Sute de mii de euro îngropate la Bicaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatura medicală a spitalului din localitate, desfiinţat de la 1 aprilie, zace nefolosită, deşi este performantă. Edilii vor să înfiinţeze centre de sănătate pentru folosirea echipamentelor sanitare, dar planurile depind de bugetul pentru anul viitor.

Spitalul Judeţean de Urgenţe de la Piatra Neamţ şi cel din Târgu Neamţ s-au arătat interesate să preia echipamentele, mai ales că mare parte din ele sunt noi şi performante.
„Valoarea de inventar pentru aparatura medicală şi elementele de birotică este de 867.000 de lei. O parte din aceste dotări a fost achiziţionată de Ministerul Sănătăţii, prin programul Băncii Mondiale, şi se plătesc credite până în anul 2024“, spune doctorul Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ.

El a precizat, însă, că decizia privind destinaţia finală a aparaturii aparţine autorităţii locale care a primit în custodie dotările. „Primăria a depus o cerere pentru înfiinţarea unui centru de sănătate multifuncţional şi este de înţeles că vor să-şi păstreze aparatura medicală“, a adăugat şeful DSP Neamţ.

Planuri de viitor pentru aparatura medicală

Pentru că fostul spital din Bicaz deservea o populaţie de peste 50.000 de locuitori ai oraşului şi comunelor de pe Valea Bistriţei, autorităţile locale încearcă să păstreze dotările medicale şi infrastructura fostului spital, chiar dacă în prezent nu sunt folosite. „Vrem să înfiinţăm un centru de sănătate cu patru, cinci specializări. De asemenea, ne dorim un centru de primiri urgenţe cu 15-20 de paturi“, spune Constatin Catrinoiu, primarul oraşului Bicaz. Edilul este decis să păstreze pentru locuitorii zonei cel puţin două categorii de echipamente performante.

„Aparatul pentru investigaţii radiologice este deja folosit la centrul de tratament TBC, iar echipamentele de obstetrică-ginecologie vor fi scoase la licitaţie pentru înfiinţarea unui centru privat care să aibă şi sală de naşteri“, a adăugat primarul  Constantin Catrinoiu.

Cinci muncitori păzesc fostul spital orăşenesc

Autorităţile nu pot spera, însă, la punerea în practică a planurilor mai devreme de anul viitor, după aprobarea bugetului.
În aceste condiţii, cea mai mare problemă o reprezintă întreţinerea pe timp de iarnă a imobilului în care a funcţionat spitalul orăşenesc. În acest sens, cinci salariaţi plătiţi de Primărie au sarcina de a face reparaţiile, paza şi să aerisească zilnic spaţiile clădirii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite