Fenechiu îşi ia tainul de la „regele mallurilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma deputatului Relu Fenechiu a primit lucrări de la milionarul Iulian Dascălu, dezvoltatorul ansamblului imobiliar Palas din Iaşi, după ce parlamentarul a făcut un lobby insistent pentru derularea acestui proiect controversat. Politicianul a intervenit în ultimii ani la mai multe instituţii ale statului pentru a obţine avize necesare derulării investiţiei estimate la peste 200 de milioane de euro.

Afacerea Palas a început la finele lui 2004. Atunci, într-o şedinţă-fulger de dinaintea Crăciunului, Consiliul Local Iaşi a concesionat 12 hectare de teren lângă Palatul Culturii, fără licitaţie, firmei Iulius Group. O parte din voturi au fost asigurate de consilierii liberali, conduşi de Fenechiu. Conform contractului de asociere în participaţiune dintre municipalitatea ieşeană şi firma lui Dascălu, valoarea terenului a fost mult subevaluată, 50 de euro metrul pătrat.

Redevenţă de formă

La acea vreme, terenurile din zonă se vindeau şi cu preţuri de cinci ori mai mari. Pentru pământul concesionat, pe care Dascălu urma să-şi ridice blocuri, centre comerciale şi de afaceri, Primăria a cerut o redevenţă lunară de doar 10.000 de euro. În 2005, afacerea a intrat în vizorul DNA Bucureşti, iar primarul Gheorghe Nichita şi mai mulţi consilieri locali şi directori ai municipalităţi au fost urmăriţi penal pentru diverse fapte, printre care abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Doi ani mai târziu, edilii au cerut o nouă evaluare a terenului. De data aceasta, metrul pătrat de pământ a ajuns la 350 de euro, iar redevenţa s-a ridicat la circa 40.000 de euro lunar. Chiar şi aşa, terenul era cu mult sub preţul pieţei, unde era estimat şi la 1.200 de euro metrul pătrat.

Ulterior, Palasul a avut nevoie de aprobări de la Ministerul Culturii. Acestea erau impuse de vecinătatea ansamblului cu mai multe clădiri de patrimoniu, printre care Palatul Culturii şi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Pentru a-şi putea ridica imobilele, Dascălu trebuia să facă un Plan Urbanistic Zonal pentru Construcţii Protejate (PUZCP). Planul cu pricina a lipsit de la început, când afaceristul a bătut palma cu municipalitatea.

Cum a intervenit Fenechiu

Aici a intrat în scenă Relu Fenechiu. În urmă cu trei ani, acesta a fost personal, în calitate de parlamentar, în biroul lui Adrian Iorgulescu, fostul ministru al Culturii, coleg cu el de partid. Fenechiu a făcut lobby pentru eliberarea unor avize de construcţie pentru proiectul lui Dascălu. Chiar şi fără acel PUZCP obligatoriu, care ar fi trebuit aprobat în Consiliul Local, deputatul a declarat public că a obţinut toate aprobările necesare de la Cultură. Mai mult, într-o emisiune televizată din urmă cu trei ani, Fenechiu a defilat cu o hârtie în mână, susţinând că acela este PUZCP de care are nevoie Palasul. În realitate, planul urbanistic special a ajuns în Consilul Local Iaşi abia la 1 septembrie 2009, la doi ani după ce începuseră lucrările.

Şi-a făcut firmă cu numele „Palas"

Cât a fost la guvernare, parlamentarul a evitat să intre direct în afaceri cu Iulian Dascălu. Acum, una dintre firmele lui s-a ales cu un contract de construcţie la Palas. Pentru a intra în afacere, Relu Fenechiu a făcut o încrengătură între propriile societăţi. În decembrie anul trecut, parlamentarul a înfiinţat compania Palas International Resort, deţinută în proporţie de 25% de firma Integra Business Consulting. Aceasta din urmă este controlată în totalitate de Fene Grup, firma de construcţii a deputatului. Restul de 75% din acţiuni sunt deţinute de off-shore-ul cipriot Klartech Holdings (CY) Limited, ce are ca obiect de activitate „servicii hoteliere şi alte facilităţi de cazare similare". Prin această firmă au fost încheiate contracte de construcţii la ansamblul imobiliar Palas.

Fenechiu: „Nu cunosc contractele"

Rezervaţi în declaraţii, oficialii Iulius Group s-au rezumat la a spune că şi-au împărţit lucrările de construcţii cu mai multe firme. Aceştia au mai susţinut că au ales şi firma deţinută de Fenechiu datorită „experienţei şi portofoliului bogat în domeniul construcţiilor", a declarat Gabriela Doboş, reprezentant al Iulius Group.Nici Fenechiu n-a fost mai generos în amănunte. „Sunt doar acţionar la Fene Grup şi nu cunosc toate contractele pe care le derulează.

Puneţi-mi întrebări politice şi vă voi răspunde", a spus parlamentarul. În schimb, Mihai Bogdan Damian, director general adjunct al Fene Grup şi unic administrator al Palas International Resort, a venit cu completări. „Compania execută doar lucrări de construcţii, neavând alt tip de implicare, financiară sau de vânzare a imobilelor la Palas", a spus Damian.

Prietenie pe bani, chefuri şi influenţe

Legătura dintre deputatul Relu Fenechiu şi omul de afaceri Iulian Dascălu s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată prietenie. Parlamentarul nu s-a ferit nici să-şi declare public susţinerea pentru „Palas", chiar şi atunci când proiectul a intrat în vizorul DNA. „Iulian Dascălu e prietenul meu l-am susţinut la Palas. La un moment dat, ne-am întâlnit liderii politici din toate partidele din Iaşi şi, printre proiectele pe care am decis să le susţinem, a fost şi acest «Palas»", declara în urmă cu trei ani deputatul.

Relaţiile dintre cei doi se regăsesc şi în viaţa privată. În 2007, Fenechiu a fost invitat de onoare la nunta lui Dascălu, oficiată chiar de patriarhul Daniel într-un orăşel din Italia. În acelaşi an, milionarul a mers la însurătoarea deputatului, petrecere care s-a ţinut într-o staţiune austriacă.

Greşelile edililor, prescrise la DNA

Din 2005, primarul Gheorghe Nichita, dar şi mai mulţi consilieri locali au fost urmăriţi penal în dosarul în care erau acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea unui folos, fals în declaraţii şi uz de fals. În urmă cu patru luni, aleşii au fost scoşi de sub urmărire penală. În cazul primarului Nichita, un alt susţinător important al „Palasului", procurorii anticorupţie au invocat că faptele s-au prescris.

"Sunt doar acţionar la Fene Grup şi nu cunosc toate contractele pe care le derulează. Puneţi-mi întrebări politice şi vă voi răspunde."
Relu Fenechiu deputat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite