Iaşi: Proiectul Palas, întârziat din cauza lucrărilor de canalizare de la Palatul Culturii (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul Dragomir Tomaşeschi a convocat astăzi o întâlnire cu reprezentanţi de la Primărie, din cadrul Ministerului Culturii şi constructorii de la Palas şi de la Palatul Culturii, pentru a găsi soluţii privind corelarea celor două proiecte.

Autorităţile s-au întâlnit astăzi pentru a corela cele două şantiere, în special lucrările privind canalizarea din spatele Palatului Culturii.

Constructorii monumentului istoric şi-au dat seama că nu pot realiza lucrările de canalizare, drenare şi cele pentru construcţia staţiei electrice de transformare deoarece terenul de 4.300 de metri pătraţi din spatele Palatului, destinat acestor lucrări, nu este în patrimoniul Ministerului Culturii, ci în cel local.


EXCLUSIV: Rămăşiţe umane găsite sub Palatul Culturii din Iaşi (FOTO)

image

Şefii din Primărie au decis să cedeze dreptul de folosinţă a terenului ministerul. Autoritatea contractantă va trebui să modifice proiectul şi să suplimenteze valoarea lucrărilor pentru a prinde şi cele de canalizare şi drenaj.

Iaşi: Palatul Culturii bate turnuleţele ţigăneşti (SONDAJ, VIDEO)

„Când am depus proiectul pentru finanţare, nu am putut cuprinde şi acest teren pentru că nu era în proprietatea noastră. În acest moment, finanţare pentru canalizare şi drenuri nu există. Ministerul Culturii vrea să găsească soluţii pentru finalizarea canalizării şi sperăm să menţinem termenul de finalizare a proiectului, de martie 2012", a spus Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului din Ministerul Culturii.

Managerul proiectul Palas şi-a asumat lucrările de amenajare a terenului din spatele Palatului, prin construnţia de spaţii verzi şi alei, dar a solicitat ca termenul de finalizare a lucrărilor de canalizare să coincidă cu cel al lucrărilor la Palas. În plus, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii a cerut ca soluţiile tehnice din cele două proiecte dintre canalizările şi drenuri să fie corelate.

Palatul Culturii, restaurat la suprapreţ. Clădirea-simbol a Iaşiului înghite în plus 3,5 milioane de euro (FOTO)

„Ca să ajung la sistematizare, trebuie să termin cu acoperişul, apoi faţada şi apoi la canalizare. Este imposibil să terminăm faţada la sfârşitul lunii iulie, cum ar dori cei de la Palas", a spus Titel Sinescu, directorul firmei Iasicon, constructorul de la Palatul Culturii.

image

În cadrul şedinţei s-a ridicat şi problema amenajării zonei din faţa Palatului Culturii, cu locuri de parcare şi spaţii verzi.

„Ne dorim o zonă de protecţie în jurul Palatului, în special în lateral dreapta unde avem rezerva de apă şi în colţ unde avem postul de pază. Deşi constructorul a impus o zonă de protecţie în faţa Palatului, copiii vin lângă statuie şi maşinile parchează prea aproape, iar utilajele nu au pe unde să treacă", a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Palatului Culturii.

EXCLUSIV: Palasul dă peste cap traficul din Centru. Vezi aici principalele modificări ale circulaţiei auto din jurul Palatului Culturii (FOTO)

Deşi constructorii au cerut ca Primăria să coreleze lucrările la esplanada din faţa Palatului cu cele de modernizare a monumentului, răspunsul edililor nu a fost prea promiţător. „Pentru esplanada din faţa Palatului, nu avem proiect ci doar o temă dezvoltată care să suprindă toată zona de la Teatrul Luceafărul. Problema stringentă este terenul din spatele Palatului.I-am rugat pe proiectanţi să încerce să coreleze termenele de finalizare între cele două şantiere pentru a nu exista discrepanţe foarte mari şi fără a afecta bunul mers al lucrările“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite