Judecătoare neglijente cu escrocii imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

36 de persoane, printre care şi şase magistraţi din Iaşi, sunt chemate zilele acestea la DNA să  într-un megadosar de corupţie, pornit în 2010, în jurul afacerilor de la Cadastru.

La sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi s-au perindat, luni, nume grele din justiţia ieşeană. Patru judecătoare de la Tribunalul Iaşi, doi notari şi un avocat, au fost chemaţi de procurori pentru a li se aduce la cunoştinţă faptele pentru care sunt cercetaţi într-un megadosar de corupţie care priveşte afaceri dubioase cu terenuri.

În cauza în care apare şi numele preşedintei Curţii de Apel Iaşi, Cristina Văleanu, a lui Emanuel Osoianu, coordonatorul unei reţele de escroci imobiliari, şi a unor angajaţi de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, DNA face cercetări pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, aderare, constituire sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals. În total, 36 de persoane sunt cercetate de procurori în dosarul caracatiţei imobiliare.

Dosar din 2010

Potrivit procurorilor, Emanuel Osoianu şi Bogdan Răduc, acţionar al SC Promix SRL Iaşi, şi alţi membri ai reţelei identificau terenuri situate în zonele centrale ale oraşului, care nu erau ocupate şi nici intabulate. Ulterior, falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti) şi le cumpărau aparent legal. Apoi, terenurile ar fi fost vândute unor  cumpărători de bună-credinţă. Reţeaua ar fi fost sprijinită şi de mai mulţi angajaţi ai Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care ar fi autentifica schiţele cadastrale false întocmite de membrii reţelei.

Creierul caracatiţei imobiliare din Iaşi

Iaşi: Tranzacţii cu terenuri în zone rezidenţiale pe numele grefierei cercetate de DIICOT

Ancheta ar fi demarat în urmă cu doi ani, iar atunci procurorii susţineau că, în perioada 2008-2010 , Osoianu şi Răduc ar fi plănuit vinderea a opt terenuri, cu o suprafaţă totală de 8.211 metri pătraţi, situate în zona Penitenciarului şi cartierul Tătăraşi. Procurorii susţineau că din, contractele de vânzare-cumpărare, inculpaţii au reuşit să obţină aproape 200.000 de euro.

În 2012, procurorii DNA au demarat cercetările, în acelaşi dosar şi pentru judecătoarele Maria Samoil, Mirela Anton, Adriana Carmen Stoienel, Carmen Dascălu, din cadrul Tribunalului Iaşi, pentru Claudia Mocanu din cadrul Judecătoriei Iaşi şi Cristina Văleanu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi.  De asemenea, la audieri au fost chemaţi şi doi notari, doi avocaţi şi Ciprian Vasiliu-Cravelos, fiul şefei Inspecţiei Judiciare din cadrul Conisliului Superior al Magistraturii. „Ne aflăm în procedura de aducere la cunoştinţă a învinuirii. Nu vă pot da alte detalii", a spus Sorin Călin, procuror şef al DNA Iaşi.

Iaşi: Inspectorul de la Cadastru este susţinut de colegi

Procurorii DNA cercetează modul în care au fost soluţionate mai multe dosare intentate împotriva Oficiului de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Emanuel Osoianu ar fi reuşit să intabuleze terenurile cu ajutorul instanţelor de judecată, deşi nu ar fi avut actele tocmai în regulă. Astfel, judecătoarele sunt cercetate pentru că nu ar fi solicitat probatorii suplimentare înainte de a se pronunţa în două doare având ca obiect „plângere împotriva încheierii de carte funciară". Osoianu ar fi pierdut procesele la Judecătorie, dar le-ar fi câştigat la Tribunal, instanţă care a decis intabularea dreptului lui de proprietate.Un complet care i-a dat câştig de cauză lui Osoianu ar fi fost format din judecătoarele Adriana Stoienel şi Carmen Dascălu, iar altul din judecătoarele Maria Samoil, Mirela Anton.

Iaşiul, tumoarea justiţiei române

Judecătoare şpăgară, din nou acasă după un an şi jumătate de carceră

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite