Primăria Galaţi va plăti 8 milioane de euro dacă nu finalizează la termen lucrările la reţelele de apă şi canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei conferinţe de presă, Werner Mihaleck, reprezentantul Uniunii Europene care asigură executarea lucrărilor ISPA, a criticat Primăria Galaţi, afirmând că există mai multe obstacole legate de executarea unor lucrări care ţin de municipalitate.

Conform calendarului stabilit, extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare şi construcţia unei staţii de epurare a apelor uzate trebuie să se finalizeze până la 31 decembrie 2010.

Deoarece există un risc major ca termenul să nu fie respectat, Apă-Canal i-a cerut în scris Comisiei Europene să prelungească durata proiectului până în decembrie 2011.

   
"În momentul de faţă, avem două mari probleme. În primul rând, pentru Staţia de Epurare a fost proiectată o gură de deversare în Siret, însă terenul pentru această gură nu ne-a fost furnizat. O problemă o reprezintă rezervorul pentru alimentarea cu apă şi asigurarea presiunii în zona Traian Nord. A fost proiectat acum trei ani, dar nu ne-a fost dat terenul pe care să-l construim”
, a afirmat Werner Michalleck.

La rândul său, directorul general al Apă Canal, Gelu Stan, a explicat că în cazul problemelor existente la staţia de epurare, terenurile respective sunt proprietate privată, şi nu a municipalităţii: “Primăria ar fi trebuit să le dea proprietarilor alte suprafeţe, să le preia pe cele de la Siret şi să ne dea undă verde pentru lucrări”.

Greul de-abia urmează

Probleme serioase sunt şi la lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. În momentul de faţă este finalizat 84% din proiect, însă restul de 16 %  este cel mai dificil de realizat. Motivul? Este vorba de zona centrală a oraşului, cu cele mai multe probleme.

“Primarul ne-a spus că nu se vor începe alte lucrări, până nu se vor termina cele începute. Nu poţi să sapi 40 de millioane de euro în pământ fără să faci o gaură. Autorităţile trebuie să dea undă verde începerii lucrărilor pe alte străzi, iar cu puţin noroc lucrările, în cea mai mare parte a lor, vor fi terminate la timp. În caz contrar, vom plăti dobânzi la banii împrumutaţi de la BERD sau municipalitatea va trebui să scoată 8 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor”,
a spus Gelu Stan.

În replică, viceprimarul Nicuşor  Ciumacenco a declarat că Gelu Stan nu este în măsură să decidă privind schimbarea termenelor de finalizare a lucrărilor din cadrul programului ISPA.

“A fost avută în vedere producerea de disfuncţionalităţi minime în traficul din oraş. Din aceste considerente nu au fost începute mai multe lucrări concomitent, pe mai multe străzi, aşa cum ar dori Gelu Stan. Apă-Canal se află în subordinea municipalităţii, drept pentru care Stan ar trebui să discute cu municipalitatea direct şi nu prin intermediul presei”
, a spus viceprimarul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite