Neamț: Primarul Bicazului refuză să transforme spitalul în cămin de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii şi asistentele au făcut cerere de transfer la Spitalul Judeţean, iar unitatea din Bicaz va intra în conservare până se va concretiza un parteneriat public-privat pentru continuarea activităţii medicale.

Pentru a doua zi consecutiv la Spitalul Bicaz au avut loc proteste împotriva desfiinţării unităţii medicale care deservea întreaga zonă de munte, de la Bicaz Chei şi Dămuc la Borca şi Tarcău. Câteva sute de oameni au venit din oraş şi din împrejurimi şi s-au adunat în curtea spitalului. Fluturând pancarte pe care scria „Nu ne luaţi spitalul!" şi „Ne-aţi condamnat la moarte!", protestatarii îşi strigau împotrivirea la măsura decisă de ministrul sănătăţii de a transforma spitalul în cămin de bătrâni, de la 1 aprilie. Un om fără unul dintre picioare se afla în prima linie, în scaunul cu rotile.

Neamţ: Bolnavii de la Bicaz au ieşit să-şi apere spitalul

„Am stat şi câte o lună internat în spital, dar acum am venit de acasă, să spun şi eu că nu e bine să se distrugă un spital", a spus Gheorghe Dornescu (68 de ani). „De copil, am crescut cu spitalul acesta, în care am lucrat 30 de ani. Toată Valea Muntelui, toţi din împrejurimi aici au venit. Dacă îl desfiinţează, vom muri mai repede, şi pensionari, şi copii, toţi. Şi gândiţi-vă că până la Borca sunt 70 de kilometri, iar până la Dămuc vreo 40 de kilometri", a spus Elena Pricop (60 de ani), asistentă medicală pensionară.

Neamţ: Abracadabra cu paturile din spitale

Primarul oraşului, Constantin Catrinoiu, a precizat că tot personalul medical a cerut să fie transferat la unităţile din celelalte oraşe ale judeţului şi că doar circa 10 angajaţi din rândul personalului auxiliar vor fi trimişi în şomaj. Pentru că bugetul Bicazului nu poate suporta cheltuielile pe care le impune menţinerea spitalului după 1 aprilie, acesta va fi trecut în conservare.

„Cheltuielile spitalului depăşesc posibilităţile bugetului oraşului Bicaz. Numai datoriile curente sunt de 600.000 de lei, dintre care pentru utilităţi 100.000 de lei. Vom plăti utilităţile, diferenţa este acumulată din medicamente şi alte cheltuieli impuse de desfăşurarea actului medical", a declarat primarul Catrinoiu.

Conform primarului, spitalul nu se va transforma în cămin de bătrâni, ci se va redeschide în cadrul unui parteneriat public-privat.

„Există mai multe oferte pentru menţinerea spitalului şi s-ar părea că în câteva luni, acesta se va redeschide, dar sub altă formă", a mai declarat Constantin Catrinoiu. Conform acestuia, reangajarea personalului medical nu va fi o problemă.

„Spitalul nu este pentru personal, este pentru oamenii din zonă, iar personalul se va întoarce, în condiţiile în care va mai dori lucrul acesta", a încheiat primarul Catrinoiu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite