Iaşi: UPDATE Şase din cele şapte persoane aduse la Tribunal rămân în arest (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Cristian Pleşescu
Ovidiu Cristian Pleşescu

Şapte persoane au fost reţinute în cursul nopţii, în urma acţiunilor făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi au fost aduse astăzi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă în jurul orei 12.00.

Ora 00.06 Avocatul lui Ovidiu Pleşescu, unul dintre angajaţii de la Oficiul de Cadastru reţinuţi de procurorii DIICOT, pentru care instanţa a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, susţine că în privinţa clientului său nu există nicio probă care să-l incrimineze. "Am declarat deja recurs. Decizia instanţei mi se pare aiuristică întrucât probele de la dosar nu-l incriminează deloc pe domnul Pleşescu. Urmează ca luni să ne judecăm pe recurs şi sper ca instanţa să fie mai înţeleaptă", a declarat avocatul Giani Andriescu.

Ora 23.40 Judecătorii Tribunalului Iaşi au emis mandate de arestare preventivă pe numele a şase din cele şapte persoane aduse astăzi la instanţă de procurorii DIICOT. Cel mai norocos se pare că a fost Ciprian Maftei, registrator la Oficiul de Cadastru. Acesta a scăpat de arest dar a primit interdicţia de a părăsi ţara.

"Faţă de probele administrate în dosar apreciez că domnul Osoianu nu este vinovat. Instanţa a apreciat însă că propunerea de arestare a DIICOT trebuie admisă pentru că sunt indicii temeinice pentru luarea acestei măsuri. S-a invocat că pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunile din această cauză este mai mare de patru ani. Clientul meu este căsătorit, are un copil minor şi nu înţeleg cum ar putea să prezinte pericol pentru societate. În plus, pe toată durata cercetărilor a avut o atitudine corectă", a precizat avocatul Constantin Ilaş, apărătorul lui Emanuel Osoianu. Osoianu este considerat de procurori ca fiind capul reţelei.

Imediat după anunţarea deciziei de către judecător, apărătorii celor şase persoane care vor rămâne deocamdată în arest au declarat recurs. Cel mai probabil, calea de atac va fi soluţionată de judecătorii Curţii de Apel în cursul zilei de luni.

Ora 20.40 Avocaţii susţin acum pledoariile finale. Se pare că niciuna dintre persoanele aduse astăzi în faţa judecătorilor nu a vrut să facă vreo declaraţie.

Ora 14.00 Şedinţa de judecată a fost suspendată pentru ca avocaţii inculpaţilor să studieze dosarul cauzei. Cele şapte persoane reţinute au fost duse înapoi în arest, urmând a fi aduse la ora 16.00, pentru reluarea judecăţii.

Vezi aici imagini cu persoanele aduse la Tribunal cu propunere de arestare preventivă

Ora 13.00 Lista persoanelor reţinute în urma în urma audierilor de vineri noaptea şi care vor fi aduse în faţa judecătorilor de la Tribunalul Iaşi:

Cosmin Radu

Ciprian Gheorghe Maftei

Ioan Constantin Mihu

Mihai Mitrică

Emanuel Osoianu

Ovidiu Cristian Pleşescu

Mihaela Nicoleta Volosciuc

Aceştia au fost aduşi la Tribunalul Iaşi cu propunerea de arestare preventivă.

„Clientul meu este nevinovat. El verifica documentaţia doar din punct de vedere cadastral şi nu putea să aprecieze actele din punct de vedere legal“, a declarat Valentin Secrieriu, avocatul lui Ovidiu Pleşescu.

Acesta din urmă este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la fals şi complicitate la uz de fals.

Ora 12.00 În urmă cu câteva minute, procurorii DIICOT au adus la Tribunalul Iaşi dosarul de cercetare. Urmează să fie aduse şi persoanele care au fost reţinute în timpul nopţii.

11.00 Ancheta procurorilor în cazul reţelei falsificatorilor de terenuri se pare că are la bază mai multe acte notariale, trei contracte de vânzare cumpărare din 1992, unul din 1993 şi altul din 1997.  Oficiul de Cadastru a făcut sesizare iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

În contractul din 1997, Ovidiu Aiacoboaiei i-ar fi vândut Irinei şi lui Eugen Valovschi un teren de 250 de metri pătraţi în strada Bucur, numărul 29, în Copou, în zona Penitenciarului Iaşi.

Prin contractul încheiat pe 25 ianuarie 1993, Ecaterina Popescu i-ar fi vândut lui Ioan Constantin Mihu, care este reţinut în dosar, un teren de 600 de metri pătraţi din strada Mocanului, numărul 140, tot din zona Penitenciarului. Pentru acest teren, Mihu ar fi plătit 18.000 de lei. Se pare că Mihu a cerut intabularea terenului, iar cei de la Cadastru ar fi făcut adresă la Camera Notarilor. În urma acesteia s-ar fi stabilit că nu s-a înregistrat niciun contract de vânzare cumpărare dintre cele două părţi.

Al treilea contract, din 1992, ar fi fost încheiat între Dinu şi Aurica Popoi şi Victoria Vintilă. Aceasta din urmă ar fi cumpărat 1.000 de metri pătraţi pe strada Moldovei, din zona centrală a municipiului. Ulterior, Victoria Vintilă, prin reprezentant Răducă Maria, ar fi vândut terenul familiei Sterea, care este cercetată în dosar.

Camera Notarilor ar fi fost sesizată şi în acest caz. În urma verificărilor, nu ar fi fost găsit un contract între Popoi şi Vintilă. Aici Maftei ar fi înscris în cartea funciară drepturile de proprietate şi ale lui Vintilă dar şi a Ionelei Toma, care ar fi avut contract de vânzare-cumpărare pentru acel teren încă din 2001.

Potrivit anchetatorilor,membrii grupării identificau terenuri situate în zonele rezidenţiale din municipiul Iaşi, în cartiere precum Păcurari, Ciurchi sau Nicolina, aflate în proprietatea Consiliului Local Iaşi, dar care nu erau ocupate sau intabulate. Ulterior, falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti) şi le cumpărau aparent legal.

Bunurile imobile ajungeau astfel în circuitul civil şi erau revândute unor cumpărători de bună credinţă.

Citeşte şi: Iaşi: Fraudă cu terenuri, oficiată la Cadastru

Iaşi: 20 de persoane, printre care şi funcţionari, ridicate pentru afaceri dubioase cu terenuri (UPDATE)

Iaşi: Tranzacţii cu terenuri în zone rezidenţiale pe numele grefierei cercetate de DIICOT

Oamenii legii au făcut ieri dimineaţă mai multe percheziţii domiciliare în Iaşi, ridicând sacoşe întregi cu acte.
După audierile maraton de la sediul Parchetului, procurorii au emis ordfonanţe de reţinere pentru cel puţin cinci persoane bănuite că făceau parte dintr-o reţea care se ocupa cu vinderea de terenuri în centrul oraşului, cu acte false.

Vezi aici filmul descinderilor făcute de DIICOT

10.31 Printre cei care ar putea să ajungă astăzi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă se numără Ciprian Maftei şi Cosmin Radu, angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi.
O altă persoană reţinută azi-noapte, a mai fost reţinut şi Ioan Constantin Mihu, bănuit de sprijinirea unuri grup infractional organizat, complicitate la fals, complicitate la uz de fals şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Bărbatul este suspectat că ar fi fost de acord ca pe numele său să fie întocmite în fals împuterniciri şi acte de proprietate.

I s-a propus să-şi cumpere propriul teren

Ancheta procurorilor ar fi avut ca punct de plecare o întâmplare demnă de filmele cu Stan şi Bran. Mai exact, potrivit unor surse judiciare, unui ieşean i s-ar fi propus în urmă cu câteva luni să devină proprietarul unui teren din zona Tătăraşi. Clientul şi vânzătorul au mers împreună la faţa locului. Clientul ar fi avut însă parte de o surpriză de proporţii. Bărbatul ar fi constatat cu stupoare că terenul pe care urma să-l cumpere era de fapt al lui.

Pentru că imobilul nu era intabulat, acesta a făcut imediat o sesizare la OCPI pentru a afla care este situaţia juridică a proprietăţii. Conducerea instituţiei a efectuat în colaborare cu Camera Notarilor mai multe verificări legate de operaţiuni imobiliare în care era implicată firma respectivă, descoperindu-se nereguli în tranzacţionarea şi a altor trei terenuri din Iaşi.
 
În urma anchetei s-ar fi constatat că, în trei dintre situaţii, verificările în vederea intabulării fuseseră făcute de Cosmin Radu, angajat al OCPI, iar în cel de-al patrulea, de Ovidiu Pleşescu. 

Rezultatele anchetei au fost apoi puse la dispoziţia organelor de cercetare penală abilitate, o dată cu sesizarea acestora de către reprezentanţii de la Cadastru, în vederea efectuării unei anchete. „Facem aceste verificări constant, tocmai pentru a putea identifica eventualele fraude", a precizat Narciza Nedelcu, directorul OCPI Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite