Trei ieşeni sunt muşcaţi zilnic de câinii fără stăpân (CAMPANIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii recomandă ca ieşenii atacaţi de câini să vină de urgenţă la spital, în maxim 72 de ore de la accident.

Câinii comunitari din Iaşi bagă în spital, în medie, trei persoane pe zi, majoritatea din mediul rural. Atacurile patrupedelor au făcut peste 1.300 de victime în 2010, din care 790 au avut nevoie de vaccin antirabic.

Doi ieşeni muşcaţi de câini au ajuns la spital

Iaşi: Femeie sfâşiată de 10 câini comunitari

„Cele mai mulţi pacienţi sunt trataţi contra muşcăturilor de câine. Gravitatea depinde de tipul, locul şi profunzimea muşcăturii. Noi recomandăm ca după o simplă zgârietură să vină la cabinetul antirabic, cel târziu în următoarea zi“, a spus Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Mai citiţi din campania „Adevărul de Seară“:

Ieşenii plătesc scump pentru înmulţirea animalelor (CAMPANIE)

Maidanezii din Iaşi rămân pe străzi, în timp ce lucrările la padocul din Tomeşti bat pasul pe loc

Cele mai grave cazuri au fost semnalate la sfârşitul anului trecut, atunci când două persoane au ajuns la spital muşcate de câini. Ieşenii au fost muşcaţi de braţe şi coapse. Un bărbat de 35 de ani din Bârnova a fost atacat de doi pitbuli în timp ce se ducea la serviciu. Un caz care a şocat medicii a fost al unei femei de 68 de ani din Horleşti, care a fost atacată de zece câini fără stăpân, fiind rănită la cap, piept, mâini şi picioare. Şase medici au încercat să-i trateze rănile severe. Acum doi ani, o altă femeie, de 77 de ani, din comuna Ciorteşti a fost ucisă de o haită de câini.

Atenţie la câini în Tătăraşi
Autorităţile locale au confirmat la sfârşitul săptămânii trecute existenţa unui focar de rabie în zona Tătăraşi-Dancu, unde a fost instituită carantină de gradul III. Sursa de contaminare a viruslui a fost depistată la o căţea cu pui.

Focar de rabie în centrul Iaşiului

100 de ieşeni din zonă sunt aşteptaţi să se vaccineze antirabic în aceste zile, însă doar 40 au venit la spital până acum pentru a beneficia de tratament profilactic. În paralel, toţi câinii fără stăpâni au fost capturaţi şi puşi sub observaţie, iar 15 au fost deja depistaţi cu rabie şi eutanasiaţi.

Nicio amendă în 6 ani pentru stăpânii de câini
Regulamentul de capturare a câinilor comunitari a fost adoptat de Consiliul Local Iaşi în 2005. De atunci şi până acum, inspectorii Primăriei n-au aplicat nicio amendă proprietarilor de câini metişi care nu-şi sterilizează şi deparazitează animalele.

Ordin de grad 0 la Primăria Iaşi. Poliţiştii locali, puşi să păzească maidanezii din oraş

Ba, mai mult, şefii Primăriei au aflat de la reporterii „Adevărul de Seară“ că regulamentul le permite să dea amenzi. Singurele acţiuni au constat în emiterea a 50 de somaţii de către Poliţia Locală.

După ce „Adevărul de Seară“ a atras atenţia asupra lipsei de eficienţă a regulamentului, edilii au convocat a doua zi o şedinţă cu Poliţia Locală. S-a decis ca agenţii să inventarieze toate casele din Iaşi cu câini în curte, urmând ca proprietarii să fie somaţi să-şi sterilizeze metişii.

„Dacă n-au dovada, trebuie să opteze să se ducă cu ei la sterilizat sau să cheme staţia mobilă. Cei care refuză, sunt notificaţi şi apoi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei“, a spus viceprimarul Romeo Olteanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite