DEZVĂLUIRI:Pârjol otoman marca „Yapi”. Firma turcă a dat faliment. Lucrările la staţia de epurare a Galaţiului sunt în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale încearcă să găsească  soluţii „de avarie”, pentru a nu fi puşi în situaţia de a returna Uniunii Europene fondurile ISPA de 40 de milioane de euro.

Gălăţenii vor avea de aşteptat un an în plus până când oraşul va  beneficia de staţii moderne de pompare a apelor uzate. În plus, pentru întârzierea de un an, bugetul municipalităţii riscă să rămână mai sărac cu până la 40 de milioane de euro. Vina o poarta firma turcă „Sistem Yapi”, care a intrat în faliment. 

Galaţi: ISPA şi ploaia surpă străzile din oraş

Ca-n filmele cu proşti: O staţie de sortare a gunoiului, de 4,2 milioane de euro, nu este utilizabilă pentru că nu s-au cumpărat pubelele necesare

Situaţie gravă

Conform primarului Dumitru Nicolae, staţia de tratare a apelor uzate trebuia inaugurată încă 18 februarie, însă nu este realizată decât în proporţie de73 %.

Lucrările de modernizare a staţiilor de pompare de la Şerbeşti şi Fileşti sunt făcute abia în proporţie de 41%. Pentru aceste lucrări, Primăria a obţinut de la UE o prelungire cu un an a termenului de finalizare.

„Avem  probleme mari cu Sistem Yapi care a intrat în faliment. Firma a intrat în imposibilitate de plată pentru că a investit în proiecte  imobiliare cu case de vacanţă, iar piaţa de profil a scăzut şi nu au mai are bani. Societatea a fost cumpărată de un grup englez, Grifon, şi aşteptăm ca firma britanică să bage banii în antreprenor pentru a porni lucrările”, a declarat primarul Nicolae.

Ploile şi ISPA surpă Faleza / A mai apărut o surpare pe Faleza Superioară a Dunării

Gravitatea problemei a fost confirmată şi de Gelu Stan, directorul Apă-Canal. Potrivit acestuia, banii de la Uniunea Europeană (40 de milioane de euro) sunt pe terminate şi trebuie să se intre în banii Primăriei - 20 de milioane de euro.

„Aceşti bani sunt împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Investiţii şi, imediat ce intrăm în ei, încep să curgă dobânzi. De aceea, interesul este să terminăm lucrările într-un timp cât mai scurt, ca să plătim dobânzi cât mai mici”, a explicat Gelu Stan.

Mai mult, dacă turcii nu finalizează la timp lucrările, Primăria va plăti contravaloarea tuturor lucrărilor  nerealizate, sumele plătite în avans de europeni, dar şi banii acordaţi firmei de consultanţă.

Primăria Galaţi va plăti 8 milioane de euro dacă nu finalizează la termen lucrările la reţelele de apă şi canalizare

Autorităţile locale se disculpă şi când vine vorba de modul în care s-a organizat licitaţia. „Nu noi am decis ca firma Sistem Yapi să fie câştigătoare, ci Ministerul Finanţelor. S-au expus prea mult cu o firmă. În ecuaţia aceasta a contat preţul cel mai scăzut”, ne-a declarat directorul Apă Canal.

Trataţi ca nişte sclavi

Nemulţumiţi de firma turcă sunt şi cei 120 de muncitori. Nu o dată, ei şi-au manifestat la Inspectoratul Teritorial de Muncă nemulţumirea în chestiuni ce privesc acordarea sporurilor pentru orele suplimentare şi protecţia muncii.

„Ne-am săturat să lucrăm de două ori în acelaşi loc. Nu suntem asiguraţi, oricând se poate produce un acident. De ce să ne punem vieţile în pericol?”, ne-a spus Nicu Baciu, muncitor al firmei Sistem Yapi.

Totodată, angajaţii sunt supăraţi că nu şi-au  primit la timp salariile şi ameninţă cu proteste. „Dacă săptămâna aceasta nu ne primim salariile, vom ieşi în stradă. Turcii îşi bat joc de noi. Suntem trataţi ca nişte sclavi”, a mai adăugat Nicu Baciu. 

Nici Vega 93 nu stă mai bine

Primarul a recunoscut că şi firma gălăţeană Vega93’ are întârzieri în programul de lucrări şi se încearcă astfel prelungirea termenului de finalizare.

„Lucrările la reţeaua de apă şi canalizare sunt realizate în proporţie de 76 %. Ne-au  încurcat inundaţiile şi iarna lungă. Într-o variantă optimistă, lucrarea va fi gata în vara anului 2011. Ne agităm la UE să obţinem amânarea prelungirea termenului de finalizare şi sunt convins că o vom obţine”, a spus primarul Dumitru Nicolae.

Reamintim că proiectul ISPA are o valoare totală de 60 de milioane de euro, din care  25 de milioane de euro pentru staţia de epurare a apelor uzate, iar 35 de milioane de euro pentru reţelele de canalizare şi apă potabilă.

VOX: „Firma a intrat în faliment pentru că a investit în proiecte  imobiliare cu case de vacanţă”, Dumitru Nicolae, primar






Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite