Cinci clădiri de la Palas, demolate de instanţă (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Iaşi a decis printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă anularea autorizaţiilor de construire a cinci imobile din cadrul Palas. Acţiunea iniţiată de afaceristul ieşean Sorin Ionescu vizează construcţiile ridicate la o distanţă mai mică de 100 de metri faţă de Palatul Culturii.

Iaşi: Clădirile de la Palas, la un pas de demolare

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au decis. Şase imobile din ansamblul Palas au fost construite ilegal

Cel mai mare ansamblu rezidenţial din Moldova este „anulat" pentru a doua oara de instanţă. Curtea de Apel Iaşi a respins pe 26 mai recursul Primăriei Iaşi la procesul intentat de Sorin Ionescu în 2008 privind anularea a cinci autorizaţii de construcţie emise de municipalitate în perimetrul de protecţie a monumentelor istorice, Palatul Culturii şi situl arheologic Curtea Domnească.

Iaşi: Proiectul Palas, întârziat din cauza lucrărilor de canalizare de la Palatul Culturii (FOTO)

„Am cerut anularea autorizaţiilor pentru imobilele A1, A2, A3 şi E4 şi E5 aflate în spatele Palatului Culturii. Voi urma toţi paşii pentru ca această hotărâre judecătorească să fie respectată. Voi solicita un executor judecătoresc să treacă la demolare. Decizia nu este deloc evazivă, ca în cazul hotărârii de la Oradea", a spus Sorin Ionescu.

image

Atunci când Tribunalul Iaşi a decis în primă instanţă să anuleze autorizaţiile de construire a celor cinci imobile, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii declara: „Doar dacă va fi o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens, noi putem să oprim lucrările până la soluţionarea situaţiei juridice".

Edilii ieşeni acoperă neregulile de la Palas. Terenul din spatele Palatului Culturii a fost trecut înapoi în domeniul public

Acum, când există această decizie, autorităţile se gândesc de două ori înainte de a o pune în executare. „Încă nu am primit hotărârea instanţei. Când va ajunge la noi, o vom trimite la Bucureşti unde Serviciul Juridic va spune ce să facem conform legii. Acolo este o situaţie sensibilă", a spus Valerică Andronache, şeful ISC.

Constructorul de la Palas susţine că toate clădirile din spatele Palatului Culturii sunt construite legal, pe baza unui Plan Urbanistic Zonal privind zonele protejate emis în 2009, în timp ce autorizaţiile anulate de instanţă au fost emise de Primăria Iaşi pe baza unor documentaţii urbanistice vechi, din 2005 şi 2007.

„Această sentinţă anulează cinci autorizaţii emise de Primăria Iaşi în baza vechilor documentaţii urbanistice, respectiv a Planului Urbanistic Zonal adoptat de Consiliul Local în decembrie 2005 şi a Planurilor Urbanistice de Detaliu adoptate în martie 2007. La momentul actual, imobilele din cadrul Palas sunt reautorizate. Menţionăm că atât planul urbanistic zonal, cât şi planurile de detaliu au format obiectul controlului judecătoresc, instanţele constatând legalitatea acestora prin sentinţe definitive şi irevocabile", a spus Gabriela Doboş, reprezentant Iulius Group.

Legalitatea întregului proiect în valoare de 260 de milioane de euro este pusă la îndoialaă prin decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Oradea din noiembrie 2010 care a anulat o serie de hotărâri de Consiliu Local, care au stat la baza investiţiei.

Iaşi: Bombă la Palas: Temelia proiectului, declarată ilegală

Primăria Iaşi a intrat în legalitate doar trecând terenul de 12 hectare pe cre se construieşte Palasul şi care a făcut obiectul procesului din nou în domeniul public, fără a anula şi contractul de asociere în participaţiune sau a opri lucrările. Primul apel al cererii de revizuire înaintate de Primărie a fost amânat pentru data de 1 septembrie, care coincide cu cea de finalizare a proiectului.

„Contractul de asociere în participaţiune încheiat de Consiliul Local Municipal Iaşi cu Iulius Group pentru edificarea ansamblului urbanistic Palas este în vigoare în ciuda repetatelor plângeri depuse în instanţă de un grup local de oameni de afaceri", susţin reprezentanţii Iulius Group.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite