Galaţi: ISPA şi ploaia surpă străzile din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şanţurile s-au umplut cu apa ploilor, iar pământul îmbibat, devenit instabil, se prăbuşeşte în interiorul acestora cu tot cu asfalt. Reprezentanţii Primăriei şi ai SC Apă Canal susţin că fenomenul nu poate fi oprit din cauza terenului foarte sensibil la umezeală.   

CITIȚI ȘI:

Dunărea a inundat orașul Hârșova

Râul Târnava Mare monitorizat non-stop. Apele au crescut cu 4,70 metri

Condiţiile meteo neprielnice dar şi lipsa de responsabilitate şi profesionalism a unora dintre firmele care lucrează la noile reţelele de apă şi canalizare, în cadrul programului ISPA, au început să provoace din ce în ce mai multe probleme.

Numai în ultimele două zile, ca efect al precipitaţiilor abundente dar şi din cauză că la turnarea asfaltului sau betonului, muncitorii nu au compactat bine pământul cu care au astupat şanţurile după montarea conductelor, suprafaţa carosabilă pe mai multe străzi s-a surpat.

Trei localităţi braşovene au fost inundate. Vezi aici ce au distrus puhoaiele

Dacă săptămâna trecută vă anunţam că lucrările la reţeaua de apă şi canalizare de pe strada Cristofor Columb au afectat în jur de 40 de case, astăzi vă informăm despre o surpare, de astă dată pe strada Stelei.

Potrivit declaraţiilor localnicilor, de când au început lucrările de reabilitare ale sistemului de canalizare, toate imobilele riscă să fie afectate: “De fiecare dată când sunt puse în funcţiune utilajele, casele se zguduie exact ca la cutremur. Vedem cu ochii noştri cum se surpă terenul. Ne este frică să nu rămânem fără munca de-o viaţă”, ne-a spus Cristian Pârvu, 53 de ani. 

Astfel de surpări s-au mai produs şi pe străzile Frunzei şi Stadionului şi Bariera Traian.  Din fericire, de această dată, nu au fost afectate imobile.

Pământul e de vină

Niţă Podaru, directorul tehnic al SC Apă Canal, dă vina pe  natură pentru această situaţie. „Terenul din Galaţi este  foarte sensibil la umezeală şi când plouă se crează caverne şi apoi se produc tasări. Nu este vina noastră. Dacă ploile vor continua, vor apărea şi mai multe probleme”.

Aceeaşi justificare ne-a oferit-o şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco: „În zona veche a oraşului sunt cele mai multe probleme. Terenul este foarte sensibil şi trebuie lucrat cu maximă prudenţă. S-au găsit şi multe hrube şi beciuri”.

Dacă constructorul va fi găsit vinovat, el va trebui să plătească pagubele. „Se vor evolua lucrările, iar dacă vina va aparţine firmei care a efectuat lucrările, va trebui să răspundă. Altfel nu va primi banii pe contract”, a mai spus viceprimarul. 

Problema este că dacă nu se intervine cât de repede pentru astuparea acestor gropi sunt şanse foarte mari ca groapa-monument de la Elice să-şi piardă caracterul de unicat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite