Ideea genială a unui ieşean: Big Brother pe camioane FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Paul Bârsănescu îmbină GPS-ul cu înregistrare cu un traker
Profesorul Paul Bârsănescu îmbină GPS-ul cu înregistrare cu un traker

Profesorul Paul Bârsănescu de la Facultatea de Mecanică din Iaşi a câştigat un concurs internaţional de inovaţii cu propunerea sa de instalare a unui sistem GPS cu înregistrare şi traker pe camioane.

Niciun camion supraîncărcat care circulă pe străzile din România nu va trece neobservat, iar proprietarii care încalcă legea vor plăti taxe usturătoare.

Este ideea profesorului Paul Bârsănescu de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii „Gh. Asachi" care a îmbinat două tehnologii care se găsesc deja pe piaţă pentru depistarea camioanelor mult prea încărcate care afectează infrastructura.

Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO)

Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO

Soluţia sa de montare pe fiecare autovechiul de mare tonaj a unui GPS cu înregistrare şi traker a fost apreciată şi de juriul Concursului de Inovaţii Network of Automotive Excellence, aceasta fiind una din cele 21 de idei premiate din cele 113 prezentate la Dusseldorf, Germania, pe 17 aprilie.

Profesorul Paul Bârsănescu a fost premiat pentru idee în Germania

„Această inovaţie încorporează două sisteme care există pe piaţă, sunt comercializate. Este vorba despre un GPS care înregistrează datele şi urmăreşte camionul şi despre un traker, un sistem de cântărire a camioanelor grele pe fiecare punte cu câte doi senzori. La final, datele se transmit către un computer central, iar autorităţile pot şti cu cât s-a încărcat camionul", spune profesorul Paul Bârsănescu.

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

Preţul pentru îmbinarea celor două tehnologii, GPS cu înregistrare şi traker, ajunge până la 5% din valoarea camionului.

 O nouă lege: doar camionagii să plătească taxe

Ca urmare a inovaţiei atât de apreciate în străinătate, profesorul Bărsânescu lucrează la un proiect de lege care să modifice plata taxelor de către şoferi pentru străzi. Astfel, el urmăreşte plătirea taxelor de către şoferi după uzura produsă infrastructurii.

INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)

Şi toată lumea ar avea de câştigat după noua regulă impusă: străzile nu s-ar mai strica, şoferii de autoturisme mici nu ar plăti taxe, iar dacă respectă normele de încărcare, camionagiii ar scoate din buzunar sume moderate. „Avem mari probleme cu străzile în ţară. Distrugerea şoselelor este produsă în special de camioanele grele şi supraîncărcate. Un proiect de lege la care lucrez prevede ca şoferul unui camion care circulă gol sau e doar pe jumătate încărcat să plătească o taxă mai mică, iar dacă este încărcat peste măsură va achita o taxă mai mare", mai spune profesorul Bârsănescu.

Invenţiile profesorului de mecanică

Profesorul Paul Bărsânescu are în palmares 20 de brevete de invenţie. Una dintre ele se ocupa cu frezarea filetelor mari pentru armată. A reuşit să scadă timpul de frezare de la 8 ore la 5 minute prin adoptarea uneo noi tehnologii. „Am ocupat locul II la Salonul de Inventică din 1979 cu această invenţie, la care am fost coautor", spune profesorul Bârsănescu. O altă invenţie, care acum se află doar pe hârtie, prevede ca mecanismul de antrenare a biciletei să nu mai fie circular, ci sus-jos. 

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite