EXCLUSIV Braconierii au fost somați de Ministerul Culturii să renunțe la o comoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii se luptă în instanță cu căutătorii de comori pentru un tezaur de arginți romani, descoperit în situl Valea Mică. Tribunalul Hunedoara judecă un dosar în care sunt revendicate 136 de monede romane, un inel și un vas pe care braconierii le-au ținut ascunse.

Trei hunedoreni acuzați de braconaj arheologic au fost chemați în judecată de Ministerul Culturii, după ce în urmă cu aproape 11 ani au descoperit ilegal, cu ajutorul detectoarelor de metale, o comoară ascunsă de cuceritorii romani în urmă cu aproape 2.000 de ani în locul unde în prezent se află siturile arheologice din Munții Orăștiei.

EXCLUSIV Aurul dacic, scos din ţară de traficanţii de comori în rezervoarele maşinilor

Procurorii au cerut pedepse maxime şi daune de 6,6 milioane de euro în dosarul "comorilor dacice"

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

Marius Luncan, Ioan Stanci și Vasile Bodea, localnici din satele din zona cetăților dacice, au fost învinuiți de procurori că au făcut parte dintr-o grupare de braconieri coordonată de afaceristul Eugen Dudaș și un fost polițist devean Alexandru Gogan, care în vara anului 2000 a găsit mai multe comori, printre care un tezaur de 5.000 de denari romani, estimat la aproximativ 500.000 de euro.

Comoara din Valea Mică

Cei trei au fost primit neînceperea urmăririi penale, însă Ministerul Culturii a cerut în instanță dreptul de proprietate asupra altei comori pe care au descoperit-o în 28 septembrie 2000. “Echipa de căuătători a făcut detecții în situl Valea Mică - Ceata, unde a găsit un tezaur de 136 de denari republicani și imperiali, emiși de împărații Nero, Traian, Augustus, Tiberius și Vespanius.

Potrivit declarațiilor lor, cei trei au descoperit cu ajutorul detectorului de metale, lângă un pârâu, o oală spartă cu toartă în care se aflau monedele și un inel. Vă rugăm să constatați că bunurile arheologice însușite de aceștia fac parte din patrimoniul național și aparțin statului român și să admiteți lăsarea lor în proprietatea statului român”, se arată în întâmpinarea semnată de Kelemen Honor, ministrul Culturii.

Ascunse din nou în pământ

Anchetatorii au reușit între timp să recupereze comoara împărțită de braconieri, chiar dacă aceștia au fost avertizați de Eugen Dudaș să o ascundă, pentru că urmau percheziții. Monedele, inelul și toarta vasului fuseseră îngropate de hunedoreni, sub gardul casei și în locuri știute numai de ei din pădure.  Bunurile de patrimoniu se află în prezent la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia.

Renunță la comoară

“Nu ne opunem ca aceste obiecte să fie lăsate în cusodia și proprietatea statului român”, au precizat Marius Luncan și Ioan Stanci, într-o întâmpinare adresată Tribunalului Hunedoara. Decizia finală va aparține însă magistraților, care va hotărî ce se va întâmpla cu comoara în 14 septembrie 2011, după ce piesele vor fi evaluate.

Cei trei căutători de comori au primit Neînceperea Urmăririi Penale într-un dosar în care au fost acuzați că fac parte dintr-o grupare de traficanți de obiecte furate din siturile arheologice din Munții Orăștiei. Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Deva, iar cinci hunedoreni, dintre care un polițist și un fost șef de post, sunt inculpați pentru furtul și traficarea unor comori în valoare de patru milioane de euro. Citește AICI mai multe despre dosar.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite