Navele cu care defilează Flota Militară de Ziua Marinei GALERIE FOTO CU VASE DE LUPTĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărăşeşti, fost distrugător, acum fregată
Mărăşeşti, fost distrugător, acum fregată

Navele alcătuiesc un dispozitiv de staţionare la ancoră în rada Portului Constanţa, ce va fi completat cu navele participante la exerciţii, pentru a putea fi admirat atât în cursul zilei de miercuri, 15 august, cât şi pe durata nopţii.

Navele din dispozitivul de paradă al Zilei Marinei sunt reprezentative pentru Forţele Navale Române: fregate, corvete, nave purtătoare de rachete, care reprezintă România la misiunile internaţionale sub pavilion NATO şi UE, ambarcaţiuni rapide, aeronave, forţe ale Centrului de Scafandri şi ale Batalionului de Infanterie Marină.

După apusul soarelui, la bordul navelor, va fi aprins pavoazul electric, astfel realizându-se o ambianţă de sărbătoare, în aceste momente speciale pentru toţi marinarii, constructorii navali şi lucrătorii portuari.

GALERIE FOTO CU NAVELE DIN DOTAREA FLOTEI MILITARE


Corvetă Dragor Purtătoare de rachete

Prima navă din dispozitiv este Nava maritimă de supraveghere MAI 1105 - Ştefan cel Mare, comandată de comisar de poliţie Cătălin Paraschiv. Este prima navă maritimă de supraveghere de acest tip, intrată în dotarea Gărzii de Coastă Române, fiind construită de Şantierul Naval Damen Galaţi şi echipată de către DAMEN GORINCHEM – Olanda în perioada 2008 – 2010.

Ziua Marinei, spectacolul mândriei naţionale


Nava Ştefan cel Mare este capabilă să asigure supravegherea frontierei maritime a României şi respectarea jurisdicţiei statului Român în zona de competenţă, având caracteristicile tehnico – operaţionale necesare pentru executarea misiunilor încredinţate, pe perioade lungi de timp, în zona economică exclusivă a României, şi schimbul de date cu Centrul de Comandă şi Control al Sistemul Integrat de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră – SCOMAR şi cu navele de intervenţie.

VIP-uri ostatice recuperate de militarii americani. US Navy participă la Ziua Marinei

De asemenea, nava Ştefan cel Mare a participat anul trecut în cadrul Operaţiunii Comune POSEIDON 2011, desfăşurată în Marea Mediterană, sub coordonarea Agenţiei FRONTEX, al cărei obiectiv principal a fost combaterea migraţiei ilegale la frontierele maritime sudice ale Uniunii Europene, executând misiuni de patrulare, cercetare şi căutare-salvare pe mare.

A doua navă din dispozitiv este Puitorul de Mine 274 Viceamiral Constantin Bălescu, comandată de Locotenent comandorul Alecsandru BĂBEANU. Acesta face parte din Divizionul de Nave Minare-Deminare şi este destinat, în principal, executării misiunilor de minare la mare, fiind capabil să lupte împotriva ţintelor navale, în cooperare cu navele specializate. Începând cu 1997 a participat la numeroase exerciţii bilaterale sau multinaţionale. Anul acesta în luna iulie a participat la exerciţiul POSEIDON 12, împreună cu nave de minare deminare din cadrul divizionului şi grupării NATO, - SNMCMG-2. Puitorul de Mine 274 face parte din Divizionul de Nave Minare-Deminare comandat de comandorul Cătălin Dăbuleanu, destinat, în principal, executării misiunilor de dragaj la mare.

Ziua Marinei, anul şi incidentul. Evenimentele neplăcute care au marcat aproape de fiecare dată festivităţile

Fregata Mărăşeşti este comandată de Comandorul Cornel Cojocaru. Nava este dotată cu instalaţii lansare rachete navă – navă; instalaţii de tragere artileristice navale, calibru 76,2 mm; instalaţii de tragere artileristice calibru 30 mm; instalaţii de lansare torpile, calibru 533 mm; instalaţii de lansare bombe antisubmarin. Fregata a fost construită în Şantierul Naval Militar Mangalia între anii 1979-1985 şi este cea mai mare navă de război construită vreodată în România.

Fregata Mărăşeşti este continuatoarea tradiţiilor distrugătorului Mărăşeşti, intrat în serviciul Marinei Militare Române în anul 1920, care s-a remarcat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial prin participarea la acţiunea de evacuare a forţelor române din Crimeea desfăşurată în aprilie - mai 1944, cu numele de cod Operaţiunea 60.000. în cadrul Operaţiei au fost evacuaţi 138.000 de militari, printr-o planificare operaţională remarcabilă şi o acţiune navală desfăşurată în condiţii extrem de dificile. În timpul celui de al doilea război mondial a făcut parte din Escadrila de Distrugătoare - careul de aşi al Marinei Militare, având inscripţionat pe bord asul de treflă.

Militar rănit de o armă de foc la demonstraţiile de Ziua Marinei

Începând cu anul 1985, când a fost lansată la apă şi a primit pavilionul, fregata Mărăşeşti a executat mai multe misiuni internaţionale, luând parte la nenumărate exerciţii, din care putem enumera: "Cooperative Partner: 1994 – Bulgaria şi 2003– Ucraina; "Cooperative Marmaid – Classica 1995" – Italia; "Strong Resolve 1998" – Golful Biscaya.

În iunie 2004 a executat prima misiune sub pavilion NATO a unei nave româneşti în cadrul Summit-ului NATO de la Istanbul. În anul 2009 nava a fost dotată cu un sistem modern de conducere a luptei ce permite prelucrarea eficientă a datelor pe timpul acţiunilor militare.

Ministrul Apărării despre rănirea militarului: „A fost viciu de fabricaţie. A cedat materialul“

Fregata face parte din compunerea Flotilei de Fregate al cărei comandant este Comandorul dr. Sorin Learschi, comandantul care a preluat şi adus în ţară din Marea Britanie, fregatele Regele Ferdinand” şi Regina Maria, participând în premieră, în anul 2005, cu fregata Regele Ferdinand la operaţiunea „Active Endeavour”. Continuând tradiţia celui de al Doilea Război Mondial, Flotila de Fregate are în compunere cele mai complexe nave din Forţele Navale.

Următoarea navă din dispozitiv este Corveta „Contraamiral Eustatiu SEBASTIAN” cu numărul de bordaj 264, comandată de Lt.cdor Valentin VLAD. Aceasta face parte din Divizionul de Corvete comandat de Comandorul Ion Condur fiind destinată căutării şi atacul submarinelor. De asemenea corveta poate îndeplinii şi o gamă largă de misiuni cum ar fi: supravegherea navală, acoperirea sau asigurarea unor forţe, controlul la bordul navelor suspecte, căutare şi salvare pe mare.

Militarul rănit la Ziua Marinei a rămas cu schijele în picior

Nava a reprezentat cu succes Forţele Navale Române la numeroase misiuni internaţionale, dintre care amintim: Rescue Eagle – 2000; Blackseafor – 2001; 2003; 2004; 2005; 2007; 2008; 2009; 2010; Black Sea Partnership – 2001; 2002; 2007; Cooperative Partner – 2002; Cooperative MAKO – 2006; Dogu Akdeniz- 2006.

Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru AXENTE” care încheie dispozitivul de staţionare la ancoră, este comandat de Locotenent comandorul Emanuel Ungureanu. Nava a participat la numeroase exerciţii bilaterale sau multinaţionale începând din 1998. Cel mai recent exerciţiu fiind POSEIDON 12, unde a participat alături de gruparea NATO, - SNMCMG-2 la căutarea minelor în raioane costiere.

Din această clasă de nave mai fac parte navele-surori „Locotenent  Remus LEPRI”, „Locotenent Lupu DINESCU”, „Sublocotenent Alexandru AXENTE”, şi „Locotenent Dimitrie NICOLESCU”, (nume de marinari eroi căzuţi pentru apărarea patriei). Aceste nave au fost construite după un proiect românesc, în anii `80, în Şantierul Naval Militar Mangalia.

Navele dragoare au misiunea de a crea culoare sigure pentru navigaţie prin raioane minate. Prin aceste culoare, conduc navele de luptă şi de transport, în siguranţă până la destinaţie. Dragoarele maritime au în dotare drăgi mecanice, electro-magnetice şi acustice.

În largul mării se poate observa nava de transport desant USS FORT McHENRY, din clasa Whidbey Island. Nava este comandată de Căpitan comandor Ray Hartman. În perioada 20 iunie 1990- 17 aprilie 1991 a participat în Golful Persic la acţiuni militare în cadrul misiunii DESERT SHIELD.

Nava are un deplasament de 16.522 tone şi poate dezvolta o viteză de 20 Noduri. Are o capacitate de transport de 4 nave desant pe perna de aer sau 21 vehicule amfibii desant. De asemenea poate ambarca un Detaşament de infanterie marina format din 402 militari. Ca armament putem aminti: 2 instalaţii cal. 25 mm Mk 38, 2 instalaţii artileristice calibrul. 20 mm Phalanx şi 2 platforme rotative de lansare rachete antiaeriene.

FOTO: NAVY.RO
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite