Efectul Cseke Attila în Neamț: spitalul din Bicaz e depozit de aparatură medicală, cel de la Roznov a ajuns cămin de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul spital de la Roznov adăpostește un centru îngrijiri pentru persoane vârstnice
Fostul spital de la Roznov adăpostește un centru îngrijiri pentru persoane vârstnice

În urmă cu un an, cele două spitale orășenești au fost închise prin decizia ministrului Cseke Attila. Până acum, doar edilii din Roznov au reușit să rezolve problema pacienților, prin înființarea unui cămin de bătrâni și a unui centru de permanență.

La Bicaz spitalul orășenesc a rămas doar o amintire pentru cei aproximativ 50.000 de nemțeni care erau deserviți de serviciile oferite de unitatea medicală. Locuitorii orașului și cei din comunele arondate au fost nevoiți să se obișnuiască cu drumul la Piatra Neamț atunci când aveau nevoie de investigații medicale de specialitate.

Fostul spital de la Roznov adăpostește un centru îngrijiri pentru persoane vârstnice

Click pe poze pentru galerie foto din istoria spitalelor desființate

„Spațiile și aparatura medicală au rămas în conservare și sunt în custodia Consiliului Local. Din toamna trecută facem demersuri să putem deschide un centrul multifuncțional cu 8 specialități, unde să fie internări de zi. Recent, am depus și documnetația la Ministerul Muncii să înființăm și un cămin pentru persoane vârstnice cu 52 de locuri, dar și aici trebuie o investiției de minim 300.000 de euro", spune Constantin Catrinoiu, primarul orașului Bicaz.

Spital particular în loc de azil, la Bicaz

După închiderea spitalului, locuitorii urbei de sub baraj și cei arondați zonei mai sunt deserviți doar de Policlinica și de un centru pentru tratarea tuberculozei aflat în subordinea Spitalului județean Neamț.

„Pentru orice analize, sau pentru internare trebuie să mergi la Piatra Neamț. Când era spitalul la Bicaz câștigam și timp și cheltuiam și bani mai puțini", spune Maria Drugă, o femeie din Bicaz.

Înainte de închiderea unității, prin finanțarea asigurată cu un program al Băncii Mondiale, Ministerul cumpărase aparatură nouă, de sute de mii de euro, pentru secția obstetrică ginecologie, echipamente care zac și acum nefolosite. 

Primarul Bicazului refuză să transforme spitalul în cămin de bătrâni

„Am încercat să înființăm o maternitate privată, să concesionăm spațiile și aparatura, dar nu a venit nimeni la licitația organizată de Consiliul Local, chiar dacă fusese și interes din partea unui medic să deschidă o astfel de secție", mai spune primarul Catrinoiu.

Citește și: Chinurile facerii pentru o maternitate privată în locul fostul spital Bicaz

La un an de la închiderea spitalelor, Ministerul Sănătății și-a adus aminte că a rămas aparatură medicală nefolosită și a dispus în teritoriu să facă un inventar în spitalele desființate.

„Aparatura medicală de la Bicaz pentru secția obstetrică-ginecologie este achiziționată de Minister printr-un credit care se achită treptat, până în anul 2024. E mare păcat că nu se folosește, doar primăria care o are în custodie poate decide ce să facă cu aceste echipamente", spune Dan Morenciu, directorul DSP Neamț.

Sute de mii de euro îngropate la Bicaz

Spitalul închis la Roznov și-a schimbat fața

În anul scurs de la închiderea spitalului Roznov, autoritățile orașului au reușit să rezolve cumva problema celor 30.000 de localnici arondați fostei unități.

Edilii au reacționat rapid și au deschis vara trecută un centru de îngrijiri pentru persoane vârstnice unde sunt cazate 50 de persoane, și lucrează 25 de cadre din personalul fostului spital. În plus, din ianuarie, funcționează aici și un centru de permanență fix pentru consultații și tratament în orele după amiezii, pe timp de noapte și pe perioada weekendului.

Spitalul din Roznov fentează desfiinţarea

„Mai avem 20.000 de lei să stingem datoria fostului spital, care era de aproape 100.000 de lei atunci când a fost închis. Pentru cămin am investit din bugetul local aproape 200.000 de lei anul trecut și în 2012", spune Ionel Ciubotaru, primarul orașului Roznov.

Spitalul orăşenesc, resuscitat la Roznov

Spațiile nefolosite din fostul spital au fost de asemenea concesionate unor medici care și-au deschis cabinete în regim privat, pacienții având la dispoziție specialiști în Pediatrie, boli interne, Ginecologie și Radiologie.

Rămâi pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite