„Dacă nu eşti cu sufletul alături de bolnav, n-ai ce căuta în Medicină!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferenţiar universitar dr.Nicolae Gogulescu, medic primar ortopedie-traumatologie
Conferenţiar universitar dr.Nicolae Gogulescu, medic primar ortopedie-traumatologie

"Adevărul" continuă să vă prezinte poveştile de viaţă ale finaliştilor din cadrul campaniei „Medicii cu care Galaţiul se mândreşte". În ediţia de astăzi, conferenţiar doctor Nicolae Gogulescu, medic primar ortopedie-traumatologie

Reputatul medic ortoped s-a născut în 1947. A fost elev la Slatina şi apoi student la Bucureşti, absolvind cursurile Universităţii de de Medicină şi Farmacie în anul 1971, cu media generală 9,60. A fost pe rând, medic de întreprindere, medic secundar la Spitalul Clinic Brâncovenesc. În 1992, a devenit şeful secţiei Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, funcţie pe care o cupă şi în prezent.

Timp de 11 luni (iulie 1990- iunie 1991) a fost director al spitalului. A demisionat protestând astfel împotriva deciziei ministrului Sănătăţii de a-i pensiona pe medicii cu vârsta de peste 62 de ani.

Din 1998, este doctor în medicină şi cadru didactic la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi şi conduce Clinica de Ortopedie şi Traumatologie.

Are un cult pentru meserie

„Fac medicină de 40 de ani pentru că asta mi-am dorit încă dinainte de a merge la şcoală, în clasa întâi. Am avut un adevărat cult pentru această meserie pe care am ajuns să o practic graţie sacrificiilor părinţilor mei şi căreia m-am dedicat cu sprijinul familiei mele minunate ", mărturiseşte conf univ dr. Nicolae Gogulescu.

L-am rugat să ne vorbească despre realizări, dar modest doctorul Gogulescu ne-a surprins referindu-se la o neîmplinire.

„Regret că nici eu şi nici celalţi ca mine n-am ştiut să ne preţuim colegii care au fost pensionaţi. Spitalele în care aceşti oameni şi-au lăsat o parte din viaţă, le-au mulţumit scăpând de ei într-un mod umilitor şi noi am acceptat tacit asta".

Am insistat, cu rugămintea de a se referi şi la satisfacţiile pe care i le-a oferit profesia în decursul a patru decenii.

„Ei bine, îmi amintesc cazul unui unui pacient, care a suferit un accident pe podul de la Cosmeşti, în 1980. A avut nevoie de 16 operaţii. Omul acesta are astăzi picioare datorită doctoriţei Zaharia, anestezist, regretatului Şerban Constantin şi parţial, elanului meu tineresc. Am confecţionat artizanal unul dintre primele fixatoare externe", spune cu modestie medicul ortoped.

Doctorul Gogulescu consideră că, pentru a fi un bun ortoped, trebuie să ai cu ce să lucrezi, dar şi că aceasta nu este singura condiţie.

„Ortopedia poate fi o fabrică de invalizi dacă nu ai cu ce să lucrezi şi nu ai dotarea intelectuală necesară. Şi cel mai important, dacă nu eşti cu sufletul alături de bolnav, n-ai ce să cauţi în Medicină !", consideră doctorul Gogulescu.

Şi ar mai fi o condiţie, sprijinul familiei.

„Lângă mine, am avut mereu familia. Lângă mine un om s-a sacrificat mereu - soţia mea, Daniela. S-a sacrificat pentru mine, pentru familia ei şi mai ales pentru profesia de medic obstetrică-ginecologie", mărturiseşte reputatul medic ortoped.

Cofondator al Facultăţii de Medicină

„Sunt mândru şi onorat să mă număr printre cei şase medici gălăţeni care au pus bazele Facultăţii de Medicină, cu toate că sunt singurul dintre ei, rămas conferenţiar după zece ani de activitate didactică", ne-a mai spus reputatul ortoped.

Printre cele mai mari satisfacţii ale domniei sale se numără şi aceea că fiul său îi calcă pe urme

„Sunt bucuros că fiul meu, Bogdan, face Ortopedie. Învăţătura care nu poate fi închisă în cărţi se transmite cel mai bine din tată în fiu. Din păcate însă, unii nu înţeleg asta şi fiul meu face voluntariat în spital, deşi este medic rezident", afirmă doctorul Gogulescu.

În 1996, doctorul Nicolae Gogulescu a fost inclus în rândul personalităţilor care se află în baza de date a Institutului American de Biografii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite