Iaşi: Fraudă cu terenuri, oficiată la Cadastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetă cadastru
Anchetă cadastru

Procurorii de la Crimă Organizată au reţinut ieri mai multe persoane suspectate că s-au grupat într-o reţea specializată în infracţiuni imobiliare  

Cea mai mare anchetă făcută vreodată împotriva mafiei imobiliare din Banat

28 de persoane, printre care şi funcţionari publici, au reţinute sau audiate ieri la Iaşi în cadrul unei anchete de amploare care a vizat destructurarea unei reţele specializate în fraudă imobiliară. Procurori bucureşteni de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut 20 de percheziţii la persoane suspectate că ar face parte din reţea.

Citiţi şi:

Iaşi: 20 de persoane, printre care şi funcţionari, ridicate pentru afaceri dubioase cu terenuri

Iaşi: Tranzacţii cu terenuri în zone rezidenţiale pe numele grefierei cercetate de DIICOT

Exclusiv: Mafia imobiliară blochează investiţiile publice din oraş

Astfel, potrivit anchetatorilor, membrii grupării identificau terenuri situate în zonele rezidenţiale din municipiul Iaşi, în cartiere precum Păcurari, Ciurchi sau Nicolina, aflate în proprietatea Consiliului Local Iaşi, dar care nu erau ocupate sau intabulate. Ulterior, falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti) şi le cumpărau aparent legal.

Bunurile imobile ajungeau astfel în circuitul civil şi erau revândute unor cumpărători de bună credinţă. „O parte din învinuiţi se ocupau de întocmirea documentaţiei cadastrale, ce conţinea date neconforme realităţii şi de certificarea datelor înscrise în documentaţie, iar învinuiţii angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi efectuau operaţiunile de intabulare, deşi terenurile nu erau identificate cu numere topografice ori se aflau pe alte amplasamente ori pentru acestea nu existau documentele originale de provenienţă", se arată în comunicatul de presă remis ieri de DIICOT.

cadastru

Conform unor surse judiciare, zeci de clienţi au fost înşelaţi astfel, iar frauda se ridică la câteva sute de mii de euro. Pe lista celor păcăliţi se află şi Mihnea Hurmuzache, fost director al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, care a cumpărat în 2009 un teren de 516 metri pătraţi situat în cartierul Copou, de la Violeta Osoianu, grefieră la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Osoianu a fost audiată, de altfel, ieri în calitate de martor, în legătură cu reţeaua de falsificat acte pentru terenuri.

Prin faţa procurorilor au trecut ieri angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, experţi topografi independenţi, paznici sau alte categorii de funcţionari. Ancheta a durat până târziu în noapte, iar până la ora 20.00 fuseseră reţinute trei persoane, care vor fi prezentate astăzi cu propunere de arestare preventivă. Suspecţii sunt cercetaţi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals şi uz de fals, complicitate la înşelăciune sau înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite