Iaşi: Clădirile de la Palas, la un pas de demolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii Iulius Group au ridicat deja în spatele Palatului Culturii clădiri cu multe etaje
Muncitorii Iulius Group au ridicat deja în spatele Palatului Culturii clădiri cu multe etaje

Prefectul Iaşiului consideră că Primăria trebuie să caute urgent o nouă formulă de asociere pentru a reintra în legalitate.

Iaşi: Bombă la Palas: Temelia proiectului, declarată ilegală

Caracatiţa din spatele proiectului Palas

Avocaţii Traian Isăilă din Iaşi şi Florin Kovacs din Timişoara sunt de părere că tot ce construieşte firma Iulius Group pe şantierul de la Palas este ilegal în acest moment.

Aceasta deoarece Curtea de Apel din Oradea a emis pe 18 noiembrie o decizia definitivă şi irevocabilă de anulare a celor trei hotărâri ale Consiliului Local Iaşi din 2004 şi 2005, prin care a fost aprobat contractul de asociere cu dezvoltatorul ansamblului rezidenţial.

Fenechiu îşi ia tainul de la „regele mallurilor“

„Primăria trebuie să reintre în legalitate“
„Tot ce se construieşte de acum înainte este ilegal, deoarece dezvoltatorul este considerat de rea-credinţă, conform legii“, a spus Traian Isăilă. Colegul său de breaslă din Timişoara a adăugat că, după pronunţarea instanţei din Oradea, oricine poate cere demolarea clădirilor care se ridică.

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au decis. Şase imobile din ansamblul Palas au fost construite ilegal

„Reclamantul poate să ceară demolarea construcţiilor care se ridică de acum înainte sau oricine cu interese. Primăria trebuie să emită altă hotărâre pentru a aproba legalitate construcţiei“, a spus Florin Kovacs.

Părerea experţilor este susţinută şi de Prefectura Iaşi. „La ora actuală, constructorul are o autorizaţie de construcţie valabilă, emisă atunci când contractul era legal, dar nu are utilizarea legală a terenului. Primăria trebuie să găsească de urgenţă o nouă formulă de asociere“, a explicat prefectul Dragomir Tomaşeschi.

Primarul îi persiflează pe experţi

Primarul Iaşiului, un alt specialist, doar că în construcţii, îi contrazice pe experţi şi le recomandă să-şi dea demisia. Gheorghe Nichita susţine că posibilele urmări ale sentinţei  instanţei din Oradea sunt în acest moment speculaţii.

„Asemenea avocaţi ar trebui să-şi caute un loc de muncă în altă parte. Eu am vorbit cu avocaţi care sunt într-adevăr imparţiali şi toţi mi-au spus că decizia de la Oradea nu e corectă. Mai sunt căi de atac, contractul este încă în vigoare, nu este ilegal, iar  cestea sunt simple speculaţii jurnalistice", a spus primarul.

Avocaţii au adăugat că, în acest moment, singura cale de atac rămâne revizuirea, procedură ce presupune atacarea sentinţei Curţii de Apel, dar doar după ce motivarea deciziei instanţei va fi publicată, adică în minim 30 de zile.

„Din punct de  edere juridic, cererea de revizuire este aberantă pentru că se presupune că au apărut noi documente pe care judecătorii nu le-au avut în vedere. Oricum, şansele de câştig pe cale extraordinară sunt foarte mici", a mai spus avocatul Isăilă.

Potrivit acestuia, cererea de revizuire ar trebui să se rezolve în maxim două termene, fapt ce presupune totuşi o perioadă de şase luni.

Experţii juridici rămân fermi în părerea că, în acest interval, Primăria trebuie să găsească o formulă nouă şi legală a contractului de asociere cu firma privată.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite