Doi poliţişti au fost implicaţi în afaceri ilegale de milioane de euro cu comorile dacice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de-al treilea dosar al braconierilor din Munţii Orăştiei a fost înregistrat pe rolul instanţei Judecătoriei Deva. Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro.

Cinci persoane, învinuite că s-au asociat într-o grupare infracţională, au fost trimise în judecată pentru că au valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, comori sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

Valoarea prejudiciului produs este de 4,8 milioane de euro. Grupul braconierilor este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi chiar abuz în serviciu contra intereselor publice. Alexandru Gogan, fostul şef al postului de poliţie Grădiştea, se află printre învinuiţi, împreună cu un alt poliţist, a cărui identitate nu a fost deocamdată dezvăluită.
“Între cei cinci învinuiţi, cercetaţi şi în precedentele două dosare ale “comorilor dacice”, se află fostul şef al postului de poliţie din Grădiştea, trecut în rezervă, şi un angajat al Poliţiei Deva”, a declarat Augustin Lazăr, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

“Poliţistul devean trimis în judecată va fi pus la dispoziţie pe durata procesului. Celălalt suspect nu mai lucrează în cadrul Inspectoratului”, a adăugat subinspectorul Bogdan Niţu, de la IPJ Hunedoara.

“Dosarul a fost înregistrat astăzi pe rolul Judecătoriei Deva, iar primul termen al procesului a fost stabilit la data de 28 septembrie”, a precizat judecătorul Cornelia Filimon, purtătorul de cuvânt al instanţei din Deva.

Potrivit Parchetului Alba, în perioada 1998 - 2007, suspecţii s-au constituit într-o asociaţie infracţională, care a desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora a sustras şi valorificat ilegal trei tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.

Alte două dosare ale comorilor dacice se află pe rolul instanţelor din judeţele Hunedoara şi Alba. Zece cetăţeni români şi străini sunt judecaţi la Judecătoria Deva pentru furt din siturile arheologice şi trafic de obiecte de patrimoniu, iar la Curtea de Apel Alba Iulia, un lot de 12 hunedoreni este judecat pentru infracţiuni similare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite