Iaşi: Bombă la Palas: Temelia proiectului, declarată ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situl şantierului Palas
Situl şantierului Palas

Curtea de Apel Oradea a anulat actele care au stat la baza asocierii dintre Primărie şi o firmă privată. În baza acestei decizii, 12 hectare din spatele Palatului Culturii au fost concesionate fără suport legal societăţii Iulius Group a omului de afaceri Iulian Dascălu.

Caracatiţa din spatele proiectului Palas

Curtea de Apel din Oradea a decis joi să anuleze hotărârile de Consiliu Local din 2004 şi 2005, care validează asocierea în participaţiune dintre Primărie şi Iulius Group.

La acea vreme, 12 hectare de teren din centrul Iaşiului au fost concesionate fără licitaţie firmei Iulius Group, care s-a angajat să construiască până în 2011 ansamblul rezidenţial Palas, o investiţie de 200 de milioane de euro.

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au decis. Şase imobile din ansamblul Palas au fost construite ilegal

Decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei orădene aruncă în aer proiectul derulat în centrul Iaşiului. Practic, toate construcţiile ridicate pe terenul din spatele Palatului Culturii sunt ilegale, la fel ca toate actele emise de municipalitate.

Palas îi trimite iar pe şefii oraşului la DNA

Edilii acuză corupţia din justiţie

Primarul Gheorghe Nichita, în mandatul căruia au fost parafate contractele cu Iulius Group, susţine că instanţa din Oradea a fost influenţată de oameni de afaceri. „Este o decizie aberantă care demonstrează cât de contradictorie este justiţia. Curtea de Apel încurajează piraţii în domeniul afacerilor. Este sfidător ceea ce a ajuns justiţia", a reacţionat Nichita.

Erorile de la Palas, şterse cu maşina de vot

Oficialul a anunţat că aşteaptă motivarea Curţii de Apel pentru a înainta o cerere de revizuire a dosarului.

„Sperăm să reluăm judecata pentru a ni se face dreptate. Este o crimă să opreşti lucrările la Palas. Blocarea lui înseamnă stoparea celui mai de anvergură proiect din ţară", a mai declarat primarul.

Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului

Omul de afaceri ieşean, Dănuţ Prisecariu este cel care a deschis acum cinci ani acţiune în instanţă pe motiv că Primăria nu i-a probat un alt proiect imobiliar în spatele Palatului Culturii.

„Am cerut în instanţă să se facă licitaţie publică pentru toate firmele care vor să investească în acel teren. Acum, constructorul, care a fost indus în eroare după părerea mea, s-ar putea constitui parte civilă împreună cu băncile finanţatoare şi ar putea cere despăgubiri de la Primărie", a spus Prisecariu.

Dănuţ Prisecariu, reclamantul în dosar

Reprezentanţii Iulius Group nu au dorit să comenteze decizia instanţei. „După ce va primi hotărârea Curţii de Apel Oradea, în funcţie de considerentele formulate, compania Iulius Group va întreprinde toate demersurile legale care se impun", a spus Gabriela Doboş din cadrul Departamentului de Relaţii Publice al firmei.

Milionarul Iulian Dascălu a refuzat în nenumărate rânduri să comenteze deciziile din instanţă asupra proiectului imobiliar. 

Fenechiu îşi ia tainul de la „regele mallurilor“

Lucrările la Palas, în aer

Deşi hotârărea instanţei este definitivă şi irevocabilă, autorităţile nu se pun de acord asupra viitorului construcţiilor aflate sub schele.

 „Decizia Curţii nu opreşte lucrările de la Palas în acest moment. Mai avem căi de atac", susţine primarul.

Pe de altă parte, reclamantul în dosar spune că muncitorii de pe şantier ar trebui să se oprească din lucru de astăzi. „Şi o cărămidă care se pune acolo este ilegală", a declarat Prisecariu.

Inspectorii în construcţii aşteaptă însă decizia instanţei. „Noi putem opri lucrările doar atunci când avem hotărârea judecătorească definitivă. Când primesc decizia de anulare a autorizaţiei de construcţie atunci dispun sistarea lucrărilor. Eu mă supun deciziei instanţei", a declarat Valerică Andronache, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi.

Căminul de bătrâni face loc la Palas

image

150 de persoane vârstnice vor fi mutate astăzi din căminul „Sf. Constantin şi Elena" într-o clădire modernă din cartierul Bucium. Azilul va fi dărâmat pentru ca în loc să se construiască noi imobile în cadrul ansamblului rezidenţial Palas.

Constructorul Iulius Group a investit 3 milioane de euro în trei pavilioane, cantine, spălătorii şi o capelă în schimbul azilului de lângă Palas. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite