Caracatiţa din spatele proiectului Palas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

4,5 hectare de teren din centrul Iaşiului au fost concesionate ilegal de către Primărie firmei Iulius Group, deţinută de milionarul Iulian Dascălu. Un raport al Guvernului arată că edilii-şefi ai Iaşiului au intrat în afacerea cu investitorul privat cu un teren care aparţinea Consiliului Judeţean, şi nu celui Local.

Ultima bombă în cel mai controversat proiect imobiliar din Moldova, Palas, demarat în urmă cu doi ani de milionarul ieşean Iulian Dascălu, apare într-un raport întocmit de Corpul de Control al Guvernului.

Citeşte despre neregulile din Primăria Timişoara:

Secretarul primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, cercetat penal pentru abuz în serviciu

Timişoara: EXCLUSIV Primarul Ciuhandu şi cinci şefi au încasat o amendă record

Sancţiune fără precedent: arhitectul-şef al oraşului va fi penalizat la salariu

Potrivit documentului, 4,5 hectare de teren din cele 12 concesionate în 2004 de către Consiliul Local (CL) Iaşi omului de afaceri au fost date ilegal, deoarece pământul era în proprietatea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi.

Citiţi şi:

UPDATE Palas îi trimite iar pe şefii oraşului la DNA

Iaşi: Controversatul proiect imobiliar Palas din nou în verificări

Topul celor mai ieftine apartamente din Galaţi

„Terenul s-a aflat doar în administrarea Consiliului Local Iaşi, ceea ce nu-i dădea dreptul de a schimba statutul juridic de trecere din domeniul public în domeniul privat şi nici dreptul de încheiere a contractului cu societatea comercială Iulius Group", se arată în raport.

Descoperirea anulează contractul de asociere în participaţiune dintre firma lui Dascălu şi municipalitate.

Cum au făcut afacerea

Cele 4,5 hectare de teren, pentru care şefii Iaşiului au dat cu subsemnatul la DNA Bucureşti în decembrie 2009, se află pe locul fostului ştrand, situat în spatele Palatului Culturii. Inspectorii guvernamentali susţin că, din 1990, zona ştrandului s-a aflat doar în domeniul public al CJ.

Zece ani mai târziu, terenul a fost preluat în administrare de Primărie, însă proprietar a rămas tot CJ. „La acea vreme eram primar şi am preluat bucata de teren doar în administrare. Acum, au verificat şi cei de la Corpul de Control când au venit la CJ. Au avut acces nelimitat la actele de aici. N-au găsit niciun proces verbal de predare-primire a ştrandului", a explicat Constantin Simirad, şeful Consiliului Judeţean Iaşi.

Primarul Gheorghe Nichita a propus totuşi scoaterea terenului din patrimoniul public al Consiliului Local (CL) şi trecerea în cel privat. Afacerea a fost parafată fără licitaţie, iar Dascălu s-a angajat să investească 250 de milioane de euro până în 2010 în ansamblul imobiliar. Din 2007, primarul Nichita şi mai mulţi consilieri locali şi funcţionari sunt urmăriţi penal de DNA. „Nu răspund prin presă la acuzaţiile DNA. Nu dau declaraţii pentru că procurorii le pot folosi împotriva mea", a declarat Nichita.

Proiectul a fost susţinut şi de alţi pioni importanţi din administraţia publică. Printre aceştia se numără deputatul Relu Fenechiu, preşedintele PNL Iaşi. „La un moment dat, ne-am întâlnit liderii politici din toate partidele de la Iaşi şi, printre proiectele pe care ne-am decis să le susţinem, a fost şi Palasul", a spus Fenechiu, la scurt timp după parafarea afacerii.

El a declarat public în 2007 că a intervenit inclusiv la Adrian Iorgulescu, pe atunci ministru al Culturii. Acesta trebuia să grăbească parafarea actelor care necesitau aprobarea Ministerului Culturii, deoarece Palasul se construieşte la mai puţin de 100 de metri de monumentele istorice din zonă. „Vreau ca prin acest proiect să se creeze un brand pentru Iaşi", a declarat în 2007 Cristian Adomniţei, la acea vreme ministru al Educaţiei, cu ocazia deschiderii şantierului Palas. El a lucrat ca şef de şantier la firma Iulius Group, imediat după ce a terminat Facultatea de Construcţii.

Şi Dan Cârlan, acum ministru secertar de stat la Mediu, a organizat în 2006 o şedinţă la care şi-a invitat colegii de partid din Consiliul Local şi pe Iulian Dascălu pentru a dezbate importanţa Palasului.

Cu binecuvântarea Patriarhului

Cel mai vehement susţinător a fost ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în prezent Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Palas va contribui la promovarea calităţii vieţii citadine prin multe locuri de parcare în subteran, servicii, spaţii de agrement şi spaţii în care vor fi puse în valoare istoria şi cultura Moldovei".

Consiliul Judeţean a şters greşeala

Consilierii judeţeni din Iaşi au votat ieri la foc automat trecerea celor 4,5 hectare de teren de la ştrand din patrimoniul CJ în cel al Consiliului Local. Chiar şi aşa, avocaţii susţin că asocierea dintre Primărie şi Iulius Group este ilegală pentru că nu are caracter retroactiv. „Trecerea imobilelor de la o autoritate publică la alta este parafată doar prin hotărâre de Guvern", a spus Dragomir Tomaşeschi, prefectul Iaşiului.

Lucrările, încetinite de criză

De mai bine de jumătate de an, lucrările la Palas au fost încetinite şi nu s-a finalizat nici măcar o construcţie. Iulius Group ar fi trebuit să termine în acest an 500 de apartamente, 3.000 de locuri de parcare, două hoteluri de patru şi cinci stele cu peste 350 de camere, 13.500 de metri pătraţi de clădiri de birouri, un parc de 5 hectare şi mai multe zone comerciale. „Nu fac nicio declaraţie. Vom avea o conferinţă de presă pe tema asta", a declarat Iulian Dascălu.

În schimbul terenului dat de Primărie, omul de afaceri s-a obligat să plătească o redevenţă de cel puţin 430 de mii de euro anual.
Primii bani ar trebui să vină la bugetul local în august 2010.

În aprilie 2009, reprezentanţii Unicredit Ţiriac Bank au declarat pentru presa ieşeană că au oprit finanţarea proiectului Palas, după ce semnaseră cu Iulius Group un contract de creditare de 125 de milioane de euro.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite