Ploile şi ISPA surpă Faleza / A mai apărut o surpare pe Faleza Superioară a Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infiltraţiile la canalul colector şi  lucrările de mântuială din programul ISPA pun în pericol Faleza Superioară a Dunării.  Terenul este afectat din cauza eroziunii pe care o produce Dunărea la baza malului, dar şi din cauză că Faleza a fost construită dintr-o umplutură de pământ amestecat cu moloz.

Groapa–gigant din dreptul Elicei a deschis Cutia Pandorei. Condiţiile meteo nefavorabile din ultima perioadă, dar şi lucrările superficiale ale firmei Sistem Yapi au produs noi surpări ale terenului de sub carosabil. Cea mai recentă este „minunăţia” din dreptul Bisericii Precista.

Conform viceprimarului municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, pentru a se evita producerea unei surpări şi mai mari muncitorii au intervenit imediat.„Acolo a fost o lucrare a firmei Sistem Yapi. Muncitorii au fost chemaţi de urgenţă pentru a umbla la canalul colector şi a descoperi cauzele. Malul falezei este foarte sensibil şi trebuie protejat. Sperăm să se rezolve foarte repede  problema”, a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Joi dimineaţă, în zona respectivă am găsit doar doi muncitori, care verificau canalul colector. „Sunt infiltraţii la canalul colector. Ne-am săturat să lucrăm de două ori în acelaşi loc. Nu suntem deloc asiguraţi, oricând se poate produce un acident. De ce să ne punem vieţile în pericol?”, ne-a spus Nicu Baciu, muncitor al firmei Sistem Yapi.

Totodată, angajaţii Sistem Yapi sunt supăraţi că nu şi-au mai primit banii de două luni şi ameninţă cu proteste. „Dacă până luni nu ne primim salariile, vom ieşi în stradă. Turcii îşi bat joc de noi. Suntem trataţi ca nişte sclavi”, a mai adăugat Nicu Baciu. 

Un crater imens şi-a făcut apariţia şi în dreptul Hotelului Vega. Deşi este semnalizat, este părăsit de câteva zile.

Propunere ignorată de autorităţi

O soluţie pentru protejarea malului falezei ar fi închiderea traficului rutier în weekend. Astfel, zona ar fi protejată, iar gălăţenii s-ar putea plimba nestingheriţi şi pe şosea, nu doar pe trotuar, atât pe jos cât şi cu rolele ori bicicletele. Deşi autorităţile de mediu din Galaţi au făcut această propunere în nenumărate rânduri, Primăria s-a făcut că nu aude.

Circulaţia autoturismelor urma să fie restricţionată de sâmbătă, de la ora 24.00 până duminică, la aceeaşi oră, în zona cuprinsă între intersecţia de la punctul de Trecere Bac de lângă Ivas şi Elice, pe o porţiune de aproximativ 2,5 km. Proiectul nu a fost însă aprobat de Consiliul Local.  

Vox:  „Sunt infiltraţii la canalul colector. Ne-am săturat să lucrăm de două ori în acelaşi loc”, Nicu Baciu, muncitor Sistem Yapi.


Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite