Ca-n filmele cu proşti: O staţie de sortare a gunoiului, de 4,2 milioane de euro, nu este utilizabilă pentru că nu s-au cumpărat pubelele necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţia de sortare a deşeurilor, o investiţie de peste patru milioane de euro, este încă nefuncţională. Autorităţile susţin că centrele de colectare selectivă vor fi amplasate în urma licitaţiei pentru organizarea unui parteneriat public-privat.

Deşi lucrările la Staţia de sortare şi compostare a gunoiului au fost încheiate la sfârşitul lunii trecute, aceasta este nefuncţională, în stare de conservare. Motivul pentru care nu poate fi folosită este de-a dreptul ridicol: nu au fost achiziţionate şi amplasate pubelele pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Conform şefului Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA,  Mircea Ostache, pentru punctele de colectare selectivă este nevoie de o licitaţie în vederea organizării unui parteneriat-public privat. Evident că licitaţia putea fi făcută în timp ce se construia staţia de sortare a gunoiului. S-a considerat însă că ar fi fost riscant.
 “La momentul respectiv, implica nişte riscuri pe care nu le puteam gestiona. Pe de altă parte, dacă nu le făceam la timp, riscam întârzieri, amenzi. Ordinea aceasta a fost stabilită prin contractul de asistenţă tehnică din cadrul programului ISPA”, ne-a spus Mircea Ostache. Licitaţia pentru parteneriat public-privat se estimează că va avea loc în luna mai.

Euro-pubele şi autospeciale de 2,8 milioane de euro

Pentru colectarea selectivă a deşeurilor, Primăria va achiziţiona containere speciale, care vor fi amplasate în apropierea blocurilor. “Se vor monta 1.631 de euro-pubele şi vor fi achiziţionate opt autospeciale pentru transportarea deşeurilor, care vor costa în total  2,8 milioane de euro”, ne-a precizat Ostache.

Aceste containere sunt special gândite astfel încât din ele să nu poată fi scoase deşeurile de către persoanele care trăiesc din vânzarea materialelor reciclabile, scoase din ghene.

Cât despre educarea gălăţenilor să arunce  separat PET-urile, sticlele şi diversele tipuri de deşeuri, Mircea Ostache a mai precizat că şi în acest scop a fost alocat un buget special. “Vom avea clipuri publicitare, pliante, afişe, banere”, spune Ostache.

Linia de sortare va avea o capacitate anuală de 6.000 tone şi va procesa materialele reciclabile: PET, hârtie, cartoane, ambalaje aluminiu, sticlă. Staţia de sortare va primi numai materiale presortate în punctele de colectare, iar sortarea se va face manual.

După această operaţiune, hârtia, cartonul şi PET-urile vor fi  fi presate şi balotate, iar cutiile de aluminiu vor fi tocate. Sticlele vor fi sortate pe categorii diferite, după care vor fi depuse în containere.

Linia de compostare are o capacitatea de 10.000 t/an şi va putea procesa deşeurile de natură vegetală provenite din grădini, parcuri, spaţii verzi, pieţe, restaurante. Deşeurile colectate vor fi mai întâi mărunţite într-un tocător şi apoi aşezate în hala de compostare, în brazde cu înalţimea de 1,5 m.

Un utilaj specializat va întoarce şi va umezi periodic brazdele. După o perioadă de fermentare de aproximativ 12-14 săptămâni, se va obţine compostul care poate fi folosit ca pământ vegetal în zonele unde se amenajează spaţii verzi, pe taluze, etc. Compostul astfel obţinut va fi depozitat pe o platformă, de unde va fi livrat beneficiarilor

Staţia este amplasată în zona de sud-vest a municipiului Galaţi, pe malul stâng al râului Siret, pe un teren cu suprafaţa de aproximativ 2 hectare. Lucrarea, în valoare de 4.198.980 euro, a fost executată de firma gălăţeană SC Vâlceana.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite