Focar de rabie în centrul Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazul de rabie a fost confirmat la o pisică
Cazul de rabie a fost confirmat la o pisică

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Iaşi au anunţat joi, că în zona Splai Bahlui- Podu Roş, a fost identificat un focar de rabie.

Medicii au anunţat că s-a depistat un focar de rabie la o pisică găsită moartă în zona Facultăţii de Construcţii de pe strada Sf. Lazăr. Reprezentanţii municipalităţii au anunţat că pentru prevenirea extinderii focarului s-au luat următoarele măsuri:

1.     Identificarea zonei de protecţie, care cuprinde arealul din Splai Bahlui - str. Sf. Lazăr - zona Podu Ros - str. A. Sesan - str. Palat - str. Smârdan - zona Ţuţora - zona Bularga - zona Socola - zona Poitiers.

2.     Prinderea şi transportarea animalelor comunitare (câini şi pisici) din zona Facultăţii de Construcţii şi transportarea lor, în condiţii de carantină, la padocul de la Miroslava.

3.     Punerea sub observaţie sanitar-veterinară şi examinare clinică, timp de 14 zile, a exemplarelor capturate.

4.     Activarea Unităţii Locale de Sprijin pentru Combaterea Bolilor în municipiul Iaşi.

5.     Planul de măsuri se extinde şi prin identificarea tuturor animalelor domestice din gospodăriile particulare, din zona de protecţie, precum şi verificarea şi vaccinarea acestora împotriva rabiei.

6.     Transmiterea de măsuri pentru responsabilii fondurilor de vânătoare din jurul municipiului Iaşi, care trebuie să supravegheze în permanenţă comportamentul animalelor sălbatice şi să raporteze către DSVSA Iaşi orice schimbare de comportament.

7.     Transmiterea unor măsuri specifice către S.C. Salubris S.A. Iaşi în privinţa gestionării cadavrelor animalelor bolnave de rabie.

Ieşenii care deţin animale de companie şi locuiesc în zona de protecţie  trebuie să nu le lase în afara curţilor, să le prezinte la vaccin şi să anunţe medicul veterinar privind orice suspiciune de turbare, precum şi orice muşcătură produsă omului.

Orice suspiciune apărută în comportamentul animalelor va fi anunţată imediat către DSVSA (tel. 0232/267.501) sau la numărul de urgenţă 112.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite