PRODUS DE CARTIER Afacere de criză: Ciupercăria din curtea casei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început din curiozitate în urmă cu opt ani. Acum, clujeanca are o afacere de familie de succes, prin crescătoria de ciuperci Pleurotus. „Adevărul de Seară“ publică în fiecare joi povestea unor produse autohtone pentru care clujenii traversează oraşul, stau la coadă sau se înscriu pe liste de aşteptare.

Câteva zeci de clujeni bat drumul săptămânal în cartierul mărginaş al municipiului pentru a avea satisfacţia de a-şi culege singuri buchetele de ciuperci de pe sacii pe care creşte Pleurotusul. „Acum vreo opt ani, am citit un articol despre ciupercile Pleurotus. Atunci am aflat de faptul că acestea conţin foarte multe proteine şi că pot înlocui cu succes carnea, fiind foarte gustoase“, îşi aminteşte Augusta Mureşan. Şi-a procurat, din curiozitate, cărţi de specialitate, care tratau în detaliu modul de cultivare a acestor ciuperci.

Pleurotus, o delicatesă culinară

Clujeanca mărturiseşte că nu este greu să cultivi Pleurotus. „Dacă ai deprins tehnica, totul merge ca pe roate“, arată femeia. „Miceliile le cumpăr din Iaşi. Sporii ciupercilor se dezvoltă pe boabele de porumb sau de orz. Asamblez singură ceea ce se numeşte compost – substratul pe care se dezvoltă aceste ciuperci, format din resturi vegetale, bogate în celuloză“, arată clujeanca.

În prezent, familia Mureşan are în crescătoria de pe strada Valea Chintăului în jur de 1.000 de saci de compost, care produce zilnic 50 – 60 de kilograme de ciuperci Pleurotus, pentru care oferă şi certificat de calitate. „După însămânţare, sacii se ţin la întuneric timp de trei săptămâni şi se udă regulat. Apoi, apar şi buchetele de ciuperci, care au un gust deosebit. Sunt o adevărată delicatesă culinară, mai ales gătite tocăniţă sau pane“, completează Augusta Mureşan.
La început, clujeanca a cultivat ciuperci cât să ajungă familiei şi prietenilor. „În timp, cererea a crescut, ni s-a dus vestea, a trebuit să ne extindem“, adaugă femeia. Aceasta povesteşte că sunt clujeni care preferă să bată tot oraşul până la ciupercărie, săptămânal, doar pentru a avea plăcerea de a-şi culege singuri ciupercile. „Au un miros puternic de pădure, după atâţia ani, şi mie-mi place la fel de mult să le culeg de pe saci“, spune crescătoarea.

Ciuperci pentru toată lumea

Augusta Mureşan spune că nu a ţinut niciodată secrete tehnicile cultivării acestor ciuperci. Ba, mai mult, a dat saci gata însămânţaţi tuturor care au dorit să încerce să cultive Pleurotus acasă. „Unii au reuşit şi au venit pe urmă să-mi arate poze cu ciupercile cultivate. Alţii au renunţat, spunând că e prea complicat şi că preferă să le cumpere, la doar 10 lei kilogramul. Este muncă cu ele, dar orice în viaţă cere efort“, încheie Augusta Mureşan.

CITEŞTE ŞI

Ouă eco de la găinile fericite din Lomb

Murături pentru gospodine comode

Listă pentru caş şi brânză

Mezeluri ca la ţară în cartierul clujean Grigorescu

Pâinea care are gust de… pâine

Micii de Someşeni, marcă înregistrată

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite