CAMPANIE Doctorul Angel Trifan, şeful UPU-SMURD, este medicul cu care Galaţiul se mândreşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Angel Trifan monitorizând parametrii vitali ai unui bolnav aflat în stare gravă
Doctorul Angel Trifan monitorizând parametrii vitali ai unui bolnav aflat în stare gravă

Susţine că este dependent de adrenalină şi că acesta este unul dintre motivele pentru care face medicină de urgenţă. Recent, s-a specializat şi în Terapie Intensivă considerând că cele două domenii medicale sunt complementare.

Doctorul Angel Trifan s-a născut în 1968, la Brăila. A urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu" şi apoi pe cele ale Facultăţii de Medicină de la Constanţa. A devenit medic în 1996. Şi-a făcut rezidenţiatul la Spitalului de Urgenţă din Galaţi. Examenul de specialitate, în medicina de urgenţă, l-a susţinut la Tg. Mureş, în faţa unei comisii alcătuite din personalităţi ale domeniului Terapiei Intensive. Din 2005, este medic primar. Recent a finalizat şi a doua specializare, în Anestezie Terapie Intensivă.

A fost medicul care a făcut primul de gardă în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, la data de 8 noiembrie 1999.
În ianuarie 2008, dr. Trifan a început o nouă etapă în cariera sa, fiind numit medic coordonator al UPU-SMURD Galaţi. Nu este implicat politic, desemnarea sa pentru această funcţie fiind făcută strict pe criterii profesionale. Din acel moment, nivelul implicării sale în lupta pentru salvarea cât mai multor vieţi şi responsabilitatea pentru îndeplinirea acestei dificile misiuni a crescut foarte mult.

CITEŞTE ŞI

CAMPANIE Chirurgul Paul Ichim este ocupantul locului 2 în topul "Medici cu care Galaţiul se mândreşte". Citeşte-i povestea!

„Dacă nu eşti cu sufletul alături de bolnav, n-ai ce căuta în Medicină!"

Doctorul Trifan spune că a ales Medicina în urma unei întâmplări triste din copilărie, care l-a marcat.

„Aveam şase ani când am început să-mi doresc să devin medic pentru a învinge moartea. Bunica mea, pe care o iubeam enorm, s-a îmbolnăvit de cancer şi a murit. Atunci am decis că voi salva oameni doborâţi de suferinţă", mărturiseşte dr. Angel Trifan.

Dr Angel Trifan

Şi şi-a împlinit dorinţa alegând medicina de urgenţă. Goneşte cu ambulanţa SMURD la cazurile deosebit de grave şi coordonează activitatea personalului din Camera de Stabilizare, pentru a salva cât mai multe vieţi omeneşti.

"Şi nu e vorba doar de pasiunea pentru medicină. Cred că fac parte din categoria celor care au nevoie de adrenalină, iar starea de încordare încercată la un caz grav o oferă din plin. La o astfel de intervenţie „ingredientele" încordării sunt concentrarea, coordonarea şi inevitabila emoţie", susţine doctorul Trifan.

Pentru medicul care coordonează SMURD Galaţi şi „duelează" aproape zilnic cu moartea, a vorbi despre un caz care l-a marcat în mod special este dificil.

Dr Angel Trifan

„Sincer, sunt sute. A fost însă un accident, în urmă cu trei ani, pe Faleză, când fiul unei colege, asistentă la noi la UPU, a rămas încarcerat în epava unui Opel Astra implicat într-un accident. Pe un ger cumplit, băieţii de la Descarcerare au avut nevoie de două ore ca să-l scoată pe băiat, timp în care eu trebuia să-l menţin în viaţă aşa cum era, strivit între fiare", povesteşte emoţionat doctorul Trifan care continuă:

„Nu exista alternativă pentru că nu m-aş fi putut întoarce la UPU ca să-i cer iertare mamei sale, în caz de eşec. Era de neconceput!. M-am strecurat în epava maşinii prin orificiul contorsionat al geamului din spate şi l-am intubat pe accidentat. Ulterior, tânărul a fost stabilizat, operat şi salvat. Cred că atunci am avut parte de prea multă adrenalină !".

CITEŞTE ŞI

CAMPANIE ADEVĂRUL: Chirurgul de la catedră care-şi numeşte studenţii „copii de suflet"

CAMPANIE ADEVĂRUL Doctoriţa Carmen Câmpeanu, pe locul 5 în topul celor mai apreciaţi medici

În septembrie 2010, dr. Trifan si membrii echipajului său au fost bătuţi de către familia unei tinere, care solicitase la 112 ajutor medical pentru o falsă tentativă suicidară. Medicul spune însă cu detaşare că şi acest gen de păţanii fac parte din „riscurile meseriei".

Vorbind despre activitatea sa profesională, doctorul Angel Trifan spune răspicat că, fără ajutorul colegilor din spital şi de la SMURD şi fără înţelegerea familiei, a soţiei sale în special, care duce greul casei, nu ar fi reuşit să aibă succes în atâtea cazuri dificile.

Dr Angel Trifan
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite