Preşedinta Curţii de Apel Iaşi, fir roşu cu infractorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi
Cristina Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi

Cristina Văleanu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, este cercetată de DNA pentru că ar fi avertizat un ieşean că este interceptat telefonic.

Preşedintele Curţii de Apel Iaşi este implicată în cel mai mare scandal care a zguduit justiţia ieşeană. Cristina Văleanu este cercetată de Direcţia Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi pentru favorizarea infractorului, după ce ar fi dat detalii unui ieşean despre o anchetă penală.Potrivit procurorilor, în anul 2010, Cristina Văleanu ar fi autorizat, la solicitarea procurorilor DNA, interceptarea convorbirilor telefonice şi a celor purtate în mediul ambiental de către un ieşean şi Emanuel Osoianu, suspectat că ar fi  pus la punct o reţea complexă specializată în escrocherii cu terenuri foarte scumpe.

Creierul caracatiţei imobiliare din Iaşi

Însă, după ce a admis cererea procurorilor l-ar fi avertizat pe ieşean că este ascultat. „A fost începută urmărirea penală, faţă de învinuita Cristina Văleanu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, cu referire la împrejurarea că a devoalat, în exerciţiul funcţiunii, informaţii confidenţiale dintr-o anchetă penală. Aceasta a comunicat unei persoane că a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice şi a  celor purtate în mediul ambiental de către respectiva persoană şi inculpatul Osoianu Emanuel, în scopul îngreunării/zădărnicirii urmăririi penale faţă de cei doi", se precizează într-un comunicat al DNA Iaşi.

Patru judecătoare din Iaşi au fost programate deja la audieri la DNA UPDATE

Pe de altă parte, Cristina Văleanu susţine că a respectat legea. „Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că se fac cercetări şi urmează să se deruleze proceduri în continuare. Acuzaţiile sunt nepertinente şi nefondate. Toate procedurile pe care le-am exercitat în virtutea atribuţioilor conferite de lege, au fost în conformitate cu legea", a precizat Cristina Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi.

36 de persoane cercetate

Alături de judecătoare mai sunt cercetate cinci colege, doi notari, Emanuel Osoianu, doi avocaţi şi alte 25 de persoane pentru diferite infracţiuni printre care se numără şi fals şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, neglijenţă în serviciu, spălare de bani, înşelăciune.  Dosarul este în lucru din anul 2010, şi avea în prim- plan o reţea coordonată de Emanuel Osoianu, care identifica terenuri situate în zonele rezidenţiale din municipiul Iaşi, aflate în proprietatea Consiliului Local, dar care nu erau ocupate sau intabulate.

image

Click pe colaj pentru mai multe imagini cu ieşenii chemaţi la audieri

Ulterior, falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti) şi le cumpărau aparent legal.Apoi, terenurile ar fi fost vândute unor  cumpărători de bună-credinţă. Reţeaua ar fi fost sprijinită şi de mai mulţi angajaţi ai Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care ar fi autentifica schiţele cadastrale false întocmite de membrii reţelei.

Exclusiv Adevărul: Lista persoanelor convocate la DNA în megadosarul escrocheriilor imobiliare de la Iaşi FOTO

De asemenea, procurorii susţin că membrii reţelei ar fi reuşit să pună mâna pe o parte dintre terenuri cu ajutorul judecătoarelor Adriana Stoienel, Carmen Dascălu, Maria Samoil, Mirela Anton, din cadrul Tribunalului Iaşi  şi al judecătoarei Claudia Mocanu, din cadrul Judecătoriei Iaşi. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Emanuel Osoianu ar fi reuşit să intabuleze terenurile cu ajutorul instanţelor de judecată, deşi nu ar fi avut actele tocmai în regulă.

Judecătoare neglijente cu escrocii imobiliari

Astfel, judecătoarele sunt cercetate pentru că nu ar fi solicitat probatorii suplimentare înainte de a se pronunţa în două doare având ca obiect „plângere împotriva încheierii de carte funciară". Osoianu ar fi pierdut procesele la Judecătorie, dar le-ar fi câştigat la Tribunal, instanţă care a decis intabularea dreptului lui de proprietate. Un complet care i-a dat câştig de cauză lui Osoianu ar fi fost format din judecătoarele Adriana Stoienel şi Carmen Dascălu, iar altul din judecătoarele Maria Samoil, Mirela Anton.

DNA o cercetează şi pe avocata Doina Stupariu pentru că „a asigurat introducerea şi susţinerea unor acţiuni civile ce au stat la baza obţinerii hotărârilor judecătoreşti  întemeiate pe documente false". Astfel, membrii reţelei ar fi reuşit să dobândească şapte terenuri, în suprafaţă totală de 6.325 de metri pătraţi şi să cauzeze un prejudiciu de 611.125 de euro.

Iaşi: Tranzacţii cu terenuri în zone rezidenţiale pe numele grefierei cercetate de DIICOT

Într-un alt dosar al DNA Iaşi sunt cercetaţi şi Radu Tărniceriu, fost preşedinte al Tribunalului Iaş şi vecinul lui Emanuel Osoianu, şi judecătoarele Manuela Ciopraga şi Monica Oana Lăcustă. Potrivit procurorilor, Tărniceriu şi-ar fi rugat colegele să dea o sentinţă favorabilă într-un dosar care avea ca miză un teren de 282 de hectare la Gorban. În schimbul favorului, spun procurorii, primarul din Gorban i-ar fi promis fostului preşedinte al Tribunalului o sumă de bani.

Iaşi: Inspectorul de la Cadastru este susţinut de colegi

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite