Lecţie de jumulit bugetul Primăriei. Despăgubire record de 4,2 milioane de euro pentru un teren a cărui valoare de piaţă este 10 ori mai mică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local este obligat să le achite moştenitorilor unui teren din cartierul Fileşti această sumă considerabilă.Instanţa a decis că terenul de 1,5 hectare nu poate fi revendicat în natură deoarece în zonă este construit un cartier de locuinţe. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CITIŢI ŞI:

Exclusiv: Mafia imobiliară blochează investiţiile publice din oraş

O gălăţeancă cu origini italiene a revendicat terenul de sub Combinatului siderurgic ArcelorMittal

Galaţi: Stadionul Ancora a fost retrocedat

S-a decis! Primăria Galaţi îşi face un sediu nou pentru că proprietarul actualului sediu cere o sumă prea mare pentru vânzarea lui

EXCLUSIV Cea mai mare despăgubire CEDO împotriva României este investită în cel mai mare centru de afaceri din Vest

Terenul este revendicat de gălăţenii Eugen Sima şi Cristian Tudose, care nu au menţionat în cererea de chemare în judecată faptul că ar fi interesaţi de obţinerea unor despăgubiri, ci doar de restituirea în natură a terenului.

Instanţa a decis că nu este posibilă restituirea în natură şi a desemnat un expert pentru a stabili contravaloarea terenului.

Expertiză supraevaluată

Fabuloasa sumă de 4,2 milioane de euro a fost stabilită de expertul Vasile Bideaua, iar Consiliul Local nu a formulat obiecţiuni. Culmea, din expertiză reiese că preţul unui metru pătrat de teren în cartierul Fileşti ajunge la 280 de euro, deşi în realitate, în zonă,  nu depăşeşte 15 -20 de euro.

„Noi am cerut terenul, dar despăgubirile materiale au fost stabilite de un expert”, susţine unul dintre reclamanţi.

În motivarea acţiunii, cei doi gălăţeni au arătat că terenul le-a aparţinut conform Contractului de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr.252 din 29 martie 1948, fiind  preluat de stat fără titlu, în mod abuziv.

Tribunalul Galaţi prin sentinţa civilă nr.804 din 14 mai 2009 a admis acţiunea formulată de reclamanţi şi a obligat Consiliul Local Galaţi la plata sumei de 4,2 milioane de euro, reprezentând contravaloarea suprafeţei de 1,5 hectare de teren intravilan situat pe teritoriul cartierul Fileşti.

„Noi am cerut terenul în natură, iar Consiliul Local nu a fost de acord să ni-l dea. Decizia este definitivă şi sperăm să fie şi irevocabilă”, ne-a declarat avocatul reclamanţilor Alexandru Păun.

Consiliul Local, în replică, îşi declară calitatea procesuală pasivă deoarece terenul revendicat aparţine proprietarilor clădirilor construite pe acesta. În prezent, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Următorul termen este pe 20 ianuarie 2011.

Cu privire la cuantumul despăgubirilor Consiliul Local a susţinut că a formulat obiecţiuni la raportul de expertiză în mai multe rânduri dar că instanţa le-a ignorat, susţinere ce nu este confirmată de niciun act depus la dosar. 

Buni de plată

Preşedintele Comisiei buget-finanţe a CL, consilierul Constantin Aurelian, ne-a declarat că habar nu are despre acest proces: „N-a venit nimeni să ne ceară despăgubirea. Oricum,  nu putem despăgubi pentru că n-avem personalitate juridică”, afirmă Constantin Aurelian, preşedintele Comisiei buget.

Rămâne de văzut cum va plăti Consiliul Local uriaşa sumă, în condiţiile în care nu are patrimoniu, fiind doar autoritate deliberativă. Cu siguranţă însă că va plăti Acarul Păun, adică nimeni altul decât contribuabilul gălăţean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite