Creierul caracatiţei imobiliare din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenurile vândute fictiv de „reţeaua Osoianu“  erau situate în zone rezidenţiale din Iaşi
Terenurile vândute fictiv de „reţeaua Osoianu“ erau situate în zone rezidenţiale din Iaşi

Procurorii îl acuză pe Emanuel Osoianu că a pus la punct o reţea complexă specializată în escrocherii cu terenuri foarte scumpe. Oamenii legii urmăresc penal 19 persoane implicate în frauda imobiliară, iar şapte dintre acestea au fost aduse ieri în cătuşe în faţa judecătorilor.  

Ieşeanul Emanuel Osoianu (foto jos), în vârstă de 41 de ani, ar fi iniţiat, împreună cu alte şase persoane, o grupare specializată în comiterea de înşelăciuni, falsuri în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Potrivit procurorilor, mâna dreaptă a lui Osoianu era Bogdan Răduc, acţionar al societăţii Promix SRL Iaşi. Cei doi identificau terenuri situate în zonele centrale ale oraşului, care nu erau ocupate şi nici intabulate. Al doilea pas era falsificarea actelor de provenienţă ale acestora: contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor şi zdelci.

Iaşi: Tranzacţii cu terenuri în zone rezidenţiale pe numele grefierei cercetate de DIICOT

Iaşi: UPDATE Şapte persoane reţinute în urma audierilor maraton de azi-noapte (VIDEO)

iasi


Actele erau folosite apoi pentru încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor, pentru ca în final acestea să fie revândute unor cumpărători de bună credinţă. Anchetatorii mai arată că, în unele situaţii, se apela la acte succesive de transmitere a proprietăţii pentru a se îngreuna identificarea adevăratului proprietar.
La aceste operaţiuni şi-ar fi adus aportul atât rudele, cât şi prieteni ai lui Emanuel Osoianu şi Ionuţ Bogdan Răduc.


Soţia, grefier la Parchet 


Procurorii spun că în afacere era implicată Violeta, soţia lui Emanuel Osoianu, dar şi sora acestuia, Nuţa Borcea. În afară de cele două, reţeaua ar mai fi fost sprijinită şi de trei angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară: Cosmin Radu Ciprian, Ciprian Maftei şi Ovidiu Pleşescu. Rolul acestora era de a autentifica schiţele cadastrale false întocmite de membrii reţelei. Alte două persoane de încredere ale familiei Osoianu erau Ionuţ Albu şi Mihai Mitrică. Un aport important, mai spun oamenii legii, şi-ar fi adus şi Ioan Mihu, cel care asigura paza casei presupusului cap al reţelei.


Anchetatorii au mai stabilit că în operaţiunile dubioase au fost implicate şi rude ale lui Bogdan Răduc: Maria, soţia sa, Mitică Răduc, tatăl său, Marin Dumitraş, vărul său, Petru şi Dana Sterea, cumnaţii lui Bogdan Răduc, şi chiar străbunica acestuia, Victoria Vintilă, în vârstă de 95 de ani.


Străbunica, proprietară în buricul târgului


Potrivit oamenilor legii, la începutul acestui an, Emanuel Osoianu şi Bogdan Răduc ar fi găsit 1.000 de metri pătraţi în centrul Iaşiului. Terenul, aparent părăsit, aparţinea de fapt lui Ionel Toma încă din anul 2001. „Cei doi inculpaţi s-au hotărât să plăsmuiască acte de proprietate pe numele învinuitei Victoria Vintilă (străbunica inculpatului Bogdan Răduc în vârstă de 95 de ani) pentru ca ulterior, prin intermediul acesteia, terenul să fie revândut“, se arată în actul de sesizare a instanţei. În martie, terenul ar fi fost vândut prin tatăl lui Bogdan Răduc cumnaţilor acestuia, Florin şi Dana Sterea.


În luna mai, soţii Sterea au făcut un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean străin. Acesta i-ar fi plătit lui Emanuel Osoianu 50.000 de euro pentru teren, plus un comision de 10.000 de euro.  În septembrie, terenul a fost scos la vânzare prin anunţuri în presa locală, moment în care adevăratul proprietar a aflat de tranzacţie. Ulterior, acesta a depus plângeri la Oficiul de Cadastru.


Conform procurorilor, în perioada 2008 - 2010,  Emanuel Osoianu şi Bogdan Răduc ar fi plănuit vinderea a opt terenuri, cu o suprafaţă totală de 8.211 metri pătraţi. Cinci dintre aceste terenuri sunt în proprietatea Primăriei Iaşi în zona Penitenciarului şi cartierul Tătăraşi. Din contractele de vânzare-cumpărare, inculpaţii au reuşit să obţină aproape 200.000 de euro. Pe lista celor care le-au căzut în plasa escrocilor se numără persoane importante în Iaşi, precum medicul Mihnea Hurmuzache.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite