea. “Am ajuns la un moment dat la o casă care nu mai avea un perete. Deoarece grajdiul era mai înalt oamenii s-au adăpostit acolo. Era o femeie în vârstă, una mai tânără şi un bărbat cu invaliditate. Bărbatul nu plecase din casă. Era urcat pe sobă şi nu vroia să plece cu toate că apa era până la brâu” a spus Bogdan Ştefăroi. Acţiunile nu s-au încheiat, miercuri i-a ajutat pe localnicii din Şerbăuţi unde au căutat împreună cu pompierii femeia dispărută de luni, iar apoi a fost prezent la Milişăuţi şi Arbore la evacuarea apei din casele inundate.

Trenul groazei

image


Romică Manolache este un alt coleg de al său care şi-a ajutat semenii aflaţi în faţa apelor învolburate. Luni plutonierul a participat alături de colegii săi la evacuarea a 27 de persoane care se aflau într-un tren la Dorneşti. “Erau 27 de oameni printre care şi o femeie însărcinată. I-am ajutat pe toţi să coboare din tren pentru că era încercuit de ape până mai sus de genunchi şi i-am dus împreună cu colegii la gară la Burdujeni”, povesteşte jandarmul. Viiturile nu s-au oprit, astfel că  miercuri jandarmul a fost prezent la Milişăuţi şi Arbore unde localnicii nu mai aveau putere să îşi spună suferinţa. Acolo au ajutat o femeie de 55 de ani operată recent, în casă, izolată fără vreun sprijin.

IALOMIŢA: ZONA FETEŞTI EVACUATĂ

image

Căpitanul Lucian Ungureanu a fost şi el împreună cu jandarmii şi pompierii în locurile pline de ape. Luni seară, la Zamostea, unde apa trecea de mijloc pe şosea a salvat împreună cu echipa din cadrul IJJ şi ISU doi copii, de 9 şi respectiv 13 ani care erau izolaţi în casă singuri. 4 jandarmi au mers cu o barcă prin apa care era până la gât şi i-au salvat. Indiferet de câte grade aveau pe uniformă atât jandarmii, cât şi pompierii au fost în locurile fără viaţă şi au salvat mii de oameni.

"Apa curgea dintr-un perete într-un perete"

image

“Sergentul major Ciprian Băeşu avea probleme de sănătate, îl durea spatele şi cu toate acestea nu şi-a lăsat colegii şi a venit să îi ajute pe oameni. Împreună cu mai mulţi colegi au cărat în spate 5 femei învârstă, 2 copii şi 2 bătrâni la Zamostea. Erau în casă toţi şi apa venea cu viteză. Apa curgea din perete în perete ca un izvor”, ne-a spus colegul său Bogdan Cornaci.

Acestea sunt doar câteva exemple dintre situaţiile în care s-au aflat jandarmii suceveni alături de pompierii şi care au salvat mii de vieţi şi case în aceste zile. “În fiecare zi au fost la inundaţii 120-140 de jandarmi alături de sute de pompieri din cadrul ISU Suceava, însă cu toate acestea noi ne-am continuat misiunile şi munca de zi cu zi”, a spus Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvât al IJJ Suceava.

Crezul pompierilor

image


Cu toate că numeroşi jandarmi şi pompieri aveau ei înşişi casele inudate şi-au lăsat familiile şi au plecat să îi ajute pe alţii.
“Lucrând la ISU Suceava am un angajament faţă de oamenii din jurul meu. Întotdeauna interesul general primează faţă de interesul personal şi bineînţeles că mă interesează ce se întâmplă în casa şi familia mea, dar acolo sigur ei vor primi ajutor de la cei din jurul meu. Datoria mea este să mă duc acolo unde sunt cei care au nevoie de pompieri pentru că noi trebuie să acţionăm cu operativitate şi să salvăm vieţile oamenilor”, ne-a spus Ioana Istrati, purtătorul de cuvânt al pompierilor.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite