Slobozia: JR de România - excentricitatea unui miliardar GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A aruncat cu portocale pe străzi, a dat de băut la 700 de persoane, s-a plimbat cu trăsura în cartierul ţigănesc şi i-a păcălit pe oameni că vor vedea la Slobozia starurile de la Hollywood

Ilie Alexandru avea în buzunar doar 80 de dolari în momentul în care a început să pună bazele imperiului Hermes.  Şi-a construit imperiul făcând bişniţă cu diferite produse aduse din Turcia, Ungaria sau Grecia.

Hermes, prima consignaţie deschisă în Bărăgan

Hermes, prima consignaţie deschisă în Bărăgan

Portocalele, blugii şi ciocolatele importate erau apoi vândute „La scări“, prima consignaţie deschisă vreodată în Slobozia. Oamenii erau încântaţi că aveau de unde să îşi cumpere produsele pe care le vedeau doar la televizor. Apoi consignaţia a fost botezată „Hermes“, nume ce-n timp a devenit un brand. În 1991, Ilie Alexandru era pe locul al doilea în topul miliardarilor din România, cu o avere estimată la 1,7 milioane de lei.

A aruncat portocale pe străzi

Voia să demonstreze tuturor, cu orice ocazie, că banii înseamnă putere. În ajunul Crăciului din anul 1990, miliardarul s-a urcat într-o limuzină şi a aruncat cu portocale pe străzile din Slobozia. În timp ce adunau fructele, oamenii îl aplaudau pe cel care le făcea astfel un bine în prag de sărbătoare. „Domnule, îmi aduc aminte că a venit cu o maşină neagră şi a aruncat portocale pe stradă. Apoi, s-a dat jos din maşină şi a mers pe stradă şi a dat bani la oamenii bătrâni şi amărâţi. A făcut mult bine multor oameni“, rememorează Costică Lungu (70 ani).

Finul spiritual al lui Neil Bush

Primul patron din Bărăgan a investit primul milion de dolari în ceea ce avea să devină imperiul Hermes. Pe harta Bărăganului a apărut un sat de vacanţă cu  grădină zoologică, un teatru de vară, o copie după celebra fermă Southfork din serialul „Dallas“, dar şi o replică în miniatură a turnului Eiffel din Paris.

De-a lungul timpului, satul de vacanţă a fost vizitat de numeroase personalităţi. Printre oamenii cu stare care s-au perindat pe la porţile imperiului ridicat de Ilie Alexandru s-a numărat şi fiul fostului preşedinte american George H.W. Bush, Neil. La- vizitat în 1994, la cea de-a treia căsătorie a lui Ilie Alexandru, cu frumoasa Mirela Şerban, care avea la vremea respectivă doar 25 de ani. Ilie s-a lăudat atunci că americanul a venit special pentru a participa la nunta sa, că sunt prieteni foarte buni şi că i-a fost naş spiritual la ceremoni. Ilie Alexandru avea să uimească oamenii din Slobozia în 1994, când s-a născut cel de-al patrulea copil al său, Maria Alexandra. Bucuros că este din nou tată, el a dus 1.000 de sticle de şampanie cadrelor medicale.

Miliardarul Ilie Alexandru şi micuţa Maria-Alexandra

Ilie Alexandru şi micuţa Maria-Alexandra

La plimbare, cu trăsura prin Bora

Ilie Alexandru voia să fie în atenţia oamenilor cu orice preţ. În acelaşi an, a dat o tură cu trăsura prin cartierul ţigănesc Bora, de la marginea Sloboziei. Era un început de octombrie însorit. Îmbrăcat ca un domn din înalta societate, cu pălărie şi costum, Ilie şi-a luat cu el cea de-a treia soţie, Mirela, şi s-au lăsat purtaţi de vizitiu pe străzile înfundate ale mahalalei.

Un alai impresionant îl însoţea pe miliardar la fiecare plimbare a acestuia cu trăsura

Un alai impresionant îl însoţea pe miliardar la fiecare plimbare a acestuia cu trăsura

Ţiganii şi-au părăsit casele plămădite din lut, gata să cadă în orice clipă, şi au ieşit să îl salute pe miliardarul de la Hermes. „Don Ilie! Don Ilie!“, au strigat ţiganii. Asemenea boierilor, Ilie Alexandru i-a salutat ridicându-şi pălăria. „Ilie arăta ca un boier. Avea o pălărie mare şi a scos-o din cap şi o flutura în semn de salut. Nevastă-sa era frumoasă, se uita la noi şi râdea“, îşi aminteşte Costică Irimia (67 ani).

Aflaţi mai multe din ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia !

Citiţi şi: JR dus la groapă de ultimele soţii

JR Ewing de România, ultima dată în lumina reflectoarelor

Fostul miliardar va avea statuie la Hermes

JR Ewing de România a fost înmormântat astăzi

Ilie Alexandru, cetăţean de onoare post-mortem

Nuţu Cămătaru a cumpărat armăsarii lui JR Ewing de România

Ilie Alexandru: „Sunt boxer, caut loc de muncă“

Colegii de spital ai lui Ilie Alexandru rememorează ultimele clipe din viaţa miliardarului de carton

JR Ewing de România - om bogat, om sărac

JR de România a murit

Oamenii de rând îl plâng pe JR Ewing de România

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite