EXCLUSIV Cea mai mare despăgubire CEDO împotriva României este investită în cel mai mare centru de afaceri din Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Timişoara (CCIAT) pregăteşte un proiect imobiliar prin care să extindă activitatea actualului centru de afaceri de lângă Sala Olimpia. Proiectul este în fază de autorizare, iar o parte din banii pentru construcţie vin în urma unei sentinţe CEDO, care a obligat statul român să plătească 2,5 milioane de euro Camerei de Comerţ Timişoara.

Camera de Comerţ a depus la Primăria Timişoara documentaţia pentru un Plan Urbanistic de Detaliu, care reglementează construirea unui centru de afaceri de 10 etaje. Clădirea, care este unul din puţinele proiecte imobiliare majore, urmează să fie construită lângă sediul actualului centru de afaceri, de pe strada Eroilor. Preşedintele CCIAT, Georgică Cornu susţine că, deşi este criză, proiectul este important, în condiţiile în care se pune accentul pe dezvoltare regională, iar Timişoara se doreşte centrul regiunii Vest.

VIDEO Cea mai mare înfrângere a statului român la CEDO: 2,4 milioane de euro intră în executare (GALERIE FOTO)

Timişoara: Toţi românii plătesc pentru procesul care a pus în genunchi România la CEDO

„Mărim suprafaţa expoziţională. Se crează săli pentru conferinţe, sunt şi spaţii de birouri. Folosim terenul mai bine. Viitorul este dezvoltarea regională şi noi menţinem trendul”
, a spus Cornu.

Şeful CCIAT nu ştie exact suma necesară construcţiei, dar susţine că noul sediu va fi construit din bani europeni, iar cofinanţarea este sigurată din banii obţinuţi de Camera de Comerţ de la statul român în urma unei sentinţe CEDO. „O parte sunt fonduri europene şi o parte sunt din banii obţinuţi de la CEDO. Din aceşti bani vrem să facem ceva care să rămână în Timişoara. Nu vrem să-i băgăm în salarii”, a adăugat Cornu. Banii primiţi de la CEDO reprezintă contravaloarea a 25 de apartamente din Piaţa Victoriei şi zona Medicinei, care au aparţinut Camerei de Comerţ, dar care au fost vândute de Primărie foştilor chiriaşi, pe vremea comunismului.

Primăria Timişoara organizează dezbterea pentru proiectul centrului de afaceri joi de la ora 17.00. Timişorenii care au propuneri sau nemulţumiri legate de ridicarea clădirii pe strada Eroilor pot face propunerile direct la sediul primăriei sau pe siteul www.primariatm.ro.

Statul român a plătit suma de 2.413.499 euro Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara, bani câştigaţi de CCIAT în urma unui proces de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Banii reprezintă contravaloarea a 25 de apartamente din Piaţa Victoriei şi zona Medicinei, care au aparţinut Camerei de Comerţ, dar care au fost vândute de Primărie foştilor chiriaşi, pe vremea comunismului.

VIDEO: Povestea procesului pentru care CEDO a dispus despăgubiri (sursa: youtube.com):



image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite