Iaşi: Fondurile europene, aruncate la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de Iaşi, Timişoara a realizat o groapă de gunoi la standarde înalte, cu finanţare de la Uniunea Europeană. Edilii din capitala Moldovei se chinuie de doi ani să facă un depozit ecologic şi se încăpăţânează să aştepte banii de la Guvern.

Vechea groapă de gunoi a Timişoarei s-a închis în decembrie 2008. Noul depozit ecologic se construieşte din martie 2010 şi corespunde cu normele UE în domeniu. Printre acestea, se respectă distanţele minime faţă de sursele de apă şi aşezările umane.

Edilii din oraşul de pe Bega estimează că lucrările la noua groapă vor fi gata în noiembrie 2010. „Costurile se vor ridica la 72 milioane de lei, bani obţinuţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu“, a explicat Jana Lavrits, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş.

Aflaţi mai multe despre păcatele Iaşiului:

Cele şapte păcate ale Iaşiului

Păcatul 1: Transportul în comun, în urma Vestului (VIDEO)

Păcatul 2: Parcările supraterane, amânate de trei ani (VIDEO)

Păcatul 3: Gropi peticite în loc de străzi reabilitate (VIDEO)

Păcatul 4: Maidanezii ieşeni visează să emigreze (VIDEO)

Păcatul 5: 100 de milioane de euro datorie la CET în loc de centrale termice

Păcatul 7: Bicicliştii, blocaţi de pietoni pe pistă

Concluzia: Iaşiul rămâne un oraş fără soluţii

Staţie de sortare mamut

În absenţă unui spaţiu adecvat depozitării deşeurilor, în luna iunie a acestui an a fost inaugurată la Timişoara cea mai mare şi mai scumpă staţie de sortare şi compactare a gunoiului din ţară.

„Instalaţia poate procesa până la 160.000 de tone de gunoi pe an. Pentru că momentan nu există o groapă de gunoi, deşeurile sunt compactate în baloţi înveliţi în folie specială, iar apoi sunt transportate la o fabrică de ciment pentru a fi arse“, a declarat Livian Hotico, purtătorul de cuvânt al societăţii RETIM, însărcinată cu salubrizarea Timişoarei.

La Iaşi a fost demarat în 2006 un proiect similar pentru amenajarea unei gropi de gunoi la standarde europene. Din valoarea totală a proiectului, respectiv 106,7 de milioane de lei, 75% trebuia să fie asigurat de Ministerul Mediului, în timp ce restul de 25% reprezintă contribuţia Consiliului Local (CL) Iaşi.

Proiectul prevedea închiderea gropii de la Tomeşti şi amenajarea uneia noi la Ţuţora, care va beneficia de o staţie de sortare şi de un sistem de colectare selectivă.

Pasează vina la Guvern

„Lucrările au fost demarate în luna octombrie 2008, dar au fost oprite după ce Ministerul Mediului nu a mai furnizat banii, rezultând datorii de aproape 13 milioane de lei la cei doi constructori. Din acest motiv, lucrările la obiectivele proiectului au rămas neterminate până în prezent“, a spus Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi. Pentru a obţine fonduri, CL Iaşi a cedat o parte a lucrărilor către CJ, care are un proiect similar la nivelul judeţului, pentru a beneficia de fondurile europene.

„Am făcut mai multe adrese la Ministerul Mediului pentru a primi o soluţie deoarece nu putem susţine două proiecte cu banii din POS Mediu, dar n-am primit niciun răspuns“, a precizat Sebastian Tătaru, purtător de cuvânt CJ Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite